Η πιο αιματηρή ημέρα μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων ήταν η Μεγάλη Παρασκευή στην Συρία. Δυνάμεις των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν 88 πολίτες στις συγκρούσεις με διαδηλωτές που απαιτούσαν δημοκρατία την Παρασκευή, ανακοίνωσε μια οργάνωση που συντονίζει τις κινητοποιήσεις. Έντονες αντιδράσεις σημειώνονται από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΗΕ.

Οι Τοπικές Οργανώσεις Συντονισμού έστειλαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ένα κατάλογο με 88 ονόματα ανθρώπων καταταγμένα ανά περιοχή που η παράταξη αυτή ανέφερε ότι σκοτώθηκαν από την πόλη-λιμάνι Λαττάκεια ως τη Χομς, τη Χάμα, τη Δαμασκό και το νότιο χωριό Ιζράα.   

Καταδικάζει ο Μπαν Κι Μουν 
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε χθες την "επαναλαμβανόμενη βία" που ασκούν οι συριακές αρχές σε ανθρώπους που διαδηλώνουν ειρηνικά, μετά το θάνατο την ίδια ημέρα περισσότερων από 70 ατόμων κατά τη διάλυση μεγάλων διαδηλώσεων από τις δυνάμεις της τάξης στη χώρα αυτή. "Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει την επαναλαμβανόμενη βία που ασκείται κατά των ανθρώπων που διαδηλώνουν ειρηνικά στη Συρία, η οποία προκάλεσε πολλούς θανάτους και τραυματισμούς σήμερα και απευθύνει έκκληση για να σταματήσει η βία αυτή αμέσως", δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φάρχαν Χακ.
Η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ "πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνεται η ελευθερία της έκφρασης και (της πραγματοποίησης) ειρηνικών συναθροίσεων, όπως και η ελευθεροτυπία", προσέθεσε ο εκπρόσωπος, επικαλούμενος δηλώσεις του Μπαν Κι Μουν.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε εξάλλου το αίτημά του για τη διεξαγωγή "μιας ανεξάρτητης και επαρκούς έρευνας που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια για τα αίτια των μακελειών", κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Λευκός Οίκος: "Σταματήστε τη βία"
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει τη βία της κατά των διαδηλωτών, και ζήτησε από τη Δαμασκό να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. 
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέστρεφε στην Ουάσιγκτον από την Καλιφόρνια, δήλωσε: "Καταδικάζουμε τη χρήση βίας". 
Κάλεσε την κυβέρνηση της Συρίας να "σταματήσει και να απέχει από τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών" και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Αντιδράσεις από Βρετανία και Γαλλία, ΕΕ
Νωρίτερα, η Γαλλία κάλεσε τη Συρία να "αποκηρύξει τη χρήση βίας εναντίον των πολιτών της", με ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι. Ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ χαρακτήρισε χθες τη χρήση φονικής βίας εναντίον διαδηλωτών στη Συρία "απαράδεκτη".

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το γεγονός ότι διαδηλωτές δολοφονήθηκαν στη Συρία, και ζήτησε η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης να εφαρμοστεί πλήρως στη χώρα αυτή. "Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για τις πληροφορίες που αναφέρουν νεκρούς και τραυματίες σε όλη τη Συρία", αναφέρει ο Χέιγκ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα. "Καταδικάζω την απαράδεκτη δολοφονία διαδηλωτών από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας", τονίζει. "Καλώ τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την καταστολή, και τις αρχές της Συρίας να σεβαστούν το δικαίωμα του συριακού λαού να διαδηλώνει ειρηνικά", προσθέτει. 
"Η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να ανταποκριθεί στις νόμιμες διεκδικήσεις του συριακού λαού", σημειώνει ο Χέιγκ προσθέτοντας ότι "οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να αρθεί στην πραγματικότητα και όχι μόνο στα χαρτιά".
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.