Οι μαζικές συλλήψεις ακτιβιστών κατά του καθεστώτος της Συρίας, σημάδεψαν τη χθεσινή νύχτα, ώρες μετά το θάνατο αμάχων, στις κηδείες διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας και καθώς φτάνει στο αποκορύφωμά της η αντίδραση κατά του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και η αξίωση για εκδημοκρατισμό.
Άνδρες των μυστικών υπηρεσιών και οπλοφόροι πιστοί στο κυβερνών κόμμα Μπάαθ του Μπασάρ αλ Άσαντ διενήργησαν τη νύχτα εφόδους σε σπίτια κοντά στην Δαμασκό, και προχώρησαν σε συλλήψεις, όπως κατήγγειλαν στελέχη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Νωρίτερα χθες οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας είχαν σκοτώσει τουλάχιστον δώδεκα αμάχους, στις κηδείες διαδηλωτών, και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η συριακή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Sawasiah.
Η ανεξάρτητη οργάνωση ανακοίνωσε ότι οι δολοφονίες καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Δαμασκό και στις γύρω περιοχές της, καθώς και κοντά στο νότιο χωριό της Ιζράα. Η ίδια οργάνωση γνωστοποίησε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες, άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και οπλοφόροι πιστοί στο Μπάαθ σκότωσαν τουλάχιστον 112 ανθρώπους, οι εκατό στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων μετά την προσευχή της Παρασκευής, με αίτημα πολιτικές ελευθερίες.
Οι συγκεκριμένες επιθέσεις ήταν οι πιο αιματηρές, και οι διαδηλώσεις οι μεγαλύτερες, αφότου ξέσπασαν οι ταραχές στη νότια πόλη Ντεράα, κοντά στην παραμεθόριο με την Ιορδανία, πριν από πέντε εβδομάδες. «Μπασάρ αλ Άσαντ, προδότη! Δειλέ! Πάρε τους στρατιώτες σου και στείλε τους στα Γκολάν» φώναζαν οι διαδηλωτές, καταγγέλλοντας ότι το καθεστώς έστειλε τον στρατό να καταστείλει τις κινητοποιήσεις τους και όχι να απελευθερώσει τα υψώματα του Γκολάν, στα σύνορα με το Ισραήλ, όπου η κατάσταση παραμένει ήρεμη μετά την εκεχειρία του 1974.
Τη νύχτα, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας με πολιτικά και φέροντας αυτόματα όπλα, εισέβαλαν σε σπίτια στο προάστιο Χαράστα, και συνέλαβαν πολλούς ακτιβιστές, σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως Γούτα, στην παλιά πόλη της Δαμασκού.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ανακοινώσει ότι αίρεται ο νόμος που επέβαλλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αυτή την εβδομάδα, ένα μέτρο που ίσχυε αφότου το Μπάαθ κατέλαβε την εξουσία πριν 48 χρόνια, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές και την διεθνή κοινότητα, που έχει κινητοποιηθεί εναντίον της χρήσης βίας από τις δυνάμεις του κατά αμάχων.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.