Η Βρετανία στέλνει αξιωματικούς στη Λιβύη!
Ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron απέκλεισε στις 17/4 κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής βρετανικών ή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Λιβύης, λέγοντας ότι «δεν τίθεται καν θέμα εισβολής των διεθνών δυνάμεων στη Λιβύη, παρά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εκεί μεταξύ των δυνάμεων του Muammar Gadhafi και των ....
δυνάμεων των ανταρτών», εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τις σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο και ενώ είχε υποστηρίξει ότι «τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επιτρέπουν την εφαρμογή όλων εκείνων των μέτρων που θα προστατέψουν τη ζωή των αμάχων, αλλά αποκλείουν συγκεκριμένα την παρουσία του οποιαδήποτε στρατού κατοχής στο έδαφος της Λιβύης».Σήμερα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι Βρετανοί αξιωματικοί στέλνονται στη Βεγγάζη, με αποστολή να βοηθήσουν τους αντάρτες να αντιμετωπίσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις του Καντάφι. Σε πρώτη φάση οι Βρετανοί αξιωματικοί θα παίξουν περισσότερο το ρόλο των στρατιωτικών συμβούλων, παρόμοιο με το ρόλο που έπαιξαν οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ.
Είχε προηγηθεί ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, που δήλωσε ότι η Βρετανία θα αποστείλει στρατιωτικούς συμβούλους στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη. Μια ομάδα "έμπειρων στρατιωτικών" θα ενισχύσει το βρετανικό διπλωματικό πυρήνα που έχει ήδη δημιουργηθεί εκεί και θα "συμβουλεύει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο για τον τρόπο βελτίωσης των δομών στρατιωτικής οργάνωσης, των επικοινωνιών και της επιμελητειακής υποστήριξης, όπως και για τους καλύτερους τρόπους διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής αρωγής", σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ουσιαστικά πρόκειται για προετοιμασία χερσαίας επέμβασης. Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, η βρετανική προπαγάνδα υποστηρίζει ότι η αποστολή αυτή "ευθυγραμμίζεται απολύτως με τους όρους της απόφασης 1973 του ΟΗΕ που προβλέπει την προστασία των αμάχων, αλλά αποκλείει οποιαδήποτε δύναμη κατοχής στο λιβυκό έδαφος", επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι στρατιωτικοί αυτοί "δεν θα εμπλακούν στην εκπαίδευση ή τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων" και "δεν θα μετάσχουν στην προετοιμασία ή την εκτέλεση επιχειρήσεων του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου".
Άμεσα πρόκειται να τους ακολουθήσουν και οι Γάλλοι. Μπορεί να παρουσιάστηκε αρνητικός στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο οποίος ήταν επικριτικός ως προς την αποτελεσματικότητα των Νατοϊκών αεροπορικών επιδρομών και να προσέθεσε ότι εναπόκειται στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς να διασφαλίσουν την καθοδήγηση των καταδιωκτικών-βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ, αλλά ήδη η γαλλική κοινή γνώμη δέχεται τα τροχιοδεικτικά πυρά της κυβερνητικής προπαγάνδας. Χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Αξέλ Πονιατοφσκί, μέλος του ιδίου πολιτικού κόμματος με τον Ζιπέ, του UMP του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ζήτησε από το ΝΑΤΟ την αποστολή ειδικών δυνάμεων στη Λιβύη. Το αίτημα Γάλλου κοινοβουλευτικού αξιωματούχου περιελάμβανε την αποστολή στη Λιβύη 200 ως 300 μελών των ειδικών δυνάμεων της Γαλλίας, ώστε να βοηθήσουν τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς και να καθοδηγήσουν καλύτερα τα Νατοϊκά αεροσκάφη.
Παράλληλα, η Γαλλία δεσμεύτηκε ότι θα εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές της στη Λιβύη προβάλλοντας ως πρόσχημα «την προστασία των αμάχων από τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι», όπως δήλωσε σήμερα στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ζητώντας παράλληλα την "εξεύρεση πολιτικής λύσης" στη σύγκρουση.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Φρανσουά Φιγιόν αναφέρθηκε "στους βίαιους βομβαρδισμούς που υφίστανται διάφορες πόλεις της Λιβύης από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι" και υποστήριξε ότι "θα εντείνουμε λοιπόν την στρατιωτική μας προσπάθεια με την πολεμική μας αεροπορία για να εμποδίσουμε τις δυνάμεις του Καντάφι να συνεχίσουν την επιχείρησή τους εναντίον των πληθυσμών των αμάχων"! Ταυτόχρονα, υποκριτικά απέκλεισε και αυτός για μια ακόμη φορά την οποιαδήποτε ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία επενέβη στη Λιβύη στους κόλπους διεθνούς συμμαχίας που ενεργεί βάσει εντολής του ΟΗΕ, "μια εντολή που ακολουθούμε κατά γράμμα"!
Εξάλλου, οι δύο αυτές χώρες έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έναρξη των βομβαρδισμών κατά των δυνάμεων του δικτάτορα Καντάφι, αλλά και στη λήψη απόφασης σε επίπεδο Ε.Ε. υπέρ της αποστολής χερσαίων ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων.
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ: ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ»!Αρχικά οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έδωσαν στον δικτάτορα Καντάφι τον απαραίτητο χρόνο για να συντρίψει με τους ξένους Μισθοφόρους και την στρατιωτική του υπεροπλία τα πιο ριζοσπαστικά τμήματα της Εξέγερσης, για να τον σταματήσουν οι βομβαρδισμοί της Συμμαχίας των Προθύμων λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βεγγάζη.
Με πρόσχημα την προστασία των αμάχων επενέβησαν στρατιωτικά στερώντας την νίκη από τον Καντάφι και ποδηγετώντας τους εξεγερμένους, στους οποίους πια κυριαρχούν πολιτικά και στρατιωτικά αστικές φωνές πλήρως ενταγμένες στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στην αυριανή μοιρασιά των λιβυκών πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας που ετοιμάζουν οι πολυεθνικές. Είχε προηγηθεί η προβολή του προσχήματος της προστασίας των ξένων πολιτών που δρούσαν στη Λιβύη προκειμένου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να επιβάλλουν ζώνη ελέγχου και μετέπειτα απαγόρευσης πτήσεων για την λιβυκή πολεμική αεροπορία.
Τώρα όμως η ιμπεριαλιστική επέμβαση δυνάμεων με ανταγωνιστικά συμφέροντα έχει να απαντήσει στους εξής αστάθμητους παράγοντες:
Πρώτον, τα πιστά στον Καντάφι στρατεύματα δείχνουν μια απρόβλεπτη προσαρμοστικότητα απέναντι στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς και επιχειρησιακή ικανότητα που αδυνατούν να καταβάλλουν οι αντικανταφικές δυνάμεις. Η πτώση της Μισράτα εκτός από την τεράστια σημασία από άποψη γοήτρου, θα επιφέρει και μια διπλωματική αναβάθμιση του Καντάφι, που εξουδετερώνοντας το μοναδικό προπύργιο των εξεγερμένων, θα μπορεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος τη διχοτόμηση της Λιβύης, κρατώντας τη μερίδα του λέοντος των πηγών ενέργειας.
Δεύτερον, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις δεν είναι ενιαίες ταξικά και φυλετικά, ενώ ο εξοπλισμός τους με σύγχρονο οπλισμό ενέχει τον κίνδυνο να καταστούν επικίνδυνος αντίπαλος πρώτα από όλα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ο λελογισμένος εφοδιασμός τους και η δράση των ξένων πρακτόρων ποτέ δεν είχε σκοπό να τους δώσει την ικανότητα ισχυρής μελλοντικής διαπραγμάτευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι στο αφρικανικό σχέδιο συμβιβασμού που συμφώνησε ο Καντάφι υπήρχε ως απαράβατος όρος ο αφοπλισμός των Εξεγερμένων.
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες επιβάλλουν την εισβολή χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων των Δυτικών χωρών. Για να συντριβούν οι Εξεγερμένοι και να υπάρξει ένα ιμπεριαλιστικό προγεφύρωμα έτοιμο να δράσει αντεπαναστατικά ενάντια στις εξεγέρσεις των λαών της Βόρειας Αφρικής, για να τεθεί εκτός μάχης ο δικτάτορας Καντάφι και να αρπάξει η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη ότι περισσότερο μπορεί από τον πλούτο του λιβυκού λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυνάμεις που βομβαρδίζουν την Λιβύη (ΗΠΑ-Βρετανία-Γαλλία-Βέλγιο-Ολλανδία-Νορβηγία-Κατάρ και που συμμετέχουν ενεργά όπως η Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα) έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα στην περιοχή που θέλουν να υπερασπίσουν και διευρύνουν ή επιδιώκουν αναβάθμιση του γεωστρατηγικού τους ρόλου.
Είναι η ώρα επομένως να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας»! "Αγανακτώ ιδιαίτερα για την τύχη που προδιαγράφουν για τον πληθυσμό της Μισράτα", υπογράμμισε ο Αλέν Ζιπέ, αναφερόμενος στην πολιορκημένη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πόλη.
Ήδη η έκταση του εμφυλίου και οι ιμπεριαλιστικοί βομβαρδισμοί έχουν συμβάλλει αποφασιστικά σε μια τραγική ανθρώπινη καταστροφή, που πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα της νέας ιμπεριαλιστικής εισβολής. Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (ΟΙΜ), χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μισράτα ως πολύ επικίνδυνη για τον άμαχο πληθυσμό, λέγοντας πως χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Ταυτόχρονα διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά τη μοναδική ικανότητα του ελληνικού αστικού κόσμου να βγάζει λεφτά από τον πόλεμο. Οι εξεγέρσεις αναμένεται να στρέψουν τους τουρίστες στην «ειρηνική» Ελλάδα, ο υπ. εξωτερικών Δρίτσας προσφέρει την Κρήτη ως κέντρο της «ανθρωπιστικής εκστρατείας», ενώ οι Έλληνες εφοπλιστές, από τον μπατιριμένο Αγούδημο μέχρι τις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές εταιρείες τρέχουν να αναλάβουν αυτοί τη μεταφορά των απελπισμένων προσφύγων.
ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΥ
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά η Αριστερά στη χώρα μας και παγκόσμια «χάθηκε» στα αστικά διλήμματα, αποδείχτηκε δογματική στείρα και αδύναμη να εμπνεύσει και ξεσηκώσει μαζικά, μαχητικά αντιπολεμικά κινήματα. Αφενός μεν, με μπροστάρη την Ευρωπαϊκή Αριστερά είδε μόνο την ανθρωπιστική καταστροφή και τη βία των αντιδραστικών καθεστώτων και σύρθηκε να αποδεχτεί την αναγκαιότητα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αφετέρου, τα τριτοδιεθνιστικά ρεύματα σήκωσαν τις σημαίες του αριστερού εθνικισμού, απαίτησαν την κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη στυγνών δικτατορικών καθεστώτων και εξεγερμένων για την υπεράσπιση της «εθνικής κυριαρχίας». Αδυνατώντας να δει τον κοινωνικό και ταξικό χαρακτήρα των εξεγέρσεων, την επίδραση της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, άρα την συχνά αλληλένδετη πάλη για το «ΨΩΜΙ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της νέας εποχής. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διάψευση των συνωμοτικών σεναρίων περί «Αμερικανικού Σχεδίου» από το γεγονός ότι στην αιματηρή ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη πρωταγωνιστούν ευρωπαϊκές χώρες, ότι η Ε.Ε. αποφάσισε χερσαία εισβολή ακόμη και πριν από το ΝΑΤΟ καθώς θεωρεί την περιοχή της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Ζωτικός της Χώρο, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι στην Αντεπαναστατική απάντηση που ακολούθησε η κάθε δυτική δύναμη δεν επιθυμεί να σφραγίσει τις εξελίξεις, το κάθε δικτατορικό καθεστώς ή το κάθε αστικό σύστημα κυριαρχίας δεν διεκδικεί δια της «αναμόρφωσης» του τη διατήρηση της εξουσίας ή την επαναδιαπραγμάτευση της θέσης του.
Εμείς στεκόμαστε αλληλέγγυοι και συμμέτοχοι στις προσπάθειες του Αντιπολεμικού κινήματος από το Άκτιο μέχρι την Κρήτη και από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Άραξο, θέλοντας να συμβάλλουμε:
Στην Νίκη των Εξεγερμένων λαών της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής.
Στην συντριβή των Δικτατόρων και στην Ήττα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ.
Στο μπλοκάρισμα της ελληνικής στρατιωτικής συμμετοχής με κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό.
Με αποφασιστικούς εργατικούς αγώνες για την ανατροπή της κυβέρνησης του εργατικού και κοινωνικού μεσαίωνα, του στυγνού κρατικού αυταρχισμού και του πολεμικού τυχοδιωκτισμού.
Στην ανακούφιση των προσφύγων, απαιτώντας ανοιχτά ευρωπαϊκά σύνορα, παροχή Πολιτικού Ασύλου και αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων στους μετανάστες.
Γιατί ολοένα περισσότερο η Κερατέα θυμίζει κατεχόμενη Ραμάλα, η εξέγερση του ελληνικού Δεκέμβρη το 2008 και της γαλλικής νεολαίας των γκέτο αποτελεί πρόκριμμα των εξεγέρσεων που σημειώνονται σήμερα, με ένα εξεγερτικό αεράκι που έρχεται και στην απέναντι ακτή της Μεσογείου.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.