του ακτιβιστή

Είναι το είδος εκείνων των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τη γλώσσα μηδενίζοντας τη σκέψη, αγνοούν (;) τα περιεχόμενα των μηνυμάτων ή σκόπιμα τα υποκρύπτουν και τα αλλοιώνουν, διασαλεύουν τη σχέση σημαινόντων και σημαινομένων φορτίζοντάς τα με τα αντίθετα σημασιολογικά φορτία. Είναι αυτοί που όταν η στρέβλωση και η αυθαιρεσία αποκαλυφθούν αποστομώνουν τον συνομιλητή τους με το αναμφισβήτητης αξίας επιχείρημα: " άλλα λέμε, άλλα εννοούμε" ή ακόμη χειρότερα επιχειρούν με τον ημικαταληπτό λόγο τους να σε κάνουν να νοιώθεις μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας πετώντας σου κατάμουτρα και θρασύτατα την κατ' εξοχήν υποκριτική διατύπωση: "εσείς καταλάβατε άλλο από αυτό που εμείς εννοούσαμε".
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι στην προτελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού όσοι άκουσαν από τον Πρόεδρο της Τουριστικής την φράση: "θα σας γ@@@ω" και έδωσαν σ' αυτήν τη φράση το νόημα της ύβρεως που περιείχε κακώς έπραξαν γιατί κακώς εννόησαν.
Δεν επρόκειτο για μια αγοραία και ξεπεσμένη γλώσσα εξουσίας που με τον λεκτικό συμβολισμό της επεδίωκε την δημιουργία αισθημάτων κατωτερότητας κι ασημαντότητα στους δέκτες. Το νόημά της ήταν κάτι άλλο που όμως δεν διευκρινίστηκε από το άτομο που την ξεστόμισε - και πως θα μπορούσε άλλωστε.- Παρ'όλα αυτά και εξαιτίας της ταραχής στην οποία περιήλθε ο κ.Μισαλέμης - για ποιο λόγο άλλωστε αφού η φράση δεν σήμαινε αυτό που όλοι εννόησαν ; - ζήτησε συγνώμη μόλις κατάλαβε ότι η προσβολή έγινε δημοσίως αντιληπτή. Και αν σταματούσε εκεί θα μπορούσε ίσως να είχε σώσει την κατάσταση, γιατί πραγματικά η συγνώμη είναι μια μαγική λέξη η οποία έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει την πραγματικότητα εκπέμποντας ανωτερότητα και ποιότητα.
Η επιστολή όμως που ακολούθησε ακυρώνει αυτή την ίδια χρήση της μεταμέλειας προσπαθώντας με "φτιασιδωμένες" λέξεις να ανασκευάσει και να πλάσει τον "μύθο" του συντάκτη του κειμένου της επιστολής.
Προκαλεί και εξοργίζει η παραλλαγή του νοήματος που επιχειρείται αφού θεωρεί τους αναγνώστες - αποδέκτες του κειμένου αφελείς, σερβίροντάς τους αυτή τη φορά μια διαφορετική εκδοχή (ευφάνταστου σκηνοθετικού εγκεφάλου) ότι τάχα η βρισιά αφορούσε τρίτο άτομο (ενικός αριθμός) εκτός αιθούσης. Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ακούστηκε καθαρά ο πληθυντικός αριθμός και μάλιστα σε παρέμβαση του κ. Γιάννη Τσακμάκα ότι η ύβρις δεν απευθυνόταν μόνο στον κ. Κουζινόπουλο αλλά στην παράταξη συνολικά άρα και στον ίδιο προσωπικά, δεν ακούστηκε αντίθετη άποψη. Τόσο μεγάλη ήταν πια αυτή η ταραχή που δεν μπορούσε να αποκαταστήσει την αλήθεια (λέμε τώρα ...).
Και το αποκορύφωμα έρχεται στο κλείσιμο της επιστολής, όπου γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί η δήθεν ταραχή από την άδικη και οργισμένη αντίδραση προς το πρόσωπο του υβριστή, ο οποίος αφού δυναμίτησε τον διάλογο και μετέτρεψε το συμβούλιο σε πεδίο διαμάχης, περίμενε μια "δίκαιη" και ήρεμη αντίδραση από το ακροατήριό του.
Η επιστολή λοιπόν το μόνο που συνεισέφερε είναι να αποκαλύψει το πραγματικό "ανάστημα" του ανδρός εκείνου που μην έχοντας το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες των λόγων του καταφεύγει στο ψεύτισμα και στη νοθεία αυτών επιδιώκοντας από τη μια να λειτουργήσουν αυτοί (οι λόγοι) ως μάσκες για να κρύψουν το πραγματικό πρόσωπο κι από την άλλη ως παγίδες που σκοπό έχουν να "πιάσουν" τον απρόσεκτο και αφελή ακροατή - αναγνώστη.
Φαίνεται πως η μοίρα των λέξεων και των εννοιών είναι να φθείρονται και να παραμορφώνονται στο μυαλό και στο στόμα κάποιων ανθρώπων. Αλλιώς δεν εξηγείται και το σκεπτικό αυτής της ίδιας της συνεδρίασης στην οποία έλαβε χώρα το συγκεκριμένο περιστατικό. Ενώ υπάρχει αιτιολογημένη (με πολλούς λόγους) ΑΠΟΡΡΙΨΗ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της παραχώρησης της έκτασης και των αναψυκτηρίων του Ποταμού στην ΤΕΘ ΑΕ, οι δικοί μας σύμβουλοι της πλειοψηφίας (Μαυρομάτη - Τσαμασλή) υπέρμαχοι της νομιμότητας (την οποία κατά περίπτωση υπηρετούν πιστά από την ανάληψη των καθηκόντων τους) ξαναφέρνουν το θέμα σε συνεδρίαση επιδιώκοντας με έντεχνο τρόπο να προσπεράσουν - γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους - το νομικό καθεστώς που ισχύει. Αδίκως η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ αναρωτιέται για τους λόγους αυτών των κινήσεων. Η παραχώρηση της έκτασης στην ΤΕΘ είναι ο σκοπός που πρέπει πάση θυσία να επιτευχθεί γι' αυτό θα αγιάσουν όλα τα μέσα που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ,  μεταφράζοντας σχετικές νομοθετικές διατάξεις.
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης προκλήθηκε και η όποια ταραχή στον Πρόεδρό της που τον οδήγησε στην παρεκτροπή, καθώς βλέπει ότι η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο στις επιδιώξεις του. Η οργή λοιπόν της φραστικής του επίθεσης πηγάζει από τη λαχτάρα του να φτάσει όσο γρηγορότερα γίνεται στην πηγή, για την οποία τόσο πολύ αγωνίζεται χρόνια τώρα, προκειμένου να μπορέσει επιτέλους να πιει αυτό το πολυπόθητο νερό.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι η μη κατοχή της σημασίας ορισμένων εννοιών, νοημάτων και εντυπωσιακών φραστικών σχημάτων αποτελεί εμπόδιο στον πραγματικό προορισμό που έχει ο λόγος. Δηλαδή να ΚΑΝΕΙ ΦΑΝΕΡΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΦΕΛΙΜΟ ΚΑΙ ΤΙ ΒΛΑΒΕΡΟ ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΙ ΑΔΙΚΟ. Ειδικά όταν πρόκειται για τις τύχες μιας κοινωνίας τα μέλη της οποίας καλούνται κάθε φορά να πληρώσουν παρατυπίες και παρερμηνείες, που οι εκπρόσωποί του, οι άρχοντες δηλ. αυτού του τόπου, πραγματοποιούν χωρίς οι ίδιοι να πληρώνουν ποτέ για τα λάθη  τους.

Για να μην χαθούμε λοιπόν άλλη φορά στη μετάφραση θα πρέπει να μην παίζουμε με την αλήθεια, "ντύνοντάς" την με οποιοδήποτε αληθοφανές ένδυμα βρίσκουμε γιατί έτσι στερούμε την πολιτική από το ήθος που πρέπει να την χαρακτηρίζει και τους πολιτικούς - πολίτες από τον αξιακό κώδικα που πρέπει να τους διακρίνει.

Η επιστολή, που κατ' άλλους έγινε καθ' υπόδειξη  και  έχει εξοργίσει ακόμα και συνεργάτες του υπογράφοντος:

Σχετικές αναρτήσεις:

Επιχειρηματολογία και ύβρεις για την προικοδότηση της ΤΕΘ στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δημόσια συγνώμη αλλά και υπεκφυγές για την υβριστική επίθεση


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.