Είναι απίστευτη η ελαφρότητα με την οποία κάποιοι σπεύδουν να διατυπώσουν νεφελώδεις και ανεδαφικές προτάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, αν και προέρχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα φιλοδοξούν να αναλάβουν και δημαρχιακά αξιώματα.

Ο λόγος για αυτοδιοικητικούς παράγοντες, οι οποίοι διατυπώνουν την πρόταση να πάψουν οι δήμοι να είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως μέχρι σήμερα, αλλά να γίνουν….. Ανώνυμες Εταιρίες.
Οι αρθρογράφοι αυτοί, ούτε λίγο ούτε πολύ, παροτρύνουν τους δημάρχους…..  «να απαγκιστρωθούν από τον κρατισμό στην λειτουργία των Δήμων».
Μα η αγωνία της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν είναι η μορφή υπό την οποία λειτουργούν οι δήμοι, αν θα είναι ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Α.Ε ή Ο.Ε. Το τεράστιο πρόβλημα, είναι  η συνεχής περικοπή των πόρων που τους αναλογούν από τον κρατικό προϋπολογισμό,  με συνέπεια από αυτό το ασταμάτητο ψαλίδισμα της κρατικής επιχορήγησης να έχουν οδηγηθεί σε κατάσταση ένδειας και αδυναμία λειτουργίας.
Φανταζόμαστε ότι εκεί στην τρόϊκα θα τρίβουν τα χέρια τους από τέτοιους είδους προτάσεις, τις οποίες πλέον δεν τολμούν να τις διατυπώσουν ούτε οι πιο ακραίοι οπαδοί του Μονεταρισμού. Και με τρόμο σκεφτόμαστε τις συνέπειες που θα είχε η εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης για τη μετατροπή του δήμου σε Α.Ε.. Καθώς με την ενδεχόμενη αποκοπή του ομφάλιου λώρου που ενώνει την τοπική αυτοδιοίκηση από το κράτος, θα έπρεπε οι δήμοι για να βρουν τα οικονομικά που απαιτούνται για τη λειτουργίας τους, να καταφύγουν σε ληστρική φορολόγηση των πολιτών.
Υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου, καθώς είμαστε, θεωρούμε δικαίωμα του καθενός να λέει ότι θέλει. Αρκεί προηγουμένως νε μετράει την βαρύτητα των προτάσεών του, για να μην εκτίθεται ανεπανόρθωτα. 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

2 comments:

  1. Αποφασίστε τελικά κε Κουζινόπουλε θέλετε μια ελεύθερη οικονομία ή μια κομουνιστική. Θα μπορούσα να συμφωνήσω με την άποψη ότι θα έπρεπε να αγωνιστούν οι δήμαρχοι για αύξηση των επιχορηγήσεων από το κράτος, αλλά αν εσείς το θεωρείτε πιθανό τότε νομίζω ότι ονειροπολείτε. Νομίζω ότι η πραγματική αυτοδιοίκηση είναι η μόνη λύση για σήμερα. Είμαστε το μοναδικό κράτος με τόση δημόσια και δημοτική περιουσία και οι μοναδικοί στον κόσμο που δεν την αξιοποιούμε. Αν πιστεύετε στην κομουνιστική ιδεολογία, θα περίμενα από εσάς να προτείνετε η δημοτική περιουσία να πάει στον λαό.
    Τέλος ξαναδιαβάστε τι σημαίνει μονεταρισμός, γιατί απ' ότι κατάλαβα έχετε "μαύρα μεσάνυχτα"
    με εκτίμηση
    Ηλιόπουλος Φώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτός ο κ. «Ηλιόπουλος Φώτης», που σχολιάζει το άρθρο μας «Για κάποιους που θέλουν τους δήμους Ανώνυμες Εταιρίες», μας εγκαλεί ότι έχουμε… «μαύρα μεσάνυχτα» για το τι σημαίνει μονεταρισμός. Πολυάσχολος καθώς είναι, φαίνεται ότι δεν πρόλαβε να διαβάσει για τον δημιουργό του μονεταρισμού, τον Μίλτον Φρίντμαν (1912-2006) και τις θεωρίες του για τον πλέον ακραίο νεοφιλευθερισμό της αγοράς.
    Τον Φρίντμαν, τον πατέρα της «θεραπείας σοκ», τον εμπνευστή της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσαν τα χουντικά καθεστώτα του Πινοσέτ στη Χιλή, στην Αργεντινή και άλλες λατινοαμερικανικές χώρες. Τον θιασώτη της ιδέας ότι πρέπει να καταργηθούν τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, ώστε οι άνθρωποι που σήμερα εξαρτώνται από αυτά, να γίνουν… «αυτοδύναμοι, αντί κηδεμονευόμενοι του κράτους». Αλλά και να συρρικνωθεί η κοινωνική ασφάλιση σταδιακά, «προκειμένου ο κόσμος να κάνει τις δικές του ρυθμίσεις για τη σύνταξη του» (Μ. Friedman and R. Friedman, Free to choose, Penguin 1980).
    Στο ίδιο πνεύμα του μονεταρισμού, κινούνται όσοι θέλουν τους δήμους στην Ελλάδα να λειτουργούν ως Ανώνυμες Εταιρίες, με κίνδυνο να βάλουν λουκέτο όταν αποτύχουν να στραγγαλίσουν οικονομικά τους δημότες . Αλλά και όσοι στο πρόσφατο παρελθόν αποκαλούσαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς τους συμπολίτες τους που αγωνίζονται κατά των εξοντωτικών μέτρων που επιβάλει η τρόϊκα στη χώρα μας.
    Ας αφήσει λοιπόν στην άκρη τα ψευδοδιλλήματα περί «ελεύθερης ή κομμουνιστικής οικονομίας» αυτός ο κ. «Ηλιόπουλος» και ας κάνει τον κόπο να γράψει τα στοιχεία της διεύθυνσής του για να του στείλουμε ταχυδρομικά τις απόψεις μας.
    Υ.Γ. Γνωρίζουμε κάποιον στο δήμο Θερμαϊκού που αλλάζει τα ψευδώνυμα σαν τα πουκάμισά του. Λέτε να πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.