Διαβάζουμε στον Αγγελιοφόρο με τίτλο «Εξωση» σε 60 οικογένειες Ρομά στο δήμο Θερμαϊκού ρεπορτάζ της Λαμπρινής Παπαδοπούλου που μας μεταφέρει την άποψη του Δημάρχου Θερμαϊκού για το πρόβλημα της μετεγκατάστασης των οικογενειών Ρομά του καταυλισμού της Περαίας.
Το πρόβλημα είναι γνωστό και έχουμε πολλές φορές αναφερθεί.
Ο καταυλισμός της Περαίας περιλαμβάνει περίπου 60 οικογένειες που είναι εγκατεστημένες σε έκταση του Δήμου, σε μικρή απόσταση από την κεντρική Λεωφόρο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, στο ύψος του Λίντλ.
Είναι επίσης γνωστό ότι με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο έχει παραχωρήσει την έκταση (συνολικά 100 στρέμματα) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ώστε να λειτουργήσουν, σε νέες κτιριακές υποδομές που θα κατασκευαστούν, τμήματα του Πανεπιστημίου.
Μετά δε την απόρριψη από το Δήμο Δέλτα του αιτήματος για την ένταξη και των τσιγγάνων της Περαίας εκεί, φαίνεται ότι οξύνεται ιδιαίτερα το πρόβλημα.
Από το συγκεκριμένο ρεπορτάζ φέρεται ο κ. Αλεξανδρής να δηλώνει πως: «Οσο ανθρωπιστικά κι αν βλέπουμε το ζήτημα, η αλήθεια είναι πως αυτοί οι άνθρωποι είναι καταληψίες και πρέπει να αποχωρήσουν. Τους έχουμε ζητήσει να φύγουν οικειοθελώς, αλλά, αν συνεχιστεί αυτή η καθυστέρηση, φοβάμαι ότι μπορεί να χρειαστεί να λάβουμε δραστικά μέτρα για την απομάκρυνσή τους».
Σε συζήτηση δε που είχαμε χθες με τον Δήμαρχο Θερμαϊκού αποκομίσαμε την εντύπωση πως εξαντλείται η υπομονή του αισθανόμενος ότι βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο. Προσπάθειες να ευρεθεί χώρος μετεγκατάστασης των Ρομά σε μια από τις άπειρες εκτάσεις κυριότητας της ΚΕΔ (Κτηματική Επιτροπή του Δημοσίου) "βρήκαν τοίχο".
Το κράτος που με περισσή ευκολία εκποιεί δημόσια περιουσία, κατόπιν υποδείξεων των διεθνών τοκογλύφων - νταβατζήδων μας, δεν φαίνεται διατεθειμένο να παραχωρήσει λίγα στρέμματα γης για την εγκατάσταση των ελλήνων τσιγγάνων.
Έτσι δικαιολογημένα ο κ. Αλεξανδρής βρίσκεται μεταξύ του διλλήματος:
Ή να επιχειρήσει να αναβαθμίσει το (άθλιο πραγματικά) επίπεδο διαβίωσης των αθιγγάνων, οπότε η απόφαση για την μεταφορά και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μένει κενό γράμμα, με σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη του Δήμου,
Ή να δείξει ένα ανάλγητο πρόσωπο προς τους "κολασμένους" εκδιώχνοντάς τους και χωρίς να βρεθεί στοιχειώδης χώρος υποδοχής και φιλοξενίας τους, γεγονός που θα χαρακτηρίσει αρνητικά τόσο τη Δημοτική αρχή αλλά και των κατοίκους του Δήμου.
Κατά την άποψή μας θα πρέπει με πρωτοβουλία του Δήμου να οργανωθεί μια ημερίδα, στην οποία να συμμετέχουν όλοι οι φορείς, τσιγγάνοι, κάτοικοι, πολιτεία, δήμος, πανεπιστήμιο, οργανώσεις με στόχο να πιεστεί το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των κατατρεγμένων Ρομά. Και η οποία θα πρέπει να καταλήξει και σε πρακτικές αποφάσεις.
Δήμαρχε ανέλαβε την πρωτοβουλία ενεργοποιώντας τις θετικές δυνάμεις του τόπου γι' αυτό.
Είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά έγιναν προσπάθειες (στοιχειώδεις βεβαίως, γιατί τα επίπεδα διαβίωσης είναι ελλεεινά) με τον μαζικό εμβολιασμό των τσιγγανοπαίδων, αλλά δηλώσεις που δείχνουν σκληρότητα προς ευπαθείς ομάδες μόνο θετικά δεν κρίνονται από τους κατοίκους.
Ας προσπαθήσουμε να βρούμε την καλύτερη λύση για όλους.
Σχετικά θέματα:
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.