Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ
Πολίτες τουλάχιστον δεύτερης κατηγορίας είναι οι κάτοικοι του Ασωπού και της Μεσσαπίας, καθώς συνεχίζουν να πίνουν νερό που έχει μέση περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο -ισχυρή τοξική ουσία- τα 50 έως 70 ppb, όταν στην Καλιφόρνια υιοθετήθηκε ως αποδεκτή συγκέντρωση ελάχιστης επικινδυνότητας το 0,02 ppb!
Εγκυοι, βρέφη, χρόνια νοσούντες και γενικά οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού των δύο περιοχών υφίστανται τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου (που έχει καρκινογόνο δράση) μέσω του νερού που καταναλώνουν, δηλώνουν οι Νίκος Μάντζαρης και Μαρία Βιτωράκη από τη θεματική ομάδα των Οικολόγων Πράσινων. Αν και το πρόβλημα της σοβαρής βιομηχανικής ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών νερών είναι γνωστό και τεκμηριωμένο στις παρα-ασώπιες περιοχές Αττικής και Βοιωτίας, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας του πληθυσμού. Το πρόβλημα έχει αποδεχθεί και καταγράψει η κεντρική διοίκηση, δηλαδή τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας, καθώς επίσης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά ουδείς εκ των αρμοδίων ασχολείται με την επίλυσή του.
Η υιοθέτηση του ορίου 0,02 ppb για το εξασθενές χρώμιο στην Καλιφόρνια από την υπηρεσία εκτίμησης περιβαλλοντικού κινδύνου αντιπροσωπεύει τα επίπεδα της τοξικής ουσίας που δεν προκαλούν -στατιστικώς- σημαντική αύξηση των κινδύνων στην ανθρώπινη υγεία.
Η θεματική ομάδα των Πρασίνων λέει ότι πρακτικά αυτό σημαίνει: Από ένα εκατομμύριο άτομα που πίνουν καθημερινά επί 70 χρόνια 2 λίτρα νερού με τη συγκεκριμένη συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου, μπορεί να αρρωστήσει μόνο ένας από καρκίνο, σε σχέση με αυτήν την ουσία.
Εδώ «το υπουργείο Περιβάλλοντος (η ηγεσία του, η οποία επισκέφθηκε πέρυσι τα Οινόφυτα Βοιωτίας τον Φεβρουάριο) δεσμεύτηκε για τη θέσπιση ξεχωριστού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στα επίπεδα 2-4 ppb. Αυτή η δέσμευση έπεσε στο κενό».
Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας θέσπισε ελάχιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση στο πόσιμο νερό της Μεσσαπίας τα 2 ppb σε μια απόφαση-σταθμό τον Ιούνιο του 2010. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής διοργάνωσε και συνέδριο (επιστημονικό), από το οποίο εξήχθησαν συμπεράσματα για την τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου και τη δυνατότητα ανίχνευσής του. Εσχάτως όμως (7/6/2011) το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του προτρέπει τους δήμους και τις περιφέρειες να προχωρήσουν σε επιπλέον μετρήσεις ποιότητας νερού από τις περιοχές Ασωπού - Μεσσαπίας.
Αυτό είναι δυστυχώς το έργο του ανεκδιήγητου κράτους και των (συμ)φορέων του. Γι' αυτό ας μην περιμένουν άλλο οι κάτοικοι να χιονίσει για να δουν άσπρη μέρα. Πρέπει να ξανακινητοποιηθούν καθώς «η ανάγκη για παροχή καθαρού πόσιμου νερού είναι αυτονόητη». Οχι άλλα παζάρια με την υγεία. Οι βιομηχανικές δραστηριότητες μπορεί και πρέπει να συνεχίζονται όταν, εκτός από τους ιδιοκτήτες των εταιρειών, ωφελούν τη χώρα και το κοινωνικό σύνολο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.