Αντικαθεστωτικοί υψώνουν τη σημαία της επανάστασης στη Ζαουίγια
Οι λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις προωθήθηκαν στο κέντρο του λιμανιού Ζαουίγια, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, όπως μεταδίδουν Αραβικά κανάλια και τύπος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν το κέντρο της πόλης   ύστερα από σφοδρές μάχες με τις πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις.

 

Υπάρχουν δύο απόψεις. Κατά την άποψη του καθεστώτος οι αντάρτες είναι σε αποδιοργάνωση, κατέχουν ελάχιστες και μικρής στρατηγικής σημασίας πόλεις και μάλλον βρίσκονται σε απόγνωση αλλά και σε εσωτερικές έριδες ιδιαίτερα μετά την εκτέλεση του στρατηγού Γιούνες.

Το Σάββατο όμως, οι αντάρτες που μάχονται για την εκδίωξη του ηγέτη της Λιβύης ανακοίνωσαν σημαντικά κέρδη με την προώθηση στις στρατηγικής σημασίας πόλεις της Az-Ζαουίγια και Gharyan και είναι  κόβουν εντελώς την νότια παραλιακή διαδρομή προς την Τυνησία, οδός που το   καθεστώς χρησιμοποιεί για μεταφορά  προμηθειών.

Δεν είναι γνωστό αν με επίθεση κατέλαβαν την Ζαουίγια ή οι κάτοικοί της την παρέδωσαν στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως   οι 150 στρατιώτες που απαρτίζουν τη δύναμη των Κανταφικών στην πόλη παραδόθηκε στους αντάρτες, οι οποίοι πήραν επίσης στην κατοχή τους και 20 στρατιωτικά οχήματα που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο για τις  υπόλοιπες μάχες.

Εκθέσεις  επίσης αναφέρουν ότι το τελευταίο προπύργιο στα δυτικά για τα κυβερνητικά στρατεύματα, η πόλη Gharyan, στα δυτικά βουνά έχει επίσης πέσει στα χέρια των ανταρτών.

Η πτώση της Ζαουίγια, μιας πόλη 40 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, με σημαντικές οικονομικές και ενεργειακές πηγές,   σημαίνει ότι οι αντάρτες ελέγχουν πλέον το μόνο διυλιστήριο πετρελαίου που βρισκόταν στα χέρια του   ηγέτη  της Λιβύης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει το εσωτερικό της χώρας και των ξένους δημοσιογράφους, ότι η  Ζαουίγια  εξακολουθεί να είναι "εντελώς" υπό τον έλεγχό της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου  Ιμπραχήμ Μούσα δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Η Ζαουίγια είναι υπό τον πλήρη έλεγχο μας. Μια πολύ μικρή ομάδα  ανταρτών προσπάθησε να εισέλθει από τα νότια  αλλά τη σταμάτησαν εύκολα οι ένοπλες δυνάμεις μας"

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.