Σφοδρότατη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, κατά τη συζήτηση ερώτησης του πρώτου για την «εκποίηση» της δημόσιας περιουσίας, με αφορμή και τις χθεσινέςκαταγγελίες του, ότι ο κ. Παπανδρέου υπήγαγε τη χώρα στο ΔΝΤ και την τρόικα, βάσει οργανωμένου σχεδίου και «παίζοντας το παιχνίδι των Αμερικανών και της ντόπιας ολιγαρχίας».


«Σήμερα κ. Τσίπρα, μετά από 30 χρόνια, δεν χρειάζεται να βγάζω την ταυτότητά μου για να αποδεικνύω ποιος είμαι. Το ποια η προσφορά και ο αγώνας μου, το ξέρει ελληνικός λαός. Παραμένουν όμως πολλά ερωτηματικά για την δικιά σας πορεία, αν συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο», απάντησε ο κ. Παπανδρέου.

«Μιλάτε για Μνημόνιο χρεοκοπίας, αλλά θέλετε ο μισθός σας και των υπαλλήλων σας να μπαίνει κάθε μήνα. Η χρεοκοπία ήταν ante portas και δεν την ζήσαμε, δεν την ζήσατε, γιατί εμείς κάναμε το καθήκον μας. Δεν ζήσαμε σκηνές Αργεντινής, να βγαίνουν οι εργαζόμενοι στους δρόμους, άνεργοι, με κλειστές δημόσιες υπηρεσίες, εξαθλίωση, λεηλασία και αστάθεια».

«Η Αργεντινή κατέρρευσε, ακριβώς επειδή πήγε στο ΔΝΤ, ακριβώς επειδή υιοθέτησε αυτήν την νεοφιλελεύθερη πολιτική», απάντησε ο κ. Τσίπρας. Εσείς προχωράτε εδώ, σε μία εκποίηση δημόσιας περιουσίας και γης, με μια σειρά συμβούλους εξειδικευμένους σε δημόσια ντηλς: Έχετε την τεχνογνωσία του ΔΝΤ και της κ. Παναρίτη που ήταν σύμβουλος του προέδρου του Περού που εκτίει σήμερα ποινή 20ετούς κάθειρξης, του κ. Παμπούκη που ακόμα δεν ξέρει εάν ο κ. Αθεμπίγιο είναι υπάλληλος, ή διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που αναλαμβάνει τον χώρο του πρώην αεροδρομίου, της κ. Σιούτη που ήταν σύμβουλος της οφ σορ που ήθελε κοψοχρονιά το Κάβο Σίδερο, έχετε επιστρατεύσει και μέλη του στενού σας οικογενειακού περιβάλλοντος (με ποια θεσμική ιδιότητα άραγε;). Η υπόθεση των 50 δισ., ενδεχομένως να είναι το πιο οδυνηρό, το πιο απεχθές έγκλημα που έχει συμβεί στη χώρα, από την μεταπολίτευση και μετά, ακόμα χειρότερο κι από το ΔΝΤ. Μην προχωρήσετε σ'Α αυτό. Κάντε πίσω», προέτρεψε τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα όλοι μπορούν να μιλάνε εκ του ασφαλούς, να λένε ό,τι αθλιότητα θέλουν, όπως ότι όλα είναι προαποφασισμένα, ότι κάναμε την δουλειά των Αμερικάνων», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Δηλαδή αν χρεοκοπούσαμε, δεν θα κάναμε την δουλειά των Αμερικάνων; 'Ακουσα και βουλευτές της ΝΔ να κάνουν λόγο για "προδοσία". Τα ίδια έλεγαν και για τον πατέρα μου…»

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε «διαδόσεις της Δεξιάς μετά την μεταπολίτευση», πως ήταν αξιωματικός του αμερικανικού στρατού στο Βιετνάμ, για να παρατηρήσει: «Την προσωπική λάσπη την έχω ξαναζήσει. Θα δώσω τη μάχη, όχι για τον εαυτό μου, αλλά για τη χώρα, για να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις». Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα, πως δεν διαθέτει προτάσεις εξόδου απ'Α την δημοσιονομική κρίση:

«Θέλετε να ακυρώσουμε το δάνειο, να διώξουμε την τρόικα, να παραιτηθούμε από την πέμπτη δόση; Πείτε στους πολίτες πώς θα πληρωθούν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο! Αν όμως δεν έχετε άλλη λύση να προτείνετε, μην παίζετε με την δοκιμασία της χώρας…».

«Σας προτείναμε το ευρωομόλογο τότε που θα ήταν χρήσιμο και ο κ. Παπακωνσταντίνου μας έλεγε πως θα έδινε κακό σήμα στις αγορές κι εσείς βγαίνατε και μιλούσατε για Τιτανικό και διορίζατε πρώην υπαλλήλους της Goldman Sachs στον ΟΔΔΗΧ», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ξεπουλάτε την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ. Η χώρα δεν θα έχει την δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της. Αν η ΔΕΗ δεν είχε πουλήσει το μετοχικό της πακέτο, στην 8ετία θα είχε αποκομίσει 1,850 δισ. ευρώ, ενώ από την μετοχοποίηση αποκόμισε μόνον 500 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ είναι κερδοφόρος. Αντί να ξεπουλήσετε τον ΟΠΑΠ με τιμήματα όσο τα κέρδη του για τρία χρόνια, δώστε τις μετοχές του στα ασφαλιστικά ταμεία για να μην λέει ο κ. Λοβέρδος πως δεν υπάρχει σάλιο, ή ανταλλάξτε τις μετοχές του με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε την Αγροτική, που έχει υποθηκευμένα τα 2/3 της ελληνικής γης, το Ταμιευτήριο με την πιο μεγάλη καταθετική βάση. Γιατί να πωληθούν και να μην αποτελέσουν μαζί με την Εθνική τον ισχυρό δημόσιο πυλώνα που θα μπορεί να δανείζεται χαμηλότοκα από την ΕΚΤ για να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων;».

«Αρνείστε αλήθειες, ότι πετύχαμε 5% του ΑΕΠ, 12 δισ. ευρώ και 5 δισ. αύξηση εσόδων μέσα στην ύφεση που είχαμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Προτεραιότητά μας το 2010 ήταν να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, για να έχουμε ανάπτυξη που δεν είναι της αρπαχτής. Ξέρουμε πως υπάρχει ανεργία, πως υπάρχουν πολλά προβλήματα και θα τα λύσουμε, όχι από την μια μέρα στην άλλη και όχι με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων όπως προτείνετε», παρατήρησε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα πως «ταυτίζεται με τον Α. Σαμαρά και νοιώθει το άγχος να απαλλάξει τη ΝΔ από την ιστορική της ευθύνη».

«Λέτε πως βγάζουμε λάδι τη Δεξιά, όταν πορεύεστε με τον κ. Καρατζαφέρη και τον κ. Μητσοτάκη. Την τριετία Μητσοτάκη την ξεπεράσατε» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Μαζί αποφασίσατε, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, την βύθιση της χώρας. Βγαίνατε σε όλη την Ευρώπη και λέγατε πως είναι διεφθαρμένοι οι Έλληνες και ο κ. Στρος Καν λέει πως απ'Α το Νοέμβριο συζητούσατε υπόγεια την προσφυγή στο ΔΝΤ. Ήταν επιλογή των ξένων και ντόπιων κέντρων ολιγαρχίας το ΔΝΤ και σ'Α αυτήν τα κάνατε πλακάκια με τον κ. Καραμανλή. Γι'Α αυτό δεν μιλάει».

«Κύριε Τσίπρα, θέλετε να ζείτε στο δικό σας παραμύθι, να ερμηνεύετε την πραγματικότητα όπως σας βολεύει, αλλά οι καιροί μας κρίνουν όλους πολύ αυστηρά και δεν θέλουν παραμύθια να κοιμίζουν τον ελληνικό λαό», απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ είμαι παραμυθάς. Ο κ. Στρος Καν είναι παραμυθάς; Βγείτε και πείτε το από το βήμα της Βουλής», προκάλεσε τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ίδιος έχω αναφερθεί στις επαφές μου με τον κ. Στρος Καν, από τον Δεκέμβριο του 2009. Όλα καθαρά και πάνω στο τραπέζι», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Είπα πως έχω επαφές, να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία του ΔΝΤ και τον Φεβρουάριο είπα πως ζητούμε την «συνεργασία τους και την αρωγή στην τεχνική βοήθεια, αλλά όχι την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ». Πράγματι δεν την θέλαμε, θέλαμε να την αποφύγουμε».

«Επαναλαμβάνω για τελευταία φορά: Προετοιμαστήκαμε νωρίς για να μην γίνει ποτέ πραγματικότητα η χρεοκοπία της Ελλάδας. Φέραμε τα πάνω-κάτω, απειλήσαμε ακόμα και με προσφυγή στο ΔΝΤ, έκανα δυο φορές το γύρο του κόσμου σε χιλιόμετρα, για να εξασφαλίσω το ιλιγγιώδες αυτό ποσόν των 110 δισ. ευρώ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.