Επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος  *
Ας μην με παρεξηγήσουν οι άνθρωποι που αγάπησα στην ΕΡΤ! Δεν (μετα)στρέφομαι εναντίον του αγώνα τους. Πώς θα μπορούσα, άλλωστε!  Ο χρόνος και οι δύσκολοι καιροί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της ηθικής και γνωστικής συγκρότησης όλων μας.
Τις τελευταίες δεκαετίες περίσσευε ο ηθικισμός στην Ελλάδα, μεγεθυνόμενος παράλληλα με τον πιθηκισμό και τον χαμαιλεοντισμό, ενώ λιγόστευαν επικίνδυνα το ήθος, η εντιμότητα και η ηθική. Δίχως αυτά τα τρία τελευταία  βασιλεύει η διαστροφή, η εξαχρείωση, η φαυλότητα και το βίτσιο στην κοινωνία μας και ο κόσμος κυριαρχείται από  νταβάδες, τσατσάδες και πόρνες (αρσενικές και/ή θηλυκές). Όλοι οι υπόλοιποι είναι απλώς καταναλωτές των οπτικοακουστικών και έντυπων προϊόντων αυτών.
 Όσοι αρνηθήκαμε εμπράκτως να αναπαράγουμε αυτό το καθεστώς, είτε ως παραγωγοί και «συναυτουργοί» του, είτε απλώς ως αγαθοί, δήθεν απονήρευτοι καταναλωτές του, μάλλον έχουμε ισχυρούς λόγους να θεωρούμε πως διατηρούμε ακεραία την ηθική μας υπόσταση.  Αυτό μπορεί να μην μας επιτρέπει να κάνουμε μάθημα ηθικής στον οποιοδήποτε, αλλά σίγουρα μας εξοπλίζει με δύναμη, για να στοχαζόμαστε και ενεργούμε με ευθύτητα και δίχως σκιές: καθαρά και ξάστερα!
Πριν από καιρό διάβαζα μια μελέτη (δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιού) για την διαμόρφωση του ταξικού συστήματος των ΗΠΑ. Εκεί βρήκα έναν καλό ορισμό για το πρεστίζ που ταιριάζει απολύτως στην σημερινή ελληνική κοινωνία. Το πρεστίζ είναι η σκιά του πλούτου ή/και της εξουσίας/ισχύος. Κάτω από αυτή την σκιά ανεπτύχθητε η ελληνική κοινωνία κατά την ύστερη μεταπολίτευση του 1974 –τα τελευταία 25 χρόνια. Και ήταν τα ελληνικά ΜΜΕ που διαμόρφωσαν αυτή την σκιά ανηθικότητας, στη λεωφόρο της διαπλοκής και του πελατειακού κράτους. Του κομματισμού, της οικογενειοκρατίας και του επιπλέον αποκλεισμού από τις κλίκες των ημετέρων κάθε κυβέρνησης.
Τα ΜΜΕ έχουν τεράστια ευθύνη για την κοινωνική εξαχρείωση στην Ελλάδα. Δεν είναι ο καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας, είναι ο κατασκευαστής του καθρέφτη της ελληνικής κοινωνίας, μέσω του οποίου η ανηθικότητα, η ανεντιμότητα, ο καιροσκοπισμός, ο διπλοπροσωπισμός και η αναξιοπρέπεια φαντάζουν αγαθά που υπηρετούν το πρεστίζ του καθενός, ενώ προκαλείται η εντύπωση πως συνθέτουν μια μοντέρνα προσωπικότητα της αγοράς και ένα σύγχρονο lifestyle 
Δεν θα πάω μακρύτερα και ούτε σκοπεύω να αναλύσω το ζήτημα …συνεννοούμαστε και με αυτά! Τα μεγάλα ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι βρώμα και παράγουν βρώμα! Έχουν μάλιστα μετατραπεί σε ΕΡΤ, στα πλέον εξευτελιστικά της! Να γιατί οι προηγούμενοι, της συγκυβέρνησης δεξιών-κεντροδεξιών-κεντροαριστερών, «ορθολογικώς» σκεφτόμενοι οι άνθρωποι, κατάργησαν μέσα σε μια νύχτα την δημόσια ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ), για να φτιάξουν μια φάρσα αυτής ως υποκατάστατό της!  
Τι να την κάνεις την ΕΡΤ, την στιγμή κατά την οποία τα υπόλοιπα μεγάλα (ιδιωτικά) ΜΜΕ, ασκούν και ασκούνται θρασύτερα στην κυβερνητική προπαγάνδα, χωρίς να έχει ασφαλώς σημασία ποιοι είναι στα πράγματα! Άφησε που η ΕΡΤ «κόβει» και κάποιες πολύ κερδοφόρες ραδιοτηλεοπτικές μπίζνες, όπως και κάτι λίγο, αλλά σημαντικό στις μέρες μας, από την αντικειμενικά συρικνωμένη σε απόλυτους αριθμούς πίττα των εσόδων από τις διαφημίσεις!       
Ασφαλώς και η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο και ποιητικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, αλλά έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, αν αποφασίσει η νέα ΕΡΤ να κάνει την δουλειά που κάνουν δημόσια δίκτυα σε ώριμες ευρωπαϊκές δημοκρατίες θα καταλήξει να εμφανίζεται (συγκριτικά ασφαλώς) ως το μοναδικό αντιπολιτευτικό ΜΜΕ, κύρους!
Αναγούλα και εμετός είναι η αντίδραση οποιουδήποτε υγιούς οργανισμού που γνωρίζει ελληνικά και παρακολουθεί αυτές τις ημέρες τα ελληνικά ΜΜΕ! Τα δίκτυα της διαπλοκής και οι παραφυάδες τους «εκεί όπου έφτυναν, γλύφουν ανενδοίαστα» με ένα γλοιώδες ύφος, που χαρακτήριζε ένα μέρος – και όχι το σύνολο – εκ των δημοσιογράφων και λοιπών δημιουργών και υπαλλήλων της ΕΡΤ, κάθε φορά που άλλαζε κυβέρνηση.
Μα Γιαννακόπουλε, οι άνθρωποι - γιατί άνθρωποι είναι τα ΜΜΕ και όχι αφηρημένοι θεσμοί – είναι πατριώτες, οι οποίοι υποκύπτοντας στο πατριωτικό τους καθήκον, υποστηρίζουν και προπαγανδίζουν με άνεση τα αντίθετα από αυτά που υποστήριζαν και προπαγάνδιζαν μέχρι μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές, οι οποίες έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση!!!
Σαν δεν ντρέπεστε καραγκιόζηδες …που δεν σας άρεσε η κυβερνητική και σφοδρά πρωθυπουργική τηλεπολιτική της ΕΡΤ! Είστε σαφώς χειρότεροι, ακολουθώντας ακριβώς τον ίδιο μηχανισμό μετάλλαξης που είχε επί χρόνια εσωτερικεύσει ως  κανονική λειτουργία και «δημοκρατική αρχή» η ΕΡΤ!
Κάποτε, η γυναίκα μου, Άννα Παπακωνσταντίνου, είχε πάει να ζητήσει δουλειά σε έναν μεγάλο ελληνικό δημοσιογραφικό οργανισμό. «Πού έχεις δουλέψει προηγουμένως», την ρωτάει ένας διάσημος, συνάδελφος Χαμαιλέοντας (: δημοσιογραφικό ερπετό το οποίο έχει την ικανότητα να αλλάζει πολιτικό χρώμα, πολιτική άποψη, ακόμη και στυλάκι, ανάλογα με το κόμμα ή την κομματική κλίκα που είναι στη κυβέρνηση); Σε αυτά τα ξένα και σε αυτά τα ελληνικά ιδιωτικά, του αναφέρει συγκεκριμένα, καθώς και μια μικρή περίοδο στην κρατική τηλεόραση ως συντάκτρια και παρουσιάστρια, συμπληρώνει! Για να απαντήσει ο απίθανος Χαμαιλέοντας: «την ΕΡΤ φρόντισε να την ξεχάσεις, να την διαγράψεις από το βιογραφικό σου και να μην την αναφέρεις ποτέ, δεν σου προσθέτει προσόντα και δημοσιογραφικό κύρος, αντίθετα σου αφαιρεί»!
Τώρα, που όλα τα μεγάλα ΜΜΕ στον τόπο μας κατασκευάζουν την γέφυρά τους που θα τους φέρει στην όχθη του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, φαντάζομαι πως όσοι μαθήτευσαν ευδοκίμως στην «καταραμένη» και «ανυπόληπτη δημοσιογραφικώς» ΕΡΤ θα αποκτήσουν μεγάλη υπεραξία! Έτσι κτίζονται οι γέφυρες στην Ελλάδα μας, Αλέξη και πολύ θα ήθελα να δω την δική σου να κατασκευάζεται με διαφορετικά υλικά!  
Και το λέω, διότι από «γέφυρες» οι έλληνες γνωρίζουμε, ωστόσο στο ζητηματάκι της αξιοπρέπειας δεν φημιζόμαστε και για τόσο δυνατοί! Είναι καινοτόμο και πολύ ενδιαφέρον το εγχείρημα να παντρέψεις την «γέφυρα» με την αξιοπρέπεια, αλλά…! Έχοντας «δίπλα» σου - υποτίθεται στο πλευρό σου - αυτούς τους καραγκιόζηδες, οι οποίοι μέχρι χθες έβλεπαν στο πρόσωπό σου να αντικατοπτρίζεται ο διάβολος, ενώ τώρα σε εμφανίζουν τουλάχιστον ως επιδέξιο πολιτικό δημιουργό, αν όχι θεότητα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές, ανησυχώ!

Λες, αγαπητέ αναγνώστη, το πλέον επίκαιρο, ορθό πολιτικώς, σημαινόμενο της λέξης πατριωτισμός να είναι στην σημερινή Ελλάδα ο κοινωνικοπολιτικός χαμαιλεοντισμός, ή το αντίστροφο;  Αλλαγή δεν γίνεται, κρατώντας διαρκώς μπροστά σου μια σακούλα εμετού! Τουλάχιστον τα ΜΜΕ της διαπλοκής ας πρόσφεραν δωρεάν στους τηλεθεατές, ακροατές και αναγνώστες τους Sick Sacks, όσο τουλάχιστον χρόνο πάρει για να ολοκληρωθεί η γέφυρα (η δική τους και του Αλέξη)! Μετά όλα συνηθίζονται …

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.