Το 4ο ανοιχτό εαρινό τουρνουά πραγματοποιείται, με τη συμμετοχή σκακιστών από όλη την Ελλάδα, από 26 Απριλίου μέχρι 1 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.

Της Μαριάνας Ε. Παπαδάκη
Επιμονή, υπομονή, χρόνος για να μελετήσει κάποιος τη θεωρία και για να παίξει στο παιχνίδι αλλά κυρίως αγάπη για το άθλημα είναι τα… προσόντα που θα πρέπει να διαθέτει ένας σκακιστής. 
“Οποιος αγαπάει το σκάκι, θα το αγαπάει για μια ολόκληρη ζωή”, επισημαίνει στη “Μ” ο πρόεδρος ...του διοικητικού συμβουλίου του Σκακιστικού Συλλόγου Τριανδρίας Βασίλειος Μπετσάκος. “Το 4ο μεγάλο τουρνουά θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας. Το τουρνουά είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Βασίλη Σεβαστόπουλου, ενός νεαρού σκακιστή, αθλητή του συλλόγου μας, φοιτητή της Ιατρικής που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Αφιερώνουμε το ετήσιο τουρνουά μας στη μνήμη του. Τα προηγούμενα τουρνουά έγιναν στην Τριανδρία. Τώρα με την ένταξη του δήμου μας σε αυτόν της Θεσσαλονίκης το τουρνουά αναβαθμίζεται. Πάμε σε έναν πιο ωραίο χώρο, στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας και σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης περιμένουμε ότι θα είναι ακόμη καλύτερο το τουρνουά”, διευκρινίζει ο κ. Μπετσάκος.
Μεγάλη η συμμετοχή
Λόγω της πληθώρας των μικρών σκακιστών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο 4ο Ανοικτό Τουρνουά Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται παράλληλα και το 1ο Εαρινό Παιδικό Τουρνουά. Σ’ αυτό θα συμμετάσχουν προαιρετικά οι αναξιολόγητοι μικροί αθλητές.
“Πρόκειται για μία μεγάλη εκδήλωση”, τονίζει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου. Βιάζεται να προσθέσει ότι “υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το σκάκι σε νεαρές ηλικίες. Μόνο ο σύλλογός μας έχει περίπου 100 παιδιά και αρκετούς ενήλικες. Γενικά υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το σκάκι απ’ ό,τι εμφανίζεται συγκριτικά με άλλα αθλήματα, τα οποία έχουν μεγαλύτερη προβολή, διότι αποτελούν θέαμα. Το σκάκι δεν είναι εύκολο να γίνει θέαμα και γι’ αυτό δεν έχει την προβολή που του αξίζει. Πρέπει να πούμε ότι στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύουμε το σκάκι είναι φθηνό άθλημα. Δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από καλή διάθεση και αγάπη”.
Ο Σκακιστικός Σύλλογος Τριανδρίας έχει ιστορία περίπου 30 χρόνων. Υπάρχει δηλαδή μια συνέχεια στη σκακιστική ιστορία της Θεσσαλονίκης. Στο ανοικτό τουρνουά συμμετέχουν αξιόλογοι σκακιστές από τη Θεσσαλονίκη και από όλη την Ελλάδα. “Ο όμιλός μας έχει πάρει μέρος σε αγώνες στο εξωτερικό, παίχτες μας συμμετέχουν και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Έχουμε επίσης στην ομάδα μας ξένους αθλητές παγκοσμίου φήμης. Είναι ένας ενεργός όμιλος σε όλα τα επίπεδα. Από το επίπεδο των ακαδημιών μέχρι το επίπεδο κορυφής”, διευκρινίζει με ικανοποίηση ο κ. Μπετσάκος.
Οι συμμετοχές
Μέχρι το πρωί της τρίτης ημέρας του Πάσχα στις 12 το μεσημέρι μπορεί όποιος θέλει να δηλώσει συμμετοχή. Ήδη έχουν δηλώσει περισσότεροι από 100 σκακιστές.
“Στόχος μας είναι ο μαζικός αθλητισμός. Το τουρνουά είναι ανοιχτό. Μπορεί να συμμετάσχει ο κάθε αθλητής, ο κάθε λάτρης του αθλήματος. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι συνήθως φοιτητές που παίζουν σκάκι στο Ίντερνετ. Εμείς θέλουμε αυτόν τον κόσμο να τον συσπειρώσουμε και να παίξει αληθινό σκάκι. Να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους που αγαπάνε το άθλημα, να αποτελέσει δηλαδή κοινωνική εκδήλωση. Υπάρχει η ιστοσελίδα μας όπου μπορεί όποιος θέλει να βρει πληροφορίες ή να δηλώσει τη συμμετοχή του www.pat.gr.
  • Τα βραβεία. Στο τουρνουά θα αναδειχθούν έξι νικητές και νικητές ειδικών κατηγοριών, νέοι, βετεράνοι, γυναίκες, παιδιά, αρχάριοι, ποικιλία νικητών ανάλογα με τις κατηγορίες των αγώνων. Θα δοθούν έπαθλα. Ο πρώτος νικητής θα κερδίσει 600 ευρώ. “Είναι μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση και για τους θεατές, διότι δεν γίνονται συχνά ανοιχτές σκακιστικές εκδηλώσεις στην πόλη μας. Παράλληλα, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και τη δημοτική πινακοθήκη στο Κέντρο Πολιτισμού, η οποία είναι αυτήν τη στιγμή άγνωστη στον ευρύ κόσμο. Αξίζει να την επισκεφτεί κάποιος και να θαυμάσει έργα βυζαντινών ζωγράφων”, προτρέπει τους Θεσσαλονικείς ο κ. Μπετσάκος.
Όμιλος με ομάδα στην πρώτη εθνική
Ο όμιλος ξεκίνησε ως μία ερασιτεχνική προσπάθεια από κάποιους λάτρεις του αθλήματος, οι οποίοι μάζευαν τα παιδάκια σε εποχές δύσκολες σε γιαπιά, σε καταστήματα, σε υπόγεια και τους μάθαιναν ερασιτεχνικά σκάκι χωρίς συνδρομές. Τους μάθαιναν τα… μυστικά του αθλήματος και τους εμφύσησαν την αγάπη τους για αυτό. Όταν οργανώθηκε καλύτερα και οι απαιτήσεις αυξήθηκαν και οι συμμετέχοντες ανέβηκαν πολύ σε αριθμό, οργανώθηκε ο σύλλογος καλύτερα και απέκτησε νομική υπόσταση και συμμετέχει πλέον σε όλες τις σκακιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα σε νεανικά πρωταθλήματα. “Έχει ομάδα στην πρώτη εθνική. Ο σύλλογος λειτουργεί με γενικές συνελεύσεις. Όλοι οι σκακιστές είναι μέλη του συλλόγου και συμμετέχουν στις διαδικασίες που προβλέπουν τα καταστατικά για μια οντότητα συλλογική”, εξηγεί ο κ. Μπετσάκος. Ο Σκακιστικός Σύλλογος Τριανδρίας στεγάζεται στο κτίριο ΚΕΠ - 2ος όροφος, Σπ. Μουστακλή 1, Τριανδρία τηλ.                         2310-951581        
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.