Πανευρωπαϊκή εκστρατεία υπογραφών πολιτών για να δρομολογηθεί η κατάργηση των πυρηνικών εργοστασίων στην Ευρώπη, αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι.

Με πολιτική απόφαση του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τους Οικολόγους Πράσινους, προτείνεται συγκεκριμένος Οδικός Χάρτης για την απαλλαγή της Ευρώπης από τον εφιάλτη της ραδιενέργειας. Στο Συμβούλιο όπου συμμετέχουν αντιπρόσωποι από όλα τα πράσινα κόμματα της Ευρώπης:
  • Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το άμεσο κλείσιμο όλων των αντιδραστήρων  που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους (σεισμογενείς περιοχές, παλιός σχεδιασμός, απουσία εφεδρικών συστημάτων ασφαλείς) το πάγωμα κάθε νέας μονάδας υπό μελέτη ή υπό κατασκευή, και η κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων προς την πυρηνική ενέργεια. Στις μονάδες που ζητείται να κλείσουν άμεσα, περιλαμβάνονται σχεδόν όλες όσες βρίσκονται σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης, ενώ η διεκδίκηση αφορά και τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, όπως η Τουρκία.  
  • Για τις υπόλοιπες μονάδες ζητείται σαφές μεσοπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα για το οριστικό τους κλείσιμο, ενώ ως επόμενος στόχος τίθεται να φθάσουμε μέχρι το 2050 σε μια ευρωπαϊκή οικονομία 100% στηριγμένη σε ανανεώσιμες πηγές.
Με την ίδια πολιτική απόφαση δηλώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα υποστηρίζει «το ξεκίνημα πανευρωπαϊκής εκστρατείας υπογραφών σε συνεργασία με οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και με ομάδες πολιτών, με αποδέκτη τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη. Αυτή η έκκληση θα μπορούσε να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το αίτημα για άμεσο κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών υψηλής επικινδυνότητας, χρονοδιάγραμμα κατάργησης όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων, σταμάτημα της δημόσιας χρηματοδότησης του IΤER, δεσμευτικούς στόχους για ενεργειακή αποδοτικότητα και την αναθεώρηση του Οδικού Χάρτη 2050 της ΕΕ σύμφωνα με το σενάριο για 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

                                                      Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.