Η Λιβυκή Βουλή ψήφισε στις 5 Μαΐου 2013,  νόμο που απαγορεύει
να θέσει υποψηφιότητα όποιος κατείχε   δημόσια θέση επί Καντάφι.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν ανακοινώσει ότι αποσύρουν κάποιο διπλωματικό προσωπικό τους από τη Λιβύη, εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια σε μια πρόσφατη έξαρση των πολιτικών ταραχών.
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στη Λιβύη όταν από πρώην αντάρτες, φανατικοί μουσουλμάνοι,  πολιόρκησαν με βαρύ οπλισμό δύο υπουργεία, στο τέλος του περασμένου μήνα υποχρεώνοντας να περάσει  νόμος που θα απαγορεύει να έχουν βουλευτικό αξίωμα όσους έχουν συνεργαστεί από οποιαδήποτε θέση με το καθεστώς Μουαμάρ Καντάφι, πρώην ηγέτη της χώρας.
«Υπό το φως των σημερινών γεγονότων η κατάσταση χαρακτηρίζεται έκρυθμη με τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τρίπολη, ο Υφυπουργός έχει εγκρίνει την εντολή αναχώρησης προσωπικού   από τη Λιβύη», δήλωσε στις ΗΠΑ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργού Patrick Ventrell.
"Κάποια μέλη του προσωπικού μας έχουν, μάλιστα, αναχωρήσει τη Λιβύη. Η Πρεσβεία μας στην Τρίπολη παραμένει ανοικτή και εξακολουθεί να λειτουργεί."
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην πρωτεύουσα της Λιβύης ήταν σε "προσωρινή αναστολή μικρού αριθμού προσωπικού, κυρίως εκείνου που εργάζονται για την υποστήριξη των υπουργείων που έχουν πληγεί στις πρόσφατες εξελίξεις».
Ο Βρετανός Πρέσβης Michael Aron δήλωσε ότι «παρά τις φήμες η βρετανική πρεσβεία στην Τρίπολη είναι ανοικτή».
Ένοπλοι περικύκλωσαν το Λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών στις 28 Απριλίου και το υπουργείο Δικαιοσύνης δύο ημέρες αργότερα για να ζητήσουν την ψήφιση ενός νόμου για τους συνεργάτες του Καντάφι.
Βία και στην Βεγγάζη
Υπήρξε επίσης  βία και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης τη Βεγγάζη, το λίκνο της εξέγερσης του 2011 που ανέτρεψε τον Καντάφι, με βομβιστικές επιθέσεις την Παρασκευή που έπληξαν  δύο αστυνομικά τμήματα, αν και δεν υπήρξαν θύματα.
Τον Σεπτέμβριο ως γνωστό, η επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στην πόλη είχε σαν κατάληξη τον θάνατο του Αμερικανού Πρέσβη  Chris Stevens και άλλων τριών Αμερικανών.
Η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ εξέδωσαν κοινή δήλωση την Τετάρτη, καλώντας   «όλους τους Λίβυους να απέχουν από την ένοπλη διαμαρτυρία και τη βία κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου στην πορεία προς την δημοκρατική μετάβαση».
Την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, λέγοντας ότι "έντονα συμβουλεύει η αποφυγή ταξιδιών» προς την Τρίπολη αλλά και προς Βεγγάζη, Bani Walid και νότια της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των παραμεθόριων περιοχών και των περιοχών της Sabha και Kufra.
Στις 23 Απριλίου, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από τη γαλλική πρεσβεία, τραυματίζοντας δύο Γάλλους φρουρούς και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.
Η γαλλική κυβέρνηση μείωσε τον αριθμό του προσωπικού στην αποστολή, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί, παρά τις ζημιές.
Εν τω μεταξύ, το γαλλικό σχολείο στην Τρίπολη προγραμματίζεται να παραμείνει κλειστό μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια γύρω από το κτίριο, όπως δήλωσε ο διευθυντής του.
Η γερμανική πρεσβεία έχει κλείσει, και το προσωπικό της έχουν μετακινηθεί  αλλού στην Τρίπολη.

Πληροφορίες από Αλ Τζαζίρα
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.