klein200pxΠρόκειται για το βιβλίο (The Shock Doctrine) της Naomi Klein  και το  ομότιτλο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από τους σκηνοθέτες Michael Winterbottom και Mat Whitecross.
Όπως στη δεκαετία του '50 η CIA  εκμεταλλεύτηκε για πολιτικούς λόγους την αποτυχημένη ψυχιατρική θεραπεία του ηλεκτροσόκ, με στόχο να πειθαναγκάζει τους συλληφθέντες αντίπαλους του καθεστώτος, έτσι και ο Ουγγροεβραίος οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν βάσισε την θεωρία του Οικονομικού Σοκ στις αρχές του ηλεκροσόκ.
Εισηγήθηκε πρακτικές που εφαρμόστηκαν όχι πλέον σε μεμονωμένα άτομα αλλά σε ολόκληρες κοινωνίες. Πόλεμοι, εθνικά δράματα, φυσικές καταστροφές, που οδηγούν σε σοκ τις κοινωνίες, τρομοκρατικές ενέργειες παρέχουν την δυνατότητα σε ηγέτες (συνήθως μειωμένων ικανοτήτων) να επαναφέρουν τους "ασθενείς" λαούς.
Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο φεστιβάλ Resistance 2009
Δείτε το βίντεο:


The Shock Doctrine(greek subs) from seet2005 on Vimeo.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.