Συγκινήθηκα, όχι μόνο επειδή είναι Ρεθυμιωτάκια, αλλά για την σπουδαία τους δουλειά!!

Ο Φουρφουράς είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της Κρήτης, το δημοτικό σχολείο έχει 47 μαθητές και 4 δασκάλους. Από αυτή την ξεχασμένη γωνιά εκπέμπει η πρώτη σχολική ιντερνετική τηλεόραση στην Ελλάδα.

Η ομάδα των δασκάλων προσπάθησε να σπάσει την απομόνωση του σχολείου, να συνδέσει τους μαθητές του με άλλα σχολεία της Κρήτης, κι όλης της χώρας, και συγχρόνως να διδάξει στα παιδιά στον Φουρφουρά με έναν πιο δημιουργικό τρόπο.

Δάσκαλος: «Θα διδάξουμε αυτό που πρέπει να διδάξουμε, αλλά ό,τι μπορούμε να το διδάξουμε διαφορετικά θα το διδάξουμε διαφορετικά. Οπότε ξεκινήσαμε θέλοντας ν’ αλλάξουμε τον τρόπο που γίνεται το μάθημα, και βρίσκαμε από εκεί και πέρα τρόπους, πώς να διδάξουμε μια δύσκολη έννοια σε ένα παιδί, με εύκολο τρόπο, να το καταλάβει. Ένας τρόπος ήταν και το κανάλι, το Φουρφουράς tv. Αρχίσαμε με τη συλλογή απορίες παιδιών, “γιατί νυχτώνει”, “γιατί η θάλασ
σα είναι μπλε”, “γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή”..»

Βίντεο παιδιών: Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή; Επαέ θα σας το πούμε.

Τα εκπαιδευτικά βίντεο που είχαν γυρίσει τα παιδιά ανέβηκαν στην ιστοσελίδα Φουρφουράς tv. Δάσκαλοι από άλλα σχολεία χρησιμοποίησαν τα βίντεο για τα δικά τους μαθήματα. Το σχολείο έγινε γνωστό, η απομόνωση έσπασε, ενώ δυνάμωσε η αυτοπεποίθηση των μικρών μαθητών. Τα σχολεία πλέον επικοινωνούν μεταξύ τους.

Δάσκαλος: «Τώρα ο μισθός, με 4 χρόνια προϋπηρεσίας είναι 800-850 και έχω την αίσθηση ότι θα πέσει κι άλλο. Οι εκπαιδευτικοί πλέον νιώθουν ότι το έργο τους δεν έχει αντίκρισμα, δεν τους εκτιμάει κανείς, νομίζω ότι αυτό είναι το σοβαρότερο. Καλύτερα να μου δίνανε λιγότερα λεφτά αλλά να ένιωθα εγώ ότι ο κόπος μου έχει μια αξία, έχει καθρέφτισμα. Στον Φουρφουρά τώρα είμαι δεύτερη χρονιά. Νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί στην πορεία μου ως δάσκαλος μέχρι τώρα. Έχω δώσει τον εαυτό μου κι έχω πάρει τον εαυτό τους. Έχω πάρει το χαμόγελό τους. Όλα τα παιδιά πραγματικά εδώ, έχουμε δώσει κομμάτι του εαυτούς μας, σίγουρα. Και είναι φανταστικό και συγκλονιστικό ότι τα παιδιά το αντιλαμβάνονται παραπάνω απ’ όσο νομίζουμε και σου δίνουν κομμάτι του εαυτού τους πίσω. Τίποτα άλλο δεν θέλουμε. Αυτό, είμαστε καλοί».

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.