Αυτά είναι τα συναισθήματα που μας διακατέχουν τη Μεγάλη εβδομάδα.
Δυστυχώς για μας Έλληνες η εβδομάδα των Παθών άρχισε πέρσι από το Καστελόριζο και θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια.
Ως δημότες όμως του Θερμαϊκού, διατηρούσαμε την ελπίδα ότι θα μπορούσε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να επιδείξει μια δραστηριότητα και κυρίως μια σύμπνοια τέτοια  που - παρά τη δεδομένη οικονομική δυσπραγία που μας επιφύλαξαν οι προηγούμενες δημοτικές διοικήσεις -   να οδηγήσει σε μια ελπιδοφόρα κινητικότητα.

Θέλαμε να πιστεύαμε ότι θα είχαν τη διάθεση και κυρίως την εξυπνάδα οι "άρχοντες" να ξεφύγουν από παιδικές αρρώστιες της προεκλογικής περιόδου και να τρέξουν μπροστά.
Δυστυχώς! Θλίψη και κατήφεια και στη ζωή των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.


Είναι συχνή πλέον η εικόνα της παρουσίας - σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση - ομάδων εργαζομένων στο Δήμο που ζητούν να πληρωθούν το μισθό τους. Για να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Το αυτονόητο!!
Και βέβαια αντιμετωπίζουν, όπως και χθες, ένα κλίμα κατανόησης και συμπόνοιας από τη Διοίκηση που εκφράζεται με: "ακούσαμε το πρόβλημα", "σας κατανοούμε", "θα φροντίσουμε", "λεφτά δεν υπάρχουν", "περάστε αύριο να το κουβεντιάσουμε για να δούμε τι θα κάνουμε".
Απαντήσεις και πράξεις που συντελούν στη θλίψη και την κατήφεια.


Θλίψη και κατήφεια επίσης  γεμίζουν τους παριστάμενους οι έκδηλες πλέον - και συχνά προσβλητικές - λεκτικές συμπεριφορές μελών- δημοτικών συμβούλων  της πλειοψηφίας μεταξύ τους. Διαγκωνίζονται ποιος θα θίξει περισσότερο τον άλλον.
Και γνωρίζουμε -ή μάλλον υποπτευόμαστε - ότι οι επ' αμοιβή θέσεις Αντιδημάρχων και Προέδρων δεν επαρκούν να καλύψουν τις φιλοδοξίες όλων. Αλλά βρε αδελφέ, ξιφουλκήσετε μεταξύ σας στα προσυμβούλια (που τόσο συχνά επικαλείστε). Είναι φανερό - ακόμη και στους γείτονες - ότι είστε δυόμιση ομάδες. Δεν χρειάζεται να καταφεύγετε σε εκφράσεις "Στο βαθμό που εκφράζω τη Διοίκηση" ή "Ποια είναι τα καθήκοντά σου;". Ή να γίνονται φραστικές επιθέσεις απέναντι στον Πρόεδρο από συμβούλους της παράταξής του, αναγκάζοντάς τον να εγκαλεί τους δράστες για προσβολή του
θεσμικού του ρόλου.


Θλίψη και κατήφεια επίσης δημιουργείται όταν πρώην συνεργαζόμενοι αρχηγοί παρατάξεων φαίνεται πως έπαψαν να είναι φίλοι. Και όταν ο ένας ψέγει την επιθυμία του έτερου για συμμετοχή σε μια επιτροπή και στηλιτεύει την απουσία του από τη συνεδρίαση.


Θλίψη και κατήφεια γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο αρχίζει να θυμίζει Διοικητικό Συμβούλιο Φοιτητικού Συλλόγου, λίγο μετά τη μεταπολίτευση, μετατρεπόμενο σε γραφείο έκδοσης ψηφισμάτων. Και σωστά ειπώθηκε από σύμβουλο της πλειοψηφίας - που δεν προσπάθησε να κρύψει την εχθρότητά του απέναντι στον εισηγητή του ψηφίσματος - όταν του υπενθύμισε τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάντια των Κέντρων Υγείας και του διεμήνυσε ότι δεν θα συναινέσει σε ένα λάιτ ψήφισμα που δεν θα αναφέρεται σ' αυτές. Με την σημείωση πως δεν είναι "υπάλληλος" του παραγγέλλοντος το ψήφισμα, που ζητούσε κάλυψη των κενών ιατρικών και νοσηλευτικών θέσεων στο ΚΥ Μηχανιώνας.


Και φυσικά θλίψη και κατήφεια προκαλείται όταν με καθυστέρηση 2 μηνών έρχεται (και μετά από μια αναβολή) το θέμα της Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Θερμαϊκού και η αντιπολίτευση - με το αιτιολογικό ότι δεν ενημερώθηκαν φορείς - ζητά και νέα αναβολή προκειμένου να ειδοποιηθούν. Την υποχρέωση της γνωστοποίησης φυσικά έχει η Διοίκηση, όπως και η αντιπολίτευση αν θέλει να συμμετάσχουν σύλλογοι και φορείς της περιοχής. Αλλά - στο βαθμό που δεν είναι μυστικό - το ζήτημα και που την Επιτροπή την στελεχώνουν εθελοντικά όποιοι θέλουν, τότε ευθύνη έχουν και όσοι δεν ενδιαφέρθηκαν για να θέσουν  υποψηφιότητα για την επάνδρωσής της.


Ας ελπίσουμε η βδομάδα των Παθών να στρέψει σε περισυλλογή και αυτοκριτική τους υπευθύνους και η επερχόμενη Ανάσταση του Ιησού να συντελέσει σε μια ανάκαμψη και ίσως ανάταση της σκυφτής και μίζερης αυτοδιοικητικής μας πραγματικότητας.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.