Η εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας των δήμων όλης της χώρας, στο πρότυπο που θα ακολουθηθεί για τα ακίνητα … του δημοσίου εξετάζεται να εφαρμοστεί για τη μείωση των ελλειμμάτων των ΟΤΑ και κυρίως για όσους βρίσκονται στο «κόκκινο».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπαν, απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr, ότι είναι δεδομένη η συνταγματική αυτοτέλεια των δήμων αλλά θα τους παρασχεθεί η τεχνική υποστήριξη από την κυβέρνηση, ειδικά στους δήμους με μεγάλα χρέη και ελλείμματα, γιατί υπάρχουν πολλά «λιμνάζοντα» ακίνητα.
Οι δύο υπουργοί παρουσίασαν στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των 325 καλλικρατικών δήμων και των 13 περιφερειών. Σύμφωνα με αυτά το ελάχιστο κόστος λειτουργίας και τοκοχρεολυσίων των δήμων είναι ετησίως 3,8 δισ. ευρώ και τα έσοδά τους 4,01 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα στοιχεία αυτά υπολογίστηκαν με βάση τόσο την εικόνα των 1.034 δήμων που λειτουργούσαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όσο και το πώς κινήθηκαν οι νέοι δήμοι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, έχουν ληφθεί υπόψιν τα πιο ακραία σενάρια για τις δαπάνες και τα έσοδα, όμως δεν έχουν υπολογιστεί οι υποχρεώσεις παρελθόντων ετών. Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, το ελάχιστο κόστος λειτουργίας και τοκοχρεολυσίων υπολογίζεται στα 582,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα σταθερά τους έσοδα στα 670,2 εκατ. ευρώ.
Οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της γενικής κυβέρνησης συνολικά, ότι διασφαλίζεται το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των ΟΤΑ, αλλά και ότι "έχει φτάσει η ώρα να δούμε την κατανομή των πόρων, προαναγγέλλοντας αλλαγές στον τρόπο κατανομής συγκεκριμένων εσόδων που πηγαίνουν στους δήμους, όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων". Τα στοιχεία πλέον των δήμων συγκεντρώνονται σε μία κεντρική βάση δεδομένων και παρέχονται από εξειδικευμένα στελέχη των ΟΤΑ που είναι και νομικά υπεύθυνα ενώ πλέον οι οργανισμοί αυτοί είναι υπόλογοι στο ελεγκτικό συνέδριο για τα οικονομικά στοιχεία.
Οι κ.κ. Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου μίλησαν για δήμους που είναι στο "κόκκινο", η λίστα με τους οποίους θα δοθεί στη δημοσιότητα μεθαύριο, Πέμπτη. Απορίας άξιο είναι πάντως γιατί δε δόθηκαν συνολικά τα στοιχεία και για τους προβληματικούς δήμους και επελέγη η τμηματική ανακοίνωσή τους.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.