"Ακομη και 12χρονα παιδιά, παρά τη ρητή απαγόρευση του νόμου, αγοράζουν ποτά σε μπαρ, σε σούπερ μάρκετ, σε περίπτερα" καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ενωσης Μπαρμεν, στον απόηχο του τραγικού θανάτου της 15χρονης στο Ρέθυμνο από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ακόμη και χρώμα αυτοκινήτου έχει εντοπιστεί σε ποτά-μπόμπες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του  "Εθνους"  μια βιομηχανία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί στον κόσμο της νυχτερινής διασκέδασης με κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Τα νοθευμένα ποτά και η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους λαμβάνουν, πλέον, τρομακτικές διαστάσεις.

Οπως επισημαίνει ο χημικός του «Δημοκρίτου»  Νίκος Κατσαρός, κάθε χρόνο ελέγχεται από το Γενικό Χημείο του Κράτους μόλις το 2% των μπαρ και καταστημάτων που λειτουργούν στη χώρα, ενώ οι έλεγχοι προκύπτουν από τις ελάχιστες δειγματοληψίες που πραγματοποιεί στις εφόδους του για φορολογικούς λόγους το ΣΔΟΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έχει αποδειχθεί, σε τουριστικά νησιά πωλούνται έως και 100% νοθευμένα ποτά, με τα πιο επίφοβα για νοθεία να θεωρούνται η βότκα, το ουίσκι, η τεκίλα και το τζιν. Ενίοτε κατασκευάζονται από καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμών αναμεμειγμένο με καραμελόχρωμα, ενώ μέσα σε ποτά έχει εντοπιστεί ακόμη και μεταλλικό χρώμα αυτοκινήτου.

Μηδενικούς ελέγχους ως προς την ηλικία των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Μπάρμεν Ελλάδος, Κωνσταντίνος Στεφανακίδης. «Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Εδώ ακόμη και 12χρονοι αγοράζουν ποτά σε μπαρ, σε σούπερ μάρκετ, σε περίπτερα ελεύθερα», συνεχίζει. «Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Οι ιδιοκτήτες των μπαρ -όσοι εξ αυτών λειτουργούν ανεύθυνα, γιατί υπάρχουν και οι σωστοί επαγγελματίες- θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα στέκονται κοινωνικά υπεύθυνοι και θα καταλάβουν ότι εκλαμβάνουν λανθασμένα τη μορφή του κέρδους. Αλλωστε, μακροχρόνια αυτή η τακτική δεν αποδίδει ούτε οικονομικά».

Οι μπόμπες και τα κέρδη

Eως και τριπλάσιο κέρδος σε σχέση με την πώληση καθαρών ποτών αποκομίζουν όσοι διακινούν ποτά «μπόμπες».

Oπως εξηγεί ο κ. Νίκος Κατσαρός η νοθεία των ποτών που αποβαίνει επικίνδυνη για την υγεία διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

«Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ποτά που προέρχονται από τις πρώην ανατολικές χώρες, τα οποία περιέχουν αλκοόλη του εμπορίου με λίγο καραμελόχρωμα. Αυτό το ονομάζουν ουίσκι.
Οι προσμείξεις του είναι πολύ επικίνδυνες: προκαλούν πονοκεφάλους, ζαλάδες, γαστρεντερικές διαταραχές και εάν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα γαστρορραγίες.

Στη δεύτερη κατηγορία αποστάζουν βιομηχανικά υγρά, χρώματα ή μπογιές, παίρνουν την αλκοόλη και φτιάχνουν τζιν και τεκίλα. Είναι επίσης πολύ επικίνδυνα, γιατί οι τοξικές ουσίες από τα χρώματα προκαλούν πονοκεφάλους, βλάβη στον εγκέφαλο, κώμα ακόμη και τον θάνατο

Ο κ. Κατσαρός εξηγεί ότι ο θάνατος λόγω νοθευμένου ποτού μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης: «Τα ''καθαρά'' ποτά περιέχουν αιθυλική αλκοόλη, ενώ τα νοθευμένα μεθυλική αλκοόλη ή ξυλόπνευμα.Οταν η μεθυλική αλκοόλη μεταβολίζεται παράγονται ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, οι οποίες είναι τοξικές και μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τον θάνατο.Συχνά ευθύνονται για μη αναστρέψιμες βλάβες, όπως βλάβη στο οπτικό νεύρο - έως και τύφλωση, εγκεφαλίτιδες, βλάβες στο νευρικό σύστημα, τρεμούλες, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης».πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.