Γράφαμε ( Η εισήγηση του Βαγγέλη Βιδάλη για τις διασυλλογικές διοργανώσεις )ότι μια πολύ σημαντική εισήγηση είχε καταθέσει στην ΕΣΟ ο σκακιστής και Σαλονικιός παράγοντας κ. Βαγγέλης Βιδάλης, και πιστεύαμε ότι θα έπρεπε να μελετηθεί και αφού ενδεχόμενα γίνουν συμπληρώσεις και βελτιώσεις να εφαρμοσθεί στην φετινή διοργάνωση.
Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε μια επιστολή του κ. Βιδάλη που αναφέρεται σε ορισμένους παράγοντες που κρίνονται (από μας) επεξηγηματικοί ώστε να ψηφιστεί η συνολική πρόταση από το ΔΣ της ΕΣΟ.
Η πλήρης επιστολή:
Αγαπητοί φίλοι,
Οπως ίσως γνωρίζετε, το πρωί της Τρίτης θα γίνει μία συνάντηση στην Ερέτρια με αντικείμενο συζήτησης τα διασυλλογικά πρωταθλήματα.
Στο προχθεσινό Δ.Σ. της ΕΣΟ συζητήθηκε –για πολλοστή φορά- το θέμα αυτό και αποφασίστηκε πως οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν έως τον Οκτώβριο και οπωσδήποτε πριν τη μεταγραφική περίοδο.
Ενα θέμα που το γνωρίζετε πλέον καλά, αφού έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων, εισηγήσεων, ερωτηματολογίου και προσωπικών βιωμάτων.
Πριν δύο μήνες σας είχαν σταλεί οι δύο εισηγήσεις στις οποίες κατέληξε η επιτροπή της ΕΣΟ που είχε οριστεί για το θέμα αυτό.
Φυσικά οι προτάσεις είναι περισσότερες.
Με αφορμή τη συνάντηση αυτή, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ορισμένες βασικές παραμέτρους της πρότασης που σας έχω ήδη αποστείλει, και την επισυνάπτω πάλι.
1. Κατ' αρχήν θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση θα γίνει ακόμη πιό δύσκολη τα επόμενα χρόνια, με φυσική συνέπεια την απαίτηση εκ μέρους των σωματείων και των σκακιστών για διοργανώσεις χαμηλού κόστους. Είναι εξαιρετικά πιθανό, η συμμετοχή της ΕΣΟ για τα ομαδικά πρωταθλήματα να μηδενισθεί τα αμέσως επόμενα 1-2 χρόνια και το σύνολο της δαπάνης συμμετοχής να επιβαρύνει τα σωματεία και τους σκακιστές.
2. Ενω για όλα τα σωματεία το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, δεν υπάρχει ένας και σαφής ορισμός της. Ομως είναι αδιαμφισβήτητο ότι η δημιουργία και ο πολλαπλασιασμός των τμημάτων υποδομών, η αριθμητική αύξηση σκακιστών και σωματείων, η ενίσχυση των ομάδων της περιφέρειας και η ύπαρξη ισχυρών και ανταγωνιστικών πρωταθλημάτων και τουρνουά συμβάλλουν στην όποια ανάπτυξη επιθυμεί ο καθένας. Αν προσέξετε ποιά είναι τα σωματεία που πρωταγωνιστούν εδώ και πολλά χρόνια στο ελληνικό σκάκι, θα διαπιστώσετε πως είναι αυτά που έχουν τμήματα υποδομών
Συνεπώς, ο διαχωρισμός του ενός ομαδικού πρωταθλήματος (από ένα γενικό με άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε 2-3 ξεχωριστά αντρικό, γυναικείο, νεανικό), η δημιουργία ισχυρών περιφερειακών πρωταθλημάτων με παράλληλη αναδιάρθρωση των γεωγραφικών ορίων των Ενώσεων -με βάση και τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη-, η κατάργηση του σημερινού ξεπερασμένου συστήματος της α' εθνικής με τις 34 ομάδες και τις τεράστιες διαφορές δυναμικότητας, και η δημιουργία Α1 και Α2 κατηγορίας, θα δώσουν την απαραίτητη νέα ώθηση στις ομάδες ώστε να επιλέξουν αυτές τον τύπο της ανάπτυξής τους, χωρίς να εγκλωβίζονται σ' ένα ψευδεπίγραφο πρωτάθλημα "Α' Εθνικής".
Απλά σκεφθείτε πώς όλα τα αθλήματα (ομαδικά ή ατομικά) που έχουν γνωρίσει ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα μας έχουν χωριστά πρωταθλήματα παίδων, εφήβων, νέων, νεάνιδων, κ.ά.
Με το διαχωρισμό των πρωταθλημάτων, ο κάθε σύλλογος επιλέγει πού θέλει να "επενδύσει".Ετσι μπορεί να εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους (από μία μη αναγκαία συμμετοχή σε μία α' εθνική των 34 ομάδων όπου θα έπαιζε το ρόλο του κομπάρσου) τους οποίους και θα δαπανήσει για τις παιδικές του και τις νεανικές του ομάδες. Παράλληλα η ομάδα αυτή θα συμμετείχε σε ένα αναβαθμισμένο περιφερειακό πρωτάθλημα ή και στην Α2, με σαφώς μικρότερη οικονομική επιβάρυνση.
Ο διαχωρισμός των πρωταθλημάτων ευνοεί και τα ισχυρά σωματεία, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας σε περισσότερα του ενός πρωταθλήματα.
Ο διαχωρισμός των πρωταθλημάτων τα καθιστά πολύ πιό ευέλικτα στον χρόνο και τρόπο διεξαγωγής τους και μειώνει το κόστος.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει κατανοητή η εμμονή στο σημερινό ξεπερασμένο ενιαίο πρωτάθλημα με τις 34 ομάδες, το οποίο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σημερινές συνθήκες. Ακόμη και το επιχείρημα πως έτσι αναδείχθηκαν 2-3 περιφερειακές ομάδες δεν είναι τόσο ισχυρό από μόνο του, αν αναλογισθούμε την αντίστροφη πορεία πολύ περισσότερων ομάδων και την αδυναμία ή άρνηση όλο και περισσότερων να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα. Αντίθετα, η ανάπτυξη -συνολική και μετρήσιμη- των περιφερειακών ομάδων ήταν πολύ πιό ισχυρή, όταν τα πρωταθλήματα είχαν 16 ομάδες. 300.000 Ευρώ (τόσο είναι το συνολικό κόστος της σημερινής α' εθνικής) είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό, και δεν επιτρέπεται να ασκείται ούτε μικροπολιτική ούτε εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Η συνημμένη πρόταση αναφέρεται σε μία Α Εθνική με δύο κατηγορίες: την Α1 και την Α2, με 8 ομάδες η κάθε μία. Με οκταμελή σύνθεση (5 άνδρες, μία γυναίκα, ένας νέος κατω των 20 ετών, και μία νεάνιδα κάτω των 20).
Η μη υποχρεωτική συμμετοχή των παιδιών στις ομάδες επιτρέπει και την χρονική "απελευθέρωση" της περιόδου διεξαγωγής του πρωταθλήματος, και άρα πιό οικονομικές συνθήκες (είναι σαφώς πιό φθηνά τα ξενοδοχεία εκτός θερινής περιόδου). Επιπλέον τα μικρότερα μεγέθη επιτρέπουν σε πολύ περισσότερους να διεκδικήσουν την ανάληψη των αγώνων και έτσι ο μεγαλύτερος αντσγωνισμός θα έχει θετικές επιπτώσεις σε πολλές παραμέτρους των πρωταθλημάτων.
Αγωνιστικά, θα προκύψει ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, χωρίς αδιάφορες ομάδες και με πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από τη σωστή ανάδειξη αυτών των χαρακτηριστικών.
Εύχομαι οι απόψεις που έχετε για το θέμα των ομαδικών πρωταθλημάτων να συγκλίνουν με τα παραπάνω.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο πρωτάθλημα που μόλις ξεκίνησε.
Με σκακιστικούς χαιρετισμούς.
Βαγγέλης Βιδάλης (Ομιλος Σκακιστών Τριανδρίας)
μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΟ
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.