MESHMERIτου Ακτιβιστή
Όλοι οι υποψήφιοι συνδυασμοί (απανταχού της Ελλάδας) με τις προεκλογικές τους εξαγγελίες δεσμεύτηκαν για "ισόρροπη" ανάπτυξη των γεννητόρων δήμων που θα οδηγούσαν  στο νέο Καλλικράτειο Δήμο. Το ίδιο βέβαια συνέβη και στον δικό μας, του Θερμαϊκού.
Αυτό βέβαια κατά συνέπεια σημαίνει και ισόρροπη κατανομή πόρων αλλά και ισόποση είσπραξη δημοτικών φόρων.
Χωρίς να υποτιμούμε την αρχή της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας απέναντι σε πρώην δήμους που βρίσκονται...
σε κάποια υστέρηση ορισμένων τομέων τους, η συνεχής και παρατεταμένη παρακράτηση εσόδων από ένα διαμέρισμα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες άλλου ποστεύουμε ότι θα δημιουργούσε αντιπαλότητες και γκρίνιες. Ιδιαίτερα κατά τη μεταβατική φάση της "εξισορρόπησης" ή ομογενοποίησης.
Κάποιο παράδειγμα τέτοιου είδους δυσλειτουργίας που οδήγησε σε αντιπαραθέσεις είχαμε - ως προηγούμενο - στην παρακάτω περίπτωση του Μεσημερίου με την Επανομή.
Πρόθεσή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε οξύτητες μεταξύ των κοινοτήτων του Δήμου μας, αλλά να δημοσιοποιήσουμε ένα ιστορικό που θα πρέπει να  αποφευχθεί στο μέλλον.
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που έχουμε συλλέξει και που φανερώνουν άδικη μεταχείριση και κατανομή εσόδων βλέπουμε:
Από 1/1/2007 είχε επιβληθεί στους κατοίκους του Δήμου Επανομής ειδικό τέλος ύδρευσης που αντιστοιχεί στο 80% του συνολικού ποσού ύδρευσης. Σύμφωνα με το νόμο 1069/80 (ΦΕΚ 191 Α') "το ειδικό τέλος αυτό μπορεί να διατεθεί αποκλειστικά και μόνο για μελέτη, κατασκευή, επέκταση ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και για τοκοχρεολύσια".
Παρά τις σαφείς και κατηγορηματικές χρήσεις για τις οποίες έπρεπε να διατεθεί το συγκεκριμένο τέλος, από το 2007 έως και το 2010 ανέρχονται στο συνολικό ποσό των , φαίνεται, όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή της ΔΕΥΑ (Α.Π. 1880-16/7/2010) προς τον πρώην δημοτικό σύμβουλο κ. Δημήτριο Τεκίδη ότι:
  1. Τα παρακρατηθέντα - ως τέλος 80% - για τα έτη 2008 και 2009 ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 228263,14 €
  2. Διατέθηκε δε για μελέτες και κατασκευές - όπως αναφέρεται - συνολικά το ποσό των  362066,45 €
Από καταστάσεις όμως (που έχουμε στη διάθεσή μας) προκύπτει ότι όλες οι παραπάνω δαπάνες ουδόλως  αφορούν μελέτες και κατασκευές αλλά αντιστοιχούν σε αγορά υλικών για συντήρηση του δικτύου, επισκευές και συντηρήσεις, εργασίες καθαρισμού φρεατίων και προμήθειες φρεατίων.
Και το πρόβλημα δεν τελειώνει με την είσπραξη και διάθεση του συνολικού ποσού από το τέλος για άλλους σκοπούς.
Ήδη από τις 3/12/09 το Ταμείο Παρακαταθηκών εγκρίνει - μετά από αίτηση της ΔΕΥΑ - δάνειο ύψους 2.394.000 €, ώστε να καλυφθεί η ίδια συμμετοχή της εταιρείας (κατά 16,25%) στη δαπάνη για το έργο "Αποχέτευση Δήμου Επανομής".
Οι όροι δε της δανειοδότησης είναι:
  • Εκχώρηση κάθε είδους εσόδων για την ομαλή εξυπηρέτηση του δανείου και ιδιαίτερα της επιχορήγησης 3 % του ΥΠ.ΕΣ.
  • Την επιβολή τελών για την ομαλή εξόφληση του δανείου. (Στα τέλη αυτά συμπεριλαμβάνεται και το ειδικό τέλος 80%)
  • Την παροχή εγγύησης από το Δήμο Επανομής με την εκχώρηση ανάλογων εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), σε περίπτωση μη καταβολής ήξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της ΔΕΥΑ Επανομής.
Άρα με απλά γράμματα τα παραπάνω σημαίνουν ότι μάλλον δεν θα υπάρξει καμιά διαδικασία για εκκίνηση έργων στο Μεσημέρι.
Γνωρίζουμε φυσικά ότι στο νέο Δήμο το "ταμείο είναι πολύ, πολύ μείον" και ότι δεν προβλέπονται νέα έργα (όπως ξεκάθαρα το δήλωσε και ο υπεύθυνος για την κατάρτιση του Τεχνικού προγράμματος) αλλά μήπως θα έπρεπε να υπάρξει μια διευκρίνηση για την αδικία που υφίστανται οι μικρές κοινότητες του νέου Δήμου; Και να δοθούν οι αναγκαίες δεσμεύσεις των απαραίτητων αποκαταστάσεων παρόμοιων αδικιών.
Όχι τίποτα αλλά αυτή η "ισόρροπη" ανάπτυξη ήταν η μεγάλη προεκλογική καραμέλα που όλοι λίγο - πολύ χρησιμοποίησαν για να μαζέψουν ψηφαλάκια από τους δόλιους τους "ιθαγενείς".
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.