Επισκεφθήκαμε τον Σύλλογο Νεφροπαθών ν. Θεσσαλονίκης που λειτουργεί και ως παράρτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών στη Μακεδονία και Θράκη.
Συζητήσαμε με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου κ. Αψή Βασίλειο καθώς και με ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, μέλη του συλλόγου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έγινε μια καταγραφή της πραγματικότητας που βιώνουν σήμερα τα 1.600 περίπου εγγεγραμμένα μέλη του συλλόγου καθώς και οι χιλιάδες άλλοι ασθενείς σε όλη την Μακεδονία και Θράκη.
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αφορούν τους νεφροπαθείς είναι :
1 . Το τεράστιο πρόβλημα των συντάξεων. Με οργή και αγανάκτηση πληροφορήθηκαν οι νεφροπαθείς την ενέργεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύνταξη πράξης νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αρ. 229/19-11-2012, σύμφωνα με την οποία δεν εξαιρούνται πλέον από τη μείωση οι αναπηρικές συντάξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαιρέσεις αυτές είχαν θεσπιστεί με τον ν. 4093/2012 μόλις πριν 10 ημέρες.
2 . Κόβεται και το ΕΚΑΣ από τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Με τις ήδη χαμηλές αναπηρικές συντάξεις και τώρα και χωρίς το ΕΚΑΣ (σε ΑμΕΑ κάτω των 65 ετών) συρρικνώνεται εγκληματικά το πενιχρό τους εισόδημα. Ζητάνε την εξαίρεση των ΑμΕΑ από τις διατάξεις νομοθετικού περιεχομένου.
3 . Απαράδεκτη και τριτοκοσμική θεωρείται η διαδικασία έγκρισης του ποσοστού αναπηρίας μέσα από το ΚΕ.Π.Α (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας). Μένουν χωρίς σύνταξη για αρκετούς μήνες μέχρι να τους δοθεί η πιστοποίηση.
4 . Σε πολλές περιπτώσεις καταστρατηγούνται τα εργασιακά τους δικαιώματα με το να παρατηρούνται δυστυχώς εξαιρέσεις και αποκλεισμός ατόμων με χρόνιες παθήσεις από την εργασία τους.
5 . Συμπλήρωση κανονισμού του ΕΟΠΥΥ. Στο άρθρο 9 (φαρμακευτική περίθαλψη) και στη παράγραφο 6 όπου αναφέρονται τα προϊόντα ειδικής διατροφής πρέπει να συμπεριληφθεί και η πάθηση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου ΧΝΝ, από το στάδιο 1 έως και 4, διότι τα άτομα αυτά ακολουθούν ειδική διατροφή χαμηλής πρωτεΐνης (Δίαιτα Τζοβανέτι).Τα προϊόντα αυτά (γάλα,ζυμαρικά,αλεύρι κλπ) τα οποία διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία και κατόπιν ιατρικής συνταγής. Παρακαλούνε όπως συμπεριληφθεί και η συγκεκριμένη πάθηση στον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.
6 . Τα ειδικά φίλτρα καθαρισμού που αποτελούσαν ένα τεράστιο πρόβλημα μέχρι πριν λίγο λόγω του υπέρογκου κόστους τους (έως και 50 ευρώ το καθένα από συγκεκριμένους προμηθευτές, όταν τα ίδια φίλτρα αγοράζονται από την Γερμανία προς 5 ευρώ) θέμα που κατατέθηκε ως ερώτημα από τον βουλευτή των Αν.Ελ κο Μελλά και σήμερα θεωρείται πλέον σχετικά καλή η διαπραγμάτευση του Υπουργείου Υγείας ρίχνοντας την τιμή τους στα 17-28 ευρώ το καθένα. Αρχή και απαίτηση είναι όλες οι εταιρίες να συμμετέχουν στον διαγωνισμό προμηθειών με εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ φίλτρα και ο εκάστοτε γιατρός να αποφασίζει ποιο φίλτρο ταιριάζει στην κάθε περίπτωση ασθενούς.
7 . Απογύμνωση μονάδων τεχνητού νεφρού και μεταμοσχεύσεων. Είναι ανύπαρκτοι οι νοσηλευτές που απαιτούνται για την σωστή διαδικασία αιμοκάθαρσης και μεταμόσχευσης νεφρού. Ενώ πριν την ένταξη και της υγείας στον μηχανισμό στήριξης και στον έλεγχο των προσλήψεων της Τρόικα η αναλογία νοσηλευτή και ασθενή την ώρα της αιμοκάθαρσης ήταν 1 νοσηλευτής προς 3 ασθενής, σήμερα η κατάσταση είναι τραγική και η αναλογία εκτινάχτηκε στο 1 προς 8 .


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.