17012011synedriasi1px500
Ήταν η επίσημη πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου που παρακολούθησα. Και θέλω να μοιραστώ τις εντυπώσεις μου μαζί σας. Σκέψεις για τη λειτουργία  ενός οργάνου που θα φροντίσει (έχει το στόχο τουλάχιστον) να κάνει τη ζωή μας καλύτερη στα πλαίσια της καθημερινής διαβίωσής μας στο Θερμαϊκό.
Ειλικρινά θα ήθελα να είχα αποκομίσει μια ομορφότερη εικόνα για τον τρόπο που συνεδρίασαν οι εκπρόσωποί μας, αλλά οι  2,5 ώρες που ξόδεψα στην αίθουσα με τις κοκκινοκαφέ κουρτίνες ( ποιός αλήθεια designer επιμελήθηκε το χρώμα;) μάλλον δεν βοήθησαν.
Και για να εξηγηθώ: Δεν θεωρώ ότι είναι προς όφελος των δημοτών ....

η χωρίς όριο προσωπικές αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις. Οι περισσότερες των οποίων είχαν τη γνωστή στερεότυπη απάντηση από τους δε - σε αιτιάσεις των μεν - ότι "δεν μιλάτε σοβαρά κύριε" και παρέπεμπαν με την μονότονη και κοινότυπη αναφορά "πως ζητάτε αυτό ή εισηγήστε  εκείνο ή προτείνετε το τρίτο" αφού θα πρέπει να αναμένετε ότι κάνατε εσείς στο παρελθόν αυτό να λάβετε τώρα!!!!"
Εντάξει! Τέτοιου είδους αναφορές, ποινές και τιμωρίες μάλλον χρησιμοποιούνται σε παιχνίδια μικρών παιδιών. Είχα την εντύπωση ότι  παρακολουθούσα συνεδρίαση ΔΣ και όχι ένα ρεβανσιστικό παιχνίδι έστω ενηλίκων.
Θεωρώ κύριοι της Διοίκησης, ότι ελοχεύει ο κίνδυνος - αν συνεχίσετε να έχετε την συγκεκριμένη οπτική γωνία - να ακυρώσετε οποιαδήποτε προσπάθεια διαφάνειας, δημοκρατικότερης λειτουργίας και ανοίγματος προς τους πολίτες θα επιθυμούσατε.
Δεν μπορεί κανείς να βλέπει το αύριο με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν, και μάλιστα με τέτοιες ανούσιες και ανόητες συμπεριφορές. Ευτυχώς οι αντιθέσεις του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος είναι πολιτικές. Το ίδιο και οι συμπεριφορές.
Εγκαλέστε τον κ. Μαυρομάτη για παραλείψεις του καταδεικνύοντας την δική σας πρόθεση με  εντελώς  διαφορετική πρακτική. Το ότι δεν διέθεσε γραφεία στην αντιπολίτευση δεν σας εξιλεώνει και σας εξαγνίζει αν κάνετε κι εσείς το ίδιο τώρα. Δεν σας περιποιεί τιμή η φράση "περιμένετε χρόνια όπως περιμέναμε κι εμείς" και θα δούμε....
Δυστυχώς η ζωή - αλλά και η εξουσία - χρειάζεται γενναιοδωρία και όχι μιζέρια και κομπλεξισμό. Γυρίστε σελίδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Θεωρούμε σημαντική την παραίνεση του κ. Γιάννη Βογιατζή προς τους συναδέλφους της Μηχανιώνας να μην μεταφέρουν τις χρόνιες εχθρότητές τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Άσχετα αν αυτή η παραίνεση πήγαζε από ειλικρινές ενδιαφέρον για σωστότερη και αποδοτικότερη δουλειά ή εμπεριείχε και στοιχεία ενδοπαραταξιακής έριδας. Και τέτοια, δυστυχώς υπέπεσαν στην αντίληψή μας και είναι ίσως απόρροια του μοιράσματος των αντιδημαρχιακών θέσεων αλλά και συνύπαρξης δύο τουλάχιστον συσχετισμών .
Κανονισμός λειτουργίας Συνεδριάσεων
Η καθυστέρηση στην κατάθεση και ύπαρξη κανονισμού λειτουργίας συνεδριάσεων είχε σαν αποτέλεσμα να πελαγοδρομεί πολλές φορές η συνεδρίαση. Ο κ. Στεφανίδης, με διαφαινόμενη την απειρία του στην διεύθυνση της συζήτησης (πιστεύουμε ότι θα βελτιωθεί στην συνέχεια) αλλά και με την - αδικαιολόγητη κατά τη γνώμη μας - επέμβασή του με απαντήσεις στους ομιλητές, μάλλον θα έκανε πολλούς από τους παρευρισκομένους να κάνουν συγκρίσεις και άλλους να αναπολήσουν τον κ. Πεντούση.  Πιστεύουμε πως έγινε αντιληπτό πως η κύρια αιτία - πέρα από άσκοπες και ανούσιες αντεγκλήσεις με αναφορά στο παρελθόν - της καλής διεύθυνσης της συζήτησης βρίσκεται στην απουσία του κανονισμού. Ο οποίος πρέπει άμεσα να κατατεθεί και ψηφιστεί.
Πλήθος δημοτών παρακολούθησαν τη συνεδρίαση        
Ανησυχία για την απόφαση;
Σχολιάστηκε έντονα από μεγάλο μέρος των πολιτών που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση (και ήταν όντως πολυπληθές το ακροατήριο δημοτών, και μερικές φορές ιδιαίτερα εκδηλωτικό), η εκτενής αναφορά του Δημάρχου στην εκδίκαση της ένστασης του κ. Μαυρομάτη αναφορικά με την ακυρότητα των "παχουλών" ψηφοδελτίων. Έχουμε τη γνώμη - και όχι μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι αναγνώστηκε από γραπτό κείμενο - αλλά κυρίως για τους στόχους και σκοπούς που ανέδιδε - ότι το κείμενο διαμορφώθηκε ή και γράφτηκε από αντιδήμαρχο.
Η ανάδειξη του θέματος μάλλον προδίδει ανησυχία για την δικαστική απόφαση, που σύμφωνα και με τον ομιλητή ή θα είναι απορριπτέα ή θα διατάσσει επαναληπτικές εκλογές μεταξύ των δύο συνδυασμών (Αλεξανδρή και Μαυρομάτη). Και με υποτιθέμενη την πιθανή κακή για τον κ. Αλεξανδρή εξέλιξη, το επιτελείο του φρόντισε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να προχωρήσει στην πρώτη επίθεση επικοινωνίας και προπαγάνδας με χαρακτηριστικά όπλα τους εξής άξονες:
  • αποτελεί προσβολή και ασέβεια προς τους δημότες η επιχείρηση ακύρωσης του αποτελέσματος δικαστικά
  • οι εκλογές δεν κερδίζονται στα δικαστήρια
  • δεν αμφισβητείται η πλειοψηφία με δίκες
  • δεν είναι ευπαθείς ομάδες οι ελληνοπόντιοι (με σαφή επιδίωξη να δημιουργήσει εντυπώσεις και να προσποριστεί την κατηγορία αυτή)
Η απάντηση Μαυρομάτη επικεντρώθηκε στο επιχείρημα πως "η Δημοκρατία έχει κανόνες τους οποίους δεν αποδεχόμαστε κατά περίπτωση"
Εκείνο πάντως που βγαίνει από  την συγκεκριμένη ανάδειξη του θέματος στη συνεδρίαση, και που θα διακινδυνεύσουμε να κάνουμε πρόβλεψη, είναι πως η ομάδα Αλεξανδρή δεν σκοπεύει να καταθέσει έφεση σε οποιαδήποτε απόφαση του Πρωτοδικείου, αποφεύγοντας να  παραπέμψει  - την ενδεχόμενη αρνητική για τον ίδιο απόφαση - για εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό.  Αυτό μάλλον δείχνει την πίστη πως, και στην πιθανότητα νέων εκλογών, δεν φοβάται την ήττα και μάλιστα προετοιμάζει τον κόσμο του, με τους άξονες που διάβασε σήμερα στο ΔΣ. Μήπως ψάχνει και αφορμή για να "ξεφορτωθεί" τις ευθύνες της διακυβέρνησης ενός καταχρεωμένου Δήμου; Να την "κάνει" κοινώς; Τα χρέη ανεβαίνουν κάθε μέρα. Λέγαμε 12 προεκλογικά, 18 μετεκλογικά, 20 αργότερα και σήμερα μαθαίνουμε πως είναι πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ. Να δούμε που θα σταματήσει.....
Από την άλλη, η περίπτωση νέων εκλογών μάλλον θα πρέπει να προβληματίσει και την πλευρά Μαυρομάτη. Ακόμη κι αν είναι ευνοϊκή η απόφαση και οδηγηθούμε σε εκλογές δεν θα πρέπει να θεωρούνται εύκολες. Και θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψη πως ενδεχόμενη δεύτερη διαδοχική ήττα ίσως κλονίσει την θέση του ιδιαίτερα στις επόμενες εκλογές. Μήπως  έπρεπε να μην είχε κατατεθεί η ένσταση;
Μετακίνηση μαθητών 5ου Δημοτικού Σχολείου
Με παρέμβασή του στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, ο σύμβουλος κ. Μισαλέμης έθεσε αίτημα του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού για κάλυψη της μεταφοράς μαθητών με τη διάθεση λεωφορείου από το Δήμο. Και παρ' όλη την επιμονή και των γονέων που παραβρέθηκαν στην αίθουσα,  δεν διαπιστώσαμε ιδιαίτερη ζέση από την Διοίκηση να επιλύσει το οξυμένο ζήτημα (θα επανέλθουμε με  εκτεταμένο ρεπορτάζ στο θέμα).
Κατασχέσεις  στην Επανομή
Διάχυτη είναι πλέον η βεβαιότητα στη Διοίκηση του Δήμου πως τα μεγαλύτερα προβλήματα ήδη τα έχουν μπροστά και συμπεριλαμβάνουν οικονομικές υποχρεώσεις που οδηγούν σε κατασχέσεις δημοτικής περιουσίας στον πρώην δήμο Επανομής. Έτσι δεν φάνηκε να εξεπλάγησαν σήμερα όταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών έβαλε εκτάκτως, ως τελευταίο θέμα και με το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, την απαίτηση εργολάβου που δέσμευσε τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου Επανομής στην Τράπεζα μέχρι του ποσού των 87.000 ευρώ εξαιτίας οφειλών του πρώην δήμου. Ομόφωνη η απόφαση να καταβληθεί το ποσό (μείον του ποσού των τόκων, ύψους περ. 3000 ευρώ). 
Πληροφορίες όμως που έχουν φτάσει στον Ακτιβιστή μιλούν για πολλές περιπτώσεις οφειλών (πάνω από 8.000.000 η τρύπα της Επανομής λένε ) που οδηγούν σε κατασχέσεις δημοτικών ακινήτων. Σε προσεχή ανάρτηση θα δώσουμε την εικόνα που βγαίνει από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.