• "Είπα μόνο το ένα τρίτο απ’ όσα ξέρω", φέρεται να είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Η βόμβα που έριξε την Παρασκευή στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των πορισμάτων της Εξεταστικής για το σκάνδαλο της Siemens, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ασφαλώς και δημιουργεί νέα δεδομένα. Και σίγουρα, αν το πολιτικό σύστημα δεν θέλει για άλλη μια φορά να φανεί ότι κουκουλώνει, επιβάλλεται μια νέα, ενδελεχής έρευνα για τον -πραγματικό- ρόλο και τις ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο σκάνδαλο της Siemens.

Η αποκάλυψη των επιστολών που αντήλλαξαν ο Κ. Σημίτης με τον τότε υπουργό Μεταφορών Χ. Καστανίδη έδειξε περίτρανα αυτό που όλοι υποπτεύονταν μεν, αλλά δεν είχαν επαρκή στοιχεία προκειμένου να το τεκμηριώσουν: …
• Ότι δηλαδή ο Κ. Σημίτης έκανε τότε, το 1996-1997, την επιλογή να μπλοκάρει μια ξεκάθαρη διαδικασία διαφάνειας για τις δημόσιες προμήθειες, την οποία πρότεινε ο Χ. Καστανίδης και ήταν άλλωστε και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, η οποία αν θεσμοθετούνταν θα έβαζε ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξέλιξη του σκανδάλου της Siemens, ενός απ’ τα μεγαλύτερα μεταπολιτευτικά σκάνδαλα!
Προκύπτουν δηλαδή τεράστιες ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν στη συνέχεια. Αν αυτό δεν γίνει, τότε ξεκάθαρα θα μπορεί να μιλά κάποιος για κουκούλωμα και συγκάλυψη! Πολύ δε περισσότερο όταν, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, ο Χ. Καστανίδης δήλωσε σε στενό κύκλο συνεργατών του ότι «είπα μόνο το ένα τρίτο απ’ όσα ξέρω»!
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε συγκεκριμένα, και έδωσε και στη δημοσιότητα και τη σχετική αλληλογραφία του με τον Κ. Σημίτη απ’ το φθινόπωρο του 1996 έως και τον Αύγουστο του 1997, οπότε και παραιτήθηκε απ’ τη θέση του υπουργού Μεταφορών, ότι:
• Επέμενε ήδη απ’ το φθινόπωρο του 1996 στη συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής προμηθειών του Δημοσίου, που θα ήλεγχε όλες τις συμβάσεις και προμήθειες του δημόσιου τομέα. Κάτι που αποτελούσε και δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και του Κ. Σημίτη προσωπικά.
• Αυτό, όπως τόνιζε από τότε ο Χ. Καστανίδης, θα συντελούσε στο να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ της πολιτικής και των επιχειρηματικών συμφερόντων, δηλαδή θα αποτελούσε ένα χτύπημα κατά της διαπλοκής.
• Ο Κ. Σημίτης στην αρχή είδε θετικά τη σχετική πρόταση. Ωστόσο στις αρχές του 1997, με επιστολή του προς τον Χ. Καστανίδη, την οποία κοινοποίησε και στον τότε υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο, έδειξε να αλλάζει άποψη και να διατυπώνει αμφιβολίες για τη συγκρότηση αυτής της αρχής, με το αιτιολογικό ότι… θα έβαζε γραφειοκρατικά εμπόδια και θα οδηγούσε σε χρονοβόρες διαδικασίες!
• Στη συνέχεια και απόντος του Χ. Καστανίδη (βρισκόταν σε επίσκεψη στις ΗΠΑ) συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο και απέρριψε την πρόταση για τη συγκρότηση αυτής της ανεξάρτητης αρχής, με τη δικαιολογία ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ήταν επαρκές!
• Με νέα επιστολή του, μετά την επιστροφή του απ’ την Αμερική, ο Χ. Καστανίδης επεσήμαινε ότι αυτή η απόφαση ήταν σαφώς εσφαλμένη. Και πρότεινε τη συγκρότηση αυτής της αρχής έστω για να ελέγχει μόνο τις προμήθειες και συμβάσεις του δικού του υπουργείου (Μεταφορών).
• Και αυτήν την πρόταση την αρνήθηκε ο τότε πρωθυπουργός.
• Εμμέσως (δηλαδή διά της σιωπής και… της μη απάντησης) απέρριψε επίσης και την εναλλακτική πρόταση, δηλαδή οι συμβάσεις του ΟΤΕ να κριθούν μέσω διεθνούς διαγωνισμού!
- Στη συνέχεια και μέσω των ελεγχόμενων απ’ την κυβέρνηση Σημίτη ΜΜΕ και δημοσιογράφων (δηλαδή της συντριπτικής τους πλειοψηφίας…) άρχισε μια εκστρατεία απαξίωσης του Χ. Καστανίδη, με διαρροές και δημοσιεύματα για καθυστερήσεις στο έργο του υπουργείου του και άλλες αιτιάσεις…
- Ο Καστανίδης, αντιληφθείς το παιχνίδι που παιζόταν, με νέα επιστολή του στον Κ. Σημίτη, στις 30 Αυγούστου 1997, υπέβαλε την παραίτησή του.
- Ο Κ. Σημίτης διόρισε στη θέση του τον… κατάλληλο άνθρωπο, δηλαδή τον Τάσο Μαντέλη!
Ο Χ. Καστανίδης προέβη σ’ αυτήν την πράξη, να δώσει δηλαδή στη δημοσιότητα τις επιστολές που είχε αποστείλει στον Κ. Σημίτη κατά το κρίσιμο διάστημα απ’ το φθινόπωρο του 1996 μέχρι τον Αύγουστο του 1997, οπότε και οδηγήθηκε στην παραίτηση, μετά την επιστολή που απέστειλε ο Σημίτης στη Βουλή εν όψει της συζήτησης του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπιζόταν τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί με τη Siemens επί πρωθυπουργίας του, ασκούσε κριτική στις τότε προτάσεις Καστανίδη, και άφηνε και έμμεσους υπαινιγμούς εναντίον του. Έτσι, έπειτα από 15 χρόνια, δεν ήρθαν στο φως μόνο οι τότε επιστολές που παραπέμπουν σε ένα δυσώδες και διαπλεκόμενο παρασκήνιο.
Ήρθαν στο φως κυρίως οι ευθύνες Σημίτη στην εξέλιξη του μέγιστου σκανδάλου της Siemens.
Έτσι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για τη διερεύνηση αυτών των ευθυνών του από Προανακριτική Επιτροπή, που θα είναι ένα νέο σκάνδαλο αν δεν συγκροτηθεί!
Έπειτα από 15 έτη…
«Θα ήταν διαφορετικό το μέλλον του τόπου και η θωράκιση της δημοκρατίας, αν τότε είχαμε αποδεχθεί μια διαφορετική λειτουργία στο καθεστώς των δημοσίων προμηθειών. Οι συνέπειες υπήρξαν σκληρές. Δεν μίλησα επί 15 χρόνια. Αισθάνομαι βαριά την ιστορική ευθύνη να ενεργήσω, ως οφείλω», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στη Βουλή ο Χ. Καστανίδης.
Ενώ η αντίδραση των άλλων κομμάτων και ειδικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν… βραδυφλεγής. Η ΝΔ έδειξε να αιφνιδιάζεται απ’ τις δραματικές εξελίξεις. Αρχικά, διά του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Κ. Τζαβάρα ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση προκειμένου να μελετηθεί το περιεχόμενο των επιστολών. Αλλά αυτήν την πρόταση την απέρριψε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος!
Στη συνέχεια η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία:
- Τονίζει ότι έπειτα από 15 χρόνια ο Χ. Καστανίδης αποκάλυψε τις πραγματικές διαστάσεις της τότε παραίτησής του.
- Τον εγκαλεί εμμέσως ότι δεν κατέθεσε αυτά τα στοιχεία στην Εξεταστική Επιτροπή εδώ και έναν χρόνο.
- Εκτιμά ότι με τον τρόπο του ο υπουργός Δικαιοσύνης ομολογεί ότι εκείνες οι αποφάσεις του Κ. Σημίτη οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά τη Siemens.
- Υπογραμμίζει ότι επιβεβαιώνεται το πόρισμα της ΝΔ για τις ευθύνες του Σημίτη και των κυβερνήσεών του σχετικά με το σκάνδαλο της Siemens.
Και απειλητικά τηλεφωνήματα
Σημειώνεται ότι υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης του σκανδάλου της Siemens τάχθηκαν κατά τη συζήτηση της Παρασκευής όλα τα κόμματα, διά των ομιλητών τους. Ενώ προκάλεσε αίσθηση η αποκάλυψη του βουλευτή της ΝΔ Γρ. Αποστολάκου, ότι «πάνω από 5-6 βουλευτές μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής δέχονταν απειλητικά και υβριστικά τηλεφωνήματα»!
Ο Σημίτης ξεχνά και… ζητά και τα ρέστα!
Πάντως η προαναφερθείσα εξέλιξη ήταν απότοκος εν πολλοίς της επιστολής Σημίτη της περασμένης Τετάρτης, με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε ότι αφενός ξεχνά εύκολα και αφετέρου ζητά και τα ρέστα. Μάλιστα εμμέσως ζητά να του… αποδοθούν εύσημα τόσο για την περίοδο της πρωθυπουργίας του, όσο και ειδικά για τους χειρισμούς του για το σκάνδαλο της Siemens!
Αυτό προκάλεσε πολύ. Και πολλούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και παλιοί του συνεργάτες επεσήμαιναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε για άλλη μια φορά ότι:
- Παραμένει πάντα μίζερος.
- Ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτούλη του.
- Μόνο για την υστεροφημία του νοιάζεται.
- Είναι και αχάριστος, αφού σε μια μακροσκελή επιστολή «λησμονεί» να κάνει έστω μία αναφορά σε κυβερνήσεις πριν από τις δικές του, αν και ήταν απ’ το 1981 επιφανές μέλος τους. Εκθειάζει δηλαδή τις… δικές του κυβερνήσεις, σαν να λέει «δοξάστε με», και αγνοεί άλλες κυβερνήσεις του κόμματός του! Επίσης δείχνει να λησμονεί, όταν εκθειάζει τα πεπραγμένα του, τα διάφορα σκάνδαλα που «φύτρωσαν» επί των ημερών του, με κυρίαρχο αυτό του χρηματιστηρίου…
Όταν μάλιστα ακόμα και συνεργάτες του, όπως για παράδειγμα ο Θ. Πάγκαλος, ομολόγησαν ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας Σημίτη «διαλύσαμε τη χώρα»! Αλλά και στις αντιδράσεις του γύρω από καταγγελίες και αποκαλύψεις για συνεργάτες του, επίσης «ξεχνά» ότι ήσαν πολύ καθυστερημένες.
Ας πούμε, χρειάστηκαν οι αποκαλύψεις της «Καθημερινής» τότε, περί των φορολογικών «διευκολύνσεων» του Γ. Πανταγιά προς το ζεύγος Νταλάρα, για να τον απομακρύνει. Ενώ τον Τ. Μαντέλη τον κράτησε κοντά του, δίπλα του. Τον τοποθέτησε μάλιστα, το 1997, στη θέση του παραιτηθέντος Χ. Καστανίδη!
Έβαλε δηλαδή τον… κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, αφού ο Μαντέλης αποκαλύφθηκε, πολύ αργότερα βέβαια, ότι πήρε… χορηγία απ’ τη Siemens, ενώ επί ημερών Μαντέλη στο υπουργείο Μεταφορών υπεγράφησαν κρίσιμες συμβάσεις μεταξύ ΟΤΕ και Siemens!
Ή μήπως ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να πιστέψουμε, για να πάμε σε ένα άλλο μείζον θέμα, ότι δεν γνώριζε πόσο… κόστιζαν οι -πολυτελέστατες- εκλογικές αναμετρήσεις και με τι λεφτά γίνονταν; Ποιος δηλαδή… πλήρωνε το μάρμαρο;
Εκτός αν λειτουργεί στη λογική του «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι»;
ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 1997
Αγαπητέ Αλέκο,
Ο νομικός μου σύμβουλος κ. Παπαδημητρίου μού παρέδωσε το προσχέδιο νόμου «έλεγχος της διαδικασίας για τη σύναψη συμβάσεων δημοσίων προμηθειών και έργων». Στο προσχέδιο έχει ενσωματώσει τις παρατηρήσεις που έγιναν από τα Υπουργεία, στο μέτρο που συμβιβάζονταν με τον επιδιωκόμενο στόχο.
Διαβάζοντας το προσχέδιο άρχισα να αμφιβάλλω αν ο δρόμος που ακολουθούμε είναι σωστός.
……………………
Σε παρακαλώ αφού σου παραδώσει ο κ. Παπαδημητρίου τα αναγκαία χαρτιά να συγκαλέσεις την Επιτροπή Θεσμών και να πάρετε τις τελικές αποφάσεις. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι ο προτεινόμενος θεσμός είχε εξαγγελθεί και μάλιστα ως σωτήρια παρέμβαση.
Με φιλία
Κ. Σημίτης

Αθήνα, 12 Μαρτίου 1997
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε
Στην δεύτερη συνεδρίαση διατυπώθηκαν συνοπτικά οι παρακάτω θέσεις για το πόρισμα της ad hoc Επιτροπής:
• Ο Χάρης Καστανίδης επέμεινε στην ανεξάρτητη διοικητική αρχή εφ’ όσον οι προμήθειες και τα έργα αφορούν συνολικά το δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα διευκόλυνε μια διαδικασία που θα ξεκινούσε από το επίπεδο Υπουργού – Υπουργικού Συμβουλίου, Ελεγκτικού Συνεδρίου, ΣΕΠΕ.
• Ο Γιώργος Ρωμαίος προβληματίστηκε όσον αφορά το ρόλο του ΣΕΠΕ, γνωμοδοτικό ή αποφασιστικό; Τόνισε μάλιστα ότι αν θέλουμε ένα όργανο που θα κάνει μια επικύρωση επί της ουσίας, τότε θα έχουμε εμπλοκές και είναι επικίνδυνο.
• Ο Χρήστος Βερελής υποστήριξε ότι οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές δημιουργούν προβλήματα (στελέχωση) και τάχθηκε με τις διαδικασίες της Βουλής (Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας).
• Ο Γιάννης Ανθόπουλος τάχθηκε υπέρ του εξωτερικού ελέγχου, αν το ζητήσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
• Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι η ρύθμιση πρέπει να γίνεται ad hoc – Ελεγκτικό Συνέδριο – Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπήρξε μια ξεκάθαρα ομόφωνη θέση.
Εκτιμώ ότι το πρόβλημα που έχει ανακύψει πρέπει να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Αθήνα, 30.8.1997
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και σήμερα το πρωί όλος ο τύπος, σας εμφανίζει να ασκείτε κριτική για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο και μάλιστα κατά συγκεκριμένων υπουργών. Η «αναπαράσταση» και η είδηση γίνεται με τον ίδιο, ομοιόμορφο τρόπο ώστε να μη μου καταλείπεται καμιά αμφιβολία ότι συγκεκριμένα κέντρα με μεθοδευμένο τρόπο και προφανή επιδίωξη επιχειρούν να δημιουργήσουν εντύπωση για το ποιοι είναι οι υπαίτιοι ολιγωριών και δυσχεράνσεως της κυβερνητικής δράσης.
Η επιχείρηση αυτή, άλλωστε, άρχισε εδώ και λίγο καιρό με διαρροές πληροφοριών και επιλεγμένα δημοσιεύματα στον τύπο, πάντοτε από τους ίδιους κύκλους τους οποίους γνωρίζω καλά.
………………………
Κύριε πρόεδρε,
Γνωρίζετε ότι από χρόνια έχετε τη φιλία μου και την εκτίμησή μου. Στο όνομά της που και σήμερα ακλόνητη παραμένει, επιτρέψτε μου να υπερασπισθώ, όπως και σε άλλες δυσμενέστερες στιγμές στο παρελθόν έπραξα, την ευπρέπεια και τις αρχές μου υποβάλλοντας σε σας την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Με αγάπη
Χάρης Καστανίδης
Πηγή, το είδαμε  εδώ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.