Η  21η Απριλίου, ημέρα μνήμης των οικτρών γεγονότων του πρόσφατου παρελθόντος, με οδήγησε στο να διαβάσω για τις δεκαετίες 60΄, 70΄ και 80΄ και να ρωτήσω τους παλιούς για να μάθω και από πρώτο χέρι τα τεκταινόμενα, τυχερός γαρ που έχω ακόμα πρόσβαση σε πρωτογενείς πηγές. Ως πότε θα ζούνε οι γονείς μας και οι παλαιοί άλλωστε;

Διαβάζοντας και ακούγοντας, συνειρμικά σκεφτόμουνα και τα τεκταινόμενα στην διοίκηση του αθλήματός μας. Πόσα κοινά, πόσες ομοιότητες. Δεν θα μπορούσε άλλωστε η ιστορία του αθλήματός μας να παρεκτραπεί από το ρου της ιστορίας της χώρας μας.


Είναι αλήθεια ότι τα γεγονότα της εποχής εκείνης και δη της εκτροπής του πολιτικού συστήματος είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μόνιμες στρεβλώσεις στην ελληνική κοινωνία. Η απέχθεια για το διδακτορικό καθεστώς λειτούργησε καθαρτήρια για το παλαιό καθεστώς με αποτέλεσμα να επιστρέψουν ως σωτήρες όλοι όσοι είχαν υπονομεύσει το σύστημα με το οικτρό τους παρελθόν, μαζί με αυτούς ήρθαν και οι επόμενοι σωτήρες οι οποίοι βούλιαξαν την Ελλάδα από την δεκαετία του 80΄ σε όλα αυτά τα δεινά που με την σειρά τους οδήγησαν στα τωρινά χρόνια στο ξεπούλημα, την κεκαλυμμένη χρεοκοπία και την ηθική κατάπτωση, πάντοτε δίπλα σε αυτούς τους μεν και τους δε εκείνοι οι γραφικοί με τις πολλές συνιστώσες, τα πολλά ρεύματα.Τους κρίνω όλους ανθέλληνες και λίγους.
Κάθε έννοια προστασίας δημόσιου αγαθού αλλά και αξιοκρατίας και ιεραρχίας κατέλυσε τις δεκαετίες εκείνες. 
 
Αυτό απετέλεσε το κληροδότημα της αθλιότητας, που η ελληνική κοινωνία ασμένως απεδέχθη και εφαρμόζει με απόλυτη συνέπεια έως σήμερα. Υπήρξαν οι πρωταίτιοι της 21ης Απριλίου, οι «αυτοδημιούργητοι» της εξουσίας. Σε αυτό, όμως, αντέδρασε το καθεστώς της μεταπολίτευσης, που οργανώθηκε ως ιδιότυπο σύστημα «βαρονίας», σε βάση οικογενειακή. Εδώ και χρόνια τα ίδια ονόματα κυριαρχούν στην Ελληνική πολιτική σκηνή. Ακολούθως εδώ και χρόνια τα ίδια ονόματα κυριαρχούν στην διοίκηση του αθλήματός μας. Όπως η μοναρχία καταργήθηκε για να την διαδεχθεί η ολιγαρχία των πολιτικών οικογενειών έτσι και στο άθλημά μας την θέση πήρε η ολιγαρχία των πελατειακών σχέσεων, της απραγίας και της υπονόμευσης. Όπως η ολιγαρχία των πολιτικών οικογενειών οδήγησε και οδηγεί την χώρα σε καταστροφή ηθική, περιβαλλοντική, οικονομική, έτσι και η ολιγαρχία στο άθλημά μας οδήγησε και παρακολουθεί ανήμπορη και ανίκανη την καταστροφή του σκακιού με σωματεία να κλείνουν ή να υπολειτουργούν, ανάπτυξη να μη γίνεται ή να γίνεται εις βάρος κάποιων, οι πελατειακές σχέσεις να εφαρμόζονται πλέον μπροστά στα μάτια μας, η συρρίκνωση να γίνεται επιταχυνόμενη σε όλους τους τομείς του αθλήματος.

Κάποιοι συμφωνούν ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσης έχει αρχίσει να κλείνει. Είναι δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια πολίτες από όλους τους χώρους με γνώμονα την αξιοκρατία, την ισονομία, οπαδοί της ανάπτυξης και της παράδοσής μας αλλά και με περιβαλλοντικό προφίλ θα προσπαθήσουν να φέρουν την αλλαγή, τέτοια είναι η τάση. Είναι ώρα να έρθει η αλλαγή και στο σκάκι. Δεν υπάρχει άλλη λύση, το ' ρου της ιστορίας ' που αναφέρθηκε πιο πάνω. Το 2012 είναι Ολυμπιακό έτος, έτος εκλογών. Αντιγράφοντας και τα λόγια αγαπημένου αρθρογράφου: «Δεν ζούμε το Λυκόφως των Θεών. Δεν παρακολουθούμε όπερα. Δεν ζούμε ηρωικές στιγμές. Απλώς το σύστημα της μεταπολιτεύσεως αποσυντίθεται», να προσθέσω και εγώ: απλώς το σύστημα της Ομοσπονδίας αποσυντίθεται.

Δημήτρης Κεφάλας
Μέλος Δ.Σ. ΕΣΣΝΑ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.