Είναι αλήθεια ότι στις περιόδους κρίσης υπάρχουν συγκεκριμένες μορφές και τύπου που κάνουν την κατάντια μπίζνα και επωφελούνται. Δυστυχώς σήμερα με τη χώρα να βρίσκεται  χωμένη στη χρεοκοπία είναι πολλά τα σημεία που μας οδηγούν στην εδραίωση της παραπάνω άποψης.

Πρόσθετα δε έχουμε και ένα δημοσίευμα (από το ΒΗΜΑ) που μας πληροφορεί (αν δεν μας προετοιμάζει ) για τις κυβερνητικές προθέσεις για του τι είδους αναδιάρθρωση πρέπει να αναμένουμε. Γιατί παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις τόσο του ΓΑΠ όσο και του Παπακωνσταντίνου, δεν πιστεύουμε...
ότι μπορεί να υπάρχει Έλληνας που να μην  είναι  πεπεισμένος για την αποτυχία του μνημονίου και την ανάγκη ανδιάρθρωσης του χρέους. Το θέμα είναι πως θα γίνει αυτή.

Έτσι πληροφορούμαστε ότι το γραφείο Cleary Gottlieb Steen & Hamilton το οποίο έχει παρουσία στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Ασίας και της Λ. Αμερικής   ( προφανώς έναντι αμοιβής, έτσι κι αλλιώς χρηματοδοτούμε όποιον διεθνή νομικό και οικονομικό σύμβουλο μας προτείνουν οι επικυρίαρχοι) μας παρέχει τα 7 σενάρια που μπορεί να ισχύσουν για την αναπόφευκτη πλέον αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με το διεθνές Αγγλικό Νομικό γραφείο, τα επτά σενάρια προβλέπουν:

1.Έξοδο στις αγορές στα τέλη του 2012 ή το 2013 οπότε λήγει και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι αγορές να έχουν πειστεί για τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αγκάθι εδώ είναι το δημόσιο χρέος που αναμένεται να διαμορφωθεί υψηλότερα από το 150% του ΑΕΠ.

2.Το δεύτερο σενάριο, που προϋποθέτει συμφωνία με τους δανειστές, προβλεπει να προταθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμης των ομολόγων που διαθέτουν ιδιώτες – κυρίως τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρξει – σύμφωνα με το ρεπορτάζ - “κούρεμα” και δεν θα μεταβληθεί η αξία των ομολόγων που κατέχουν. Ο φόβος εδώ είναι μήπως οι αγορές εκλάβουν την συνεννόηση ως προάγγελο ευρύτερης αναδιάρθρωσης που θα περιέχει και “κούρεμα”.

3.Το τρίτο σενάριο -πάλι με συνεννόηση με τους δανειστές – προβλέπει πλήρη αναδιάρθρωση χρέους πριν το 2013 ώστε να γινει βιώσιμο. Βάσει του σεναρίου αυτού θα υπάρξει σημαντικό κούρεμα και ταυτόχρονα επιμήκυνση. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται ωστόσο ότι θα έχει άσχημο αντίκτυπο στις υπόλοιπες αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης.

4.Το τέταρτο σενάριο προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του ΔΝΤ και της ΕΕ. Στο τέλος του μνημονίου αυτό θα συμβαίνει με το ένα τρίτο του ελληνικού χρέους. Ωστόσο αυτό θα συναντήσει την αντίσταση των πολιτών των χωρών που μας έχουν δανείσει.

5.Το πέμπτο σενάριο προβλέπει αναδιάρθρωση των δανείων του ιδιωτικού τομέα με σημαντικό “κούρεμα” στα ομόλογα των ιδιωτών. Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι ακόμη και η συνολική διαγραφή του χρέους των ιδιωτών δεν εγγυάται την επιστροφή της χώρας στις αγορές, καθώς θα έχει δεχτεί πλήγμα στο οικονομικό της κύρος.

6.Το έκτο σενάριο προβλέπει αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ αλλά και του ιδιωτικού τομέα, μία λύση που μπορεί να γίνει – σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντα – αποδεκτή μόνο αν ισομοιραστούν τα βάρη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

7.Το έβδομο σενάριο της εταιρείας και το πιο ακραίο, είναι η Ελλάδα να τεθεί σε διεθνή κηδεμονία, με νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και νέο μνημόνιο. Το σενάριο αυτό δεν μπορεί να γίνει πολιτικά αποδεκτό από την Ελλάδα. 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.