Με αφορμή την προώθηση του νέου του βιβλίου «A History of the world in 100 objects » , ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Neil MacGregor, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα The Australian, όπου μεταξύ των άλλων εμμένει στην άρνηση του Βρετανικού Μουσείου να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Στην επισήμανση της δημοσιογράφου Rosalie Higson, ότι οι Έλληνες θέλουν να επιστραφούν τα γλυπτά και ότι το Βρετανικό Μουσείο αρνείται να τα επιστρέψει, πρότεινε όμως να τα δανείσει, ο κύριος Neil MacGregor είναι ανένδοτος και δήλωσε ότι γλυπτά βρίσκονται στο σωστό μέρος.
« Ο στόχος του Βρετανικού Μουσείου είναι να ωθεί κάθε φιλομαθή άνθρωπο να ερευνά τους διάφορους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος είναι οργανωμένος σε κοινωνίες.
Παραθέτοντας διαφορετικούς πολιτισμούς μαζί τον έναν δίπλα στον άλλο , δίνεται η ελπίδα ότι θα τους κατανοήσουμε . Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι αν μια κοινωνία διοικείται και λειτουργεί με τα αρχαία αθηναικά πρότυπα είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος λειτουργίας. Αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά κατα τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι επίτευξης αρμονικής λειτουργίας των κοινωνιών όπως συνέβαινε στην Περσία ή την Κίνα».
Περίπου τα μισά από τα διασωθέντα γλυπτά του Παρθενώνα, εκτίθενται στην Αθήνα και τα υπόλοιπα στο Λονδίνο. «Στην Αθήνα μπορούν να είναι μέρος της Ελληνικής ιστορίας ενώ στο Λονδίνο μπορούν να είναι μέρος της Παγκόσμιας ιστορίας». Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, -και ιδιαίτερα εμείς οι Ευρωπαίοι-, ότι η ελληνική ιστορία είναι μια ανάμεσα σε πολλές άλλες, οι οποίες δεν είναι όλες ευρωπαϊκές.Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος, νομίζω, στο να θεωρούμε ότι η Μεσόγειος είναι το κέντρο του κόσμου. Δεν είναι. " λέει ο Neil MacGregor
Πηγή: The Australian
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.