Mια αληθινή ιστορία «αιολικής» τρέλας... παρατίθεται με αφορμή την έρευνα για την πράσινη ανάπτυξη (πως κάποιοι την εννοούν) και την αιολική ενέργεια και την εξάπλωση των φωτοβολταϊκών που τα προβλήματα θα τα βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια.

του Α.Γ. Χριστοδουλάκη

Για να αντιληφθούμε τα προβλήματα και τις περιπέτειες μιας επένδυσης σε αιολικά έργα, θα υπενθυμίσουμε μια αληθινή ιστορία που συνέβη προ λίγων ετών: Γνωστός ενεργειακός όμιλος του εξωτερικού ζήτησε άδεια για να κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στη Νότια Ελλάδα. Οι άνθρωποι, επειδή ...είναι επαγγελματίες, έβαλαν έλληνα μάνατζερ στην επένδυσή τους, ακριβώς για να έχει καλύτερη πρόσβαση στην Κεντρική Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αφού έκανε τον πρώτο κύκλο με την Κεντρική Διοίκηση, ο μάνατζερ σκέφθηκε να μιλήσει με τον δήμαρχο της περιοχής όπου θα φτιαχνόταν το αιολικό πάρκο, καθώς πληροφορήθηκε ότι είχαν αρχίσει κάποιες γκρίνιες από κατοίκους της περιοχής στα τοπικά καφενεία.

Οι πρώτες κουβέντες του τοπικού άρχοντα ήταν χαρακτηριστικές: «Εγώ τη θέλω πολύ αυτή την επένδυση στην περιοχή μου,αφού δεσμεύτηκες κιόλας ότι θα προσλάβεις και άτομα από τον δήμο.Θα πρέπει να ξέρεις όμως ότι στο δημοτικό συμβούλιο θα έχεις πρόβλημα.Εγώ έχω εκλεγεί με το...τάδε κόμμα,αλλά ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο συμβούλιο που έχει εκλεγεί με το... δείνα κόμμα και παριστάνει τον οικολόγο θα σου κάνει τη ζωήμαρτύριο.Δυστυχώς,έχει δύναμη και δεν μπορώ να τον πείσω,διότι είμαστε τσακωμένοι από τις εκλογές».
Ο μάνατζερ της επένδυσης κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και ρώτησε: «Δεν υπάρχει τίποτε που να μπορούμε να κάνουμε ώστε να διορθώσουμε την κατάσταση;». Επειτα από λίγη σκέψη, ο δήμαρχος του απήντησε αποκαλύπτοντας το «κλειδί» για τη λύση των προβλημάτων: «Ακου να δεις τι θα κάνουμε. Θα μου δώσεις 300.000 ευρώ, εγώ θα τις μοιράσω στο δημοτικό συμβούλιο και σε αυτόν τον...ψευτοοικολόγο.Μόνο έτσι θα γίνει η δουλειά». Ο μάνατζερ, που μπήκε στο νόημα, τον ρώτησε αφελώς: «Μα καλά, πώς θα του δώσεις χρήματα αφού είστε τσακωμένοι;», για να εισπράξει αμέσως την απάντηση: «Μη στενοχωριέσαι, με το δωράκι αυτό θα φιλιώσουμε!».
Η επένδυση παρέμεινε για μεγάλο διάστημα «παγωμένη», οι υποψήφιοι επενδυτές κάλεσαν επίσημα την Κεντρική Διοίκηση να παρέμβει, κινητοποιήθηκε ακόμη και ο πρεσβευτής στην Αθήνα, της χώρας προέλευσης των επενδυτών, δόθηκαν υποσχέσεις για εξάλειψη της διαφθοράς αλλά τελικώς δεν έγινε τίποτε και οι ξένοι πούλησαν πάμφθηνα την άδεια για το πάρκο και εξαφανίστηκαν. 

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.