Να τινάξει το σύστημα της ευρωζώνης στον αέρα απειλεί η νέα έμπνευση του Υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας και της Φινλανδίας να παράσχει η χώρα μας χρηματικές εγγυήσεις για να συμμετάσχει η δεύτερη στο νέο πακέτο της Ελλάδας, την ώρα που οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να προκληθεί μέχρι και πιστωτικό γεγονός...

Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών,....
οι οποίες εστιάστηκαν κυρίως στην προνομιακή μεταχείριση που διεκδίκησε η Φιλανδία, προκαλώντας και το ενδιαφέρον της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας, αυτή η συμφωνία αναδεικνύει και μία άλλη προοπτική, την οποία μάλλον οι ιθύνοντες (συμπεριλαμβανομένων και των γραφειοκρατών των Βρυξελλών που σιωπούν από χτες) δεν την σκέφτηκαν και τόσο καλά.

Η προνομιακή αυτή μεταχείριση της Φιλανδίας μπορεί να ανοίξει ένα μεγάλο ζήτημα σχετικά με τις εγγυήσεις και την αξιοπιστία που παρέχει στο χρέος της η Ελλάδα. Με άλλα λόγια δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι εάν μεγάλο μέρος των δανειστών της Ελλάδας, επικαλούμενο το προηγούμενο που δημιουργείται με τη συμφωνία με τη Φιλανδία, απαιτήσουν εγγυήσεις από τη χώρα μας, τότε δεν αποκλείεται να προκληθεί ένα ιδιότυπο πιστωτικό γεγονός για τα ομόλογα της χώρας. Με αυτή την συμφωνία τίθεται εν αμφιβόλω η ισότητα των δανειστών, όταν δεν έχει υπάρξει εξ αρχής διαχωρισμός τους, αναφέρουν πηγές του bankingnews από την Διεθνή Επιτροπή Κεφαλαιαγορών (ICMA).
Σύμφωνα με τις πηγές στην ICMA, μπορεί η Ελλάδα να απέφυγε το πιστωτικό γεγονός περνώντας από συμπληγάδες με την αναδιάταξη του χρέους που πραγματοποιεί, αλλά ίσως με αυτήν την απερίσκεπτη κίνηση, και σε συνδυασμό με την “εξαφάνιση” των Ευρωπαίων αξιωματούχων, δεν αποκλείεται να προκαλέσει την μομφή των πιστωτών για παραβίαση της αρχής “pari passou*” δηλαδή της αναλογίας μεταξύ των πιστωτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργείου Οικονομικών η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους...

*Για παράδειγμα, στο πτωχευτικό δίκαιο πολλών χωρών οι δανειστές που οι απαιτήσεις τους δεν είναι εξασφαλισμένες με προσωπική ή εμπράγματη ασφάλεια, ικανοποιούνται pari passu δηλαδή με το ίδιο ποσοστό όπως στο 6% για κάθε 100 χρηματικές μονάδες πίστωσης.

Αλεξάνδρα Τόμπρα

(www.bankingnews.gr)
το είδαμε ΕΔΩ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.