Θέμα «Τιμές ορθοπεδικού υλικού και αξιοσημείωτες διαφορές τους»

            Μόνο με θεαματική μείωση της σπατάλης υπάρχει τρόπος διεξόδου απο Μνημόνια και κυρώσεις σε βάρος μας!.
Παρατηρούνται στο χώρο του ορθοπεδικού υλικού ενδιαφέρουσες αποκλίσεις έως και κατά 934,4%,ανάμεσα στις τιμές για της αγοράς, εκείνες του Παρατηρητηρίου τιμών του Υπ. Υγείας και της Εγκυκλίου του ΙΚΑ (με το νο 37 του πέμπτου μήνα του  2009).

Ως προς τη διαφορά των τιμών ανάμεσα στις τιμές (χονδρικής) της αγοράς και της ανώτατες του παρατηρητηρίου τιμών (χονδρικής επίσης)υγείας. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (Ν.3918/2011), οι Διευθύνσεις προμηθειών υγείας των νοσοκομείων υποχρεούνται πριν την αγορά οποιουδήποτε υλικού (εκτός διαγωνισμού) να πραγματοποιούν τη σχετική έρευνα τιμών της αγοράς και να αγοράζουν σε τιμή κατώτερη του Παρατηρητηρίου. Αυτό, με αφορμή τα στοιχεία του άρθρου που επισυνάπτεται, είναι προς έρευνα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κου Α. Λοβέρδου σε τηλεοπτική εκπομπή (Mega του Σαββάτου).
Ως προς τις αποκλίσεις των τιμών του ΙΚΑ από εκείνες της αγοράς. Δεν ερμηνεύεται η τόσο μεγάλη διαφορά, άσχετα αν οι πρώτες είναι τιμές λιανικής (χωρίς όμως κόστoς marketing) και οι δεύτερες, (του συνημμένου Πίνακα), τιμές χονδρικής. Οι πολύ υψηλές τιμές του ΙΚΑ (που μπορούν εξασφαλίζουν κέρδη στους καταστηματάρχες ορθοπεδικού υλικού άνω των 100% έως 934%) προσφέρουν τις ακόλουθες δυνατότητες στους εμπόρους.
Να αγοράζουν οι έμποροι π.χ. νάρθηκες γόνατου μάρκας Χ, 58 ευρώ και να τους πουλούν στα 600 ευρώ, (στην ανώτατη τιμή που δίνει το ΙΚΑ), ως μάρκας Ψ ή ως μάρκας Χ.
  • Αν τους πουλούν ως μάρκας Ψ, (την μάρκα Ψ την αγοράζουν π.χ. 520 ευρώ) τότε το ΣΔΟΕ μπορεί μέσα από έλεγχο των αποθηκών του εμπόρου, να διαπιστώσει την αλήθεια ως προς το είδος που αγοράζουν και κατόπιν πουλούν και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές.
  • Αν το πουλούν 600 ευρώ ως μάρκας Χ, τότε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου μπορεί να επιβάλει ποινές λόγω αισχροκέρδειας.
Αν. Καθηγητής
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.