Αν πάρουµε τοις µετρητοίς τις δηµοσκοπήσεις που δηµοσιεύονται το τελευταίο διάστηµα, επέρχεται το τέλος των µεγάλων κοµµάτων. Τουλάχιστον των δύο κοµµάτων που γέννησε η Μεταπολίτευση. Θα πάρουν κάποια άλλα τη θέση τους; Μάλλον όχι. Είναι µάλλον αδύνατο να ξαναβρεθούν τόσο µεγάλοι όγκοι πληθυσµού που να εµπιστευτούν την τύχη τους σε έναν άνθρωπο και µια οµάδα της επιλογής του δίπλα του. 

Γιατί, ας µην έχουµεαυταπάτες. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.∆. γεννήθηκαν ως προσωποπαγή κόµµατα και έτσι εξελίχθηκαν. Από αυτή την άποψη δεν πρόκειται για ένα κόµµα, αλλά για πολλά διαδοχικά σε κάθε πλευρά. Με πολλές διαφορές από τον έναν αρχηγό στον άλλον.

∆εν είναι ίδιοτο ΠΑΣΟΚτουΑνδρέα µε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου, ούτε µε το ΠΑΣΟΚ του Σηµίτη. Πρόκειται για διαφορετικά κόµµατα που απλώς νοµιµοποιήθηκαν από την ίδια βάση ψηφοφόρων. Οµοίως και στη Ν.∆. Κανείς από τους… επτά (αριθµός:

7) αρχηγούς της µέχρι σήµερα δεν είναι ίδιος µε τον άλλον. Αν και για τους τρεις που δεν θήτευσαν ως πρωθυπουργοί, οι συγκρίσεις είναι άνισες.

Εν πάση περιπτώσει µάλλον δεν θα ξανασυµβεί οι τέσσερις και παραπάνω στους δέκα Ελληνες να επιλέξουν το ίδιο κόµµα. Ή οι οκτώ στους δέκα να µετακινούνται σαν εκκρεµές της διακυβέρνησης ανάµεσα σε δύο κόµµατα µε εναλλασσόµενες ηγεσίες.

Αυτό σηµαίνει ότι αν αλλάξουν οι συσχετισµοί πρέπει να αλλάξουν και τα βασικά στοιχεία του πολιτικού συστήµατος. Γιατί είναι διαµορφωµένο πάνω στις αρχές του δικοµµατισµού. Αυτό δεν θα κριθεί στη νέα συνταγµατική µεταβολή. Το νέο Σύνταγµα απλώς θα το επικυρώσει. Θα έχει κριθεί πολύ πιο πριν.

Αυτό µας βάζει µπροστά σε ένα κρίσιµο ερώτηµα: οι δυνάµεις που αποµακρύνονται από τα δύο µεγάλα κόµµατα θα συγκροτήσουν άλλους σχηµατισµούς µικρότερης εµβέλειας, αλλά µε κοινά χαρακτηριστικά, οπότε από τον δικοµµατισµό θα περάσουµε στον διπολισµό, όπως πολλοί προβλέπουν;

Ή δεν θα µπουν στον κόπο να πάνε καν στην κάλπη, οπότε οι νέοι φορείς διακυβέρνησης θα είναι εξ ορισµού µειοψηφικοί και αδύναµοι; Αυτό δεν το λένε οι δηµοσκοπήσεις. Επιβεβαιώνουν όµως αυτό που έλεγε ο αµερικανός ηθοποιός Ουίλ Ρότζερς: «Η πολιτική απασχολεί σήµερα τους ανθρώπους δέκα φορές λιγότερο από όσο τους απασχολεί να βρουν µια θέση για παρκάρισµα».
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.