Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος *
Τη γνώμη μου για τον Πούτιν τη γνωρίζεις: μετατρέπει τη Ρωσία σε κράτος του μεταμοντέρνου φασισμού και αυτό δεν μου αρέσει! Δεν είναι καλύτερη η γνώμη μου για τον Μπασάρ Άσαντ: μπορούσε να προλάβει τα χειρότερα, προωθώντας εγκαίρως και ταχύτατα τον εκδημοκρατισμό στη Συρία με κίνδυνο να μοιραστεί την εξουσία και να χάσει σε ισχύ, αλλά προτίμησε να τα χάσει όλα, συμβάλλοντας κεφαλαιωδώς στη μετατροπή της χώρας του σε ερείπια!
Ωστόσο, είναι παραλογισμός η άποψη του αμερικανού, ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Φίλιπ Μπρίντλοβ, πως είναι οι Πούτιν και Άσαντ που σχεδιασμένα προκαλούν μεγέθυνση των προσφυγικών ροών, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουν τους πρόσφυγες ως στρατηγικό όπλο για να υποσκάψουν την ασφάλεια της Ευρώπης και την ενότητά της! Είναι εξίσου παλαβή άποψη με εκείνη ρώσων αξιωματούχων και ακροδεξιών ελλήνων ,που βλέπουν πίσω από τους πρόσφυγες σχέδιο του Ερντογάν για εξισλαμισμό της Ευρώπης ή ισλαμικής άλωσης της Ελλάδας!
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και δυστυχώς πολύ «πεζή»! Μου την περιέγραψε πριν από χρόνια κατά τη κρίση στο Κόσσοβο και πριν την στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ένας άλλος αμερικανός πτέραρχος τον οποίο συνάντησα μαζί με έναν αμερικανό στρατηγό και υπό την παρουσία ενός σημαντικού έλληνα διπλωμάτη - ο οποίος με έφερε σε επαφή μαζί τους - για μια ελεύθερη συζήτηση-ενημέρωση χωρίς καταγραφή της συνομιλίας και ονόματα! Ο πτέραρχος μου είπε, «δεν μας καθυστερεί ο Χόλμπρουκ, ούτε περιμένουμε τον Μιλόσεβιτς, σχέδιο για τους πρόσφυγες που θα προκύψουν δεν έχουμε! Στρατιωτική δράση, έστω αποκλειστικά στο πλαίσιο μιας εκστρατείας με βομβαρδισμούς επιλεγμένων στόχων, δεν πραγματοποιείς αν δεν έχεις προηγουμένως επιλύσει το ζήτημα των μαζικών μετακινήσεων του πληθυσμού από την εμπόλεμη περιοχή. Μόλις λύσουμε αυτό το πρόβλημα που αγχώνει ιδιαίτερα τους ευρωπαίους συμμάχους μας, θα παρακολουθήσεις στρατιωτική δράση εκ μέρους της συμμαχίας».
Κάπως έτσι σκεφτόταν η Δυτική Συμμαχία, λογαριάζοντας τη στρατιωτική της εμπλοκή στη γιουγκοσλαβική κρίση. Γιατί δεν λογάριασε με τον ίδιο τρόπο στην περίπτωση της Συρίας; ‘Άλλωστε οι ρώσοι είχαν εγκαταλείψει τον Άσαντ στη τύχη του, μέχρι να υπάρξει εμπλοκή στη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στο κογκρέσο - και στο ίδιο το συμβούλιο του αμερικανού προέδρου- και να ζητηθεί από τον Ομπάμα η στρατιωτική/αεροπορική επέμβαση/συνδρομή από ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή. Ο Πούτιν δέχθηκε να κάνει αυτό που δεν θα μπορούσε ο Ομπάμα στη Συρία, για πολιτικούς λόγους πρωτίστως. Τώρα αν οι ρώσοι κλιμάκωσαν τους βομβαρδισμούς πέραν της αρχικής συμφωνίας-εμπλοκής με τη χρήση μη-κατευθυνόμενων βομβών και αν η παρουσία τους επέτρεψε τις ρίψεις βαρελιών με εκρηκτικές ύλες από ελικόπτερα των συριακών δυνάμεων σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, είναι άλλο ζήτημα!
Το θέμα είναι πως αυτοί που μεθόδευσαν την αποσταθεροποίηση της Συρίας, που φρόντισαν να ενθαρρύνουν και εξοπλίσουν τους αντιπάλους του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ, που γνώριζαν καλά τους κινδύνους από την πολύ πιθανή κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, δεν φρόντισαν προηγουμένως να εκπονήσουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του δράματος των προσφύγων, που με βεβαιότητα θα ξεπερνούσαν το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας.
Στην περίπτωση του Κοσσόβου οι ευρωπαίοι επέμειναν και οι αμερικανοί συμφώνησαν πως χωρίς σχέδιο για τους πρόσφυγες στρατιωτική επέμβαση και βομβαρδισμοί δεν γίνονται, γιατί δεν υπήρξε αντίστοιχη πρόνοια στην στρατιωτική επέμβαση στη Συρία; Επειδή έτσι το κύριο βάρος της ευθύνης θα μετατίθετο στη ρωσική πλευρά, για να αναπτυχθούν σενάρια ρωσικής συνομωσίας εις βάρος της ΕΕ, ή επειδή υπήρχε σχέδιο, το οποίο δεν θα μπορούσαν ποτέ να γνωστοποιήσουν οι σχεδιαστές του;
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να φανταστώ πως δεν υπήρχαν σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση της μαζικής εξόδου προσφύγων από το ευρύ πολεμικό θέατρο της Συρίας. Και αυτοί δεν θα μπορούσαν λογικά να αφορούν αποκλειστικά τις όμορες με τη Συρία χώρες. Προφανώς θα πιεζόταν και η ΕΕ! Άρα, ποιος θα είχε συμφέρον εκτός από τον Πούτιν, τον Άσαντ και ίσως τον Ερντογάν από το «μη-σχέδιο» για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη; Μην μου πεις πως η γερμανική ηγεσία- η οποία στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης του Κοσσόβου ήταν πολύ δραστήρια - μόλις σήμερα «ξύπνησε» και ανησύχησε!
Φοβάμαι πως υπήρχε μυστικό σχέδιο από την αρχή που αφορούσε ασφαλώς καί στην Ευρώπη, καθώς αν δεν υπήρχε θα σήμαινε πως από εδώ και πέρα το παγκόσμιο σύστημα αναρχοποιείται σε βαθμό πολύ επικίνδυνο για την ειρήνη και την ζωή σε παγκόσμιο επίπεδο! Αν πράγματι υπήρχε μυστικό σχέδιο για τη διαχείριση των προσφυγικών και γενικότερα μεταναστευτικών ροών από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, τότε ποιο είναι το σχέδιο για την Ελλάδα; Όποιο και να είναι μεταβάλει την γεωπολιτική και γεωστρατηγική της διάσταση και αυτό είναι απόφαση των ηγετικών κύκλων των εταίρων και συμμάχων της Ελάδας και όχι του Πούτιν, του Άσαντ ή του Ερντογάν. Είναι καιρός να προσεγγίσουμε κάπως έτσι το ζήτημα και να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική, εθνική πολιτική που θα συμπεριλαμβάνει καί αυτή την υπόθεση – χωρίς ασφαλώς κυνήγι μαγισσών!
* Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.