Τα στοιχεία που αφορούν την απασχόληση στον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού είναι απογοητευτικά, όσον αφορά τους εργαζόμενους στους συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.
Μαθητές που κάνουν την πρακτική τους, υπάλληλοι που αμείβονται στα 60% της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, υπάλληλοι που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά, υπάλληλοι που φαίνονται ότι απασχολούνται δύο μόλις ημέρες την εβδομάδα ή τον μήνα, αν μην τι άλλο δείχνουν μία απογοητευτική εικόνα για την ποιότητα των υποδομών του ελληνικού τουρισμού.
Είναι αξιοσημείωτο πως εντός του 2010 από το σύνολο των 550.000 απασχολουμένων στον χώρο του τουρισμού, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ για τους μήνες Ιούνιο έως Σεπτέμβριο ήταν μόνο 130.000 στα επισιτιστικά καταστήματα και 98.000 εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία.
Υπάρχει, όμως, και η αισιόδοξη πλευρά. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις θα κινηθούν αυξητικά, σε διψήφιο νούμερο (10%). Αυξητικά θα κινηθούν και τα έσοδα, ενώ και η κοινωνική έκρηξη σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου θα συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας.
Ωστόσο, τα προβλήματα, όπως περιγράφονται παραπάνω τείνουν να πάρουν εκρηκτικές διαστάσεις με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την τουριστική «βιομηχανία». Οι εκπρόσωποι της πανελλήνιας ομοσπονδίας ζητούν το αυτονόητο. Να ισχύσει ελάχιστη σύνθεση προσωπικού κατά την κατάταξη της αστεροποίησης των τουριστικών καταλυμάτων, να λειτουργήσει κανονισμός καθηκόντων ανά ειδικότητα, να αναβαθμιστούν οι τουριστικές σχολές, να δοθεί προτεραιότητα στις προλήψεις αποφοίτων σχολών τουριστικών επαγγελμάτων και επαγγελματιών, και να δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Τουρισμού με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων και Πολιτείας.
πηγή
πηγή
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.