Του Ηλία Αγγελόπουλου

Νέες αναταράξεις και μπαράζ δηλώσεων για το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, προκάλεσε η συνάντηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη με τους εκπροσώπους επιμελητηρίων και φορέων της πόλης στις αρχές Ιουλίου. Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται ότι στο σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας ΔΕΘ ΑΕ και πρώην Δήμου Εχεδώρου, η Πολιτεία συμφωνεί στην κατασκευή ενός λιμανιού στο Καλοχώρι για την εξυπηρέτηση του νέου εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο, με παράλληλη διάνοιξη δρόμου που θα ενώνει τις δυο περιοχές. Παράλληλα, με Μνημόνιο μεταξύ ΔΕΘ ΑΕ και πρώην δήμου Μίκρας, προβλέπεται κατασκευή του Συνεδριακού Κέντρου της Έκθεσης στη Μίκρα.
Στο 6ο άρθρο του Μνημονίου με τον Εχέδωρο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Συμφωνείται ότι το λιμάνι θα εξυπηρετεί τη θαλάσσια συγκοινωνία και θα συνδέεται απευθείας με το νέο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ στο χώρο που παραχωρεί ο δήμος Μίκρας ακριβώς απέναντι στον κόλπο και δίπλα στο αεροδρόμιο, συνδέοντας την περιοχή της Σίνδου με το αεροδρόμιο και τη Χαλκιδική, μέσω θάλασσας».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ρεπόρτερς στα Δυτικά», η κατασκευή του Συνεδριακού Κέντρου στην περιοχή της Μίκρας «δένεται» κι εκεί με Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν πέρσι το καλοκαίρι ο δήμος Μίκρας και η ΔΕΘ. Κατ’ αναλογία της συμφωνίας για τη δημιουργία λιμανιού στο Καλοχώρι, ώστε να εξυπηρετεί αποκλειστικά το εκθεσιακό κέντρο της Σίνδου, αντίστοιχες λιμενικές υποδομές προβλέπονται και για την περιοχή της Μίκρας. Στη συγκεκριμένη περιοχή, δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» προβλέπεται και η κατασκευή λιμανιού, το οποίο θα συνδέει ακτοπλοϊκά Μίκρα με Καλοχώρι.
Ο πρώην δήμαρχος Μίκρας – και νυν αντιδήμαρχος Θέρμης - Θεόδωρος Γκουστίλης, επιβεβαίωσε ότι το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί με τον δήμο Μίκρας προβλέπεται χωροθέτηση του Συνεδριακού Κέντρου στη Μίκρα και κατασκευή νέου λιμανιού στην περιοχή του αεροδρομίου.
Σύμφωνα με τον κ. Γκουστίλη, η υπόθεση βρίσκεται σήμερα «στα χέρια» της ΔΕΘ, η οποία έχει αναθέσει τη μελέτη για τη χωροθέτηση του Εκθεσιακού και του Συνεδριακού Κέντρου σε τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρώσει τη μελέτη μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Κατά λάθος στόχος ο Καρχιμάκης

Παρά τις όποιες αποφάσεις και τα Μνημόνια, το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ δεν έχει λήξει όπως φαίνεται. Υπάρχουν πολλοί, όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης και ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος, οι οποίοι επιμένουν να προτείνουν άλλες λύσεις, όπως αυτή των Λαχανόκηπων. Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, κατά τη συνάντηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη με τους εκπροσώπους επιμελητηρίων και φορέων της Θεσσαλονίκης., ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος επανέλαβε τη θέση του για την παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης, λέγοντας χαρακτηριστικά, «όποιος λέει ότι η ΔΕΘ μπορεί να πάει στη Σίνδο, κοροϊδεύει τον εαυτό του, κοροϊδεύει και τους υπόλοιπους».
Στις δηλώσεις Μπακατσέλου, ο κ. Καρχιμάκης απέφυγε να τοποθετηθεί.
Η σιωπή αυτή, όμως, του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, παρερμηνεύτηκε, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά αναφορικά με το ζήτημα της μετεγκατάστασης της Διεθνούς Έκθεσης. Μάλιστα, υπήρχαν και περιπτώσεις ανακοινώσεων, όπου η δήλωση του κ. Μπακατσέλου αποδόθηκε στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Ο δήμαρχος Δέλτα Νίκος Γιουτίκας, με ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι «η ΔΕΘ έχει γίνει παιχνίδι στα χέρια συμφερόντων, εμμονών και φιλοδοξιών».
Για ερασιτεχνισμό και παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα έργα υποδομής της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας. Για μικροκομματική τακτική της κυβέρνηση μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου. «Η αναβλητικότητα και η βραδύτητα της Κυβέρνησης, αλλά και οι άστοχες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν ωφελούν κανέναν, πολύ δε περισσότερο ενισχύουν την ύφεση, στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλονίκη» σημείωσε.

Από την εφημερίδα "Τοπικός Ορίζοντας"
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.