Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού  Συμβουλίου της Λιβύης, Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, έχει δώσει  μια τετραήμερη προθεσμία στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον  Μουαμάρ Καντάφι, για να παραδώσουν τις πόλεις που έχουν υπό τον έλεγχό τους διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν την στρατιωτική επίθεση των Νατοικών δυνάμεων και των ανταρτών.
 Η προθεσμία εκπνέει το Σάββατο  όπως δήλωσε ο Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, επιβεβαιώνοντας πως υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών:  "Από το Σάββατο, αν δεν υπάρξει ειρηνική λύση τότε θα καταφύγουμε σε στρατιωτική επέμβαση".
Προειδοποίησε επίσης ότι ο Καντάφι εξακολουθεί να απολαμβάνει την υποστήριξη δυνάμεων και εντός της Λιβύης αλλά και εκτός της χώρας. "Ο Καντάφι δεν έχει τελειώσει ακόμη ", προειδοποίησε, και όπως και το ΝΑΤΟ πιστεύει,  είναι ακόμα σε θέση να χειριστεί και να ελέγχει τα στρατεύματά του, ακόμη κι αν είναι καταδιωκόμενος. Εν τω μεταξύ, το Reuters αναφέρει ότι όλες οι δυνάμεις των ανταρτών   από ανατολή και δύση, συγκλίνουν στη Σύρτη, αλλά θέλουν να ελπίζουν στην παράδοση της πόλης μετά από διαπραγματεύσεις, ώστε να αποφευχθεί μια πολύ μεγάλη - όπως εκτιμούν -  αιματοχυσία. 
Η Σύρτη είναι η γενέτειρα του Καντάφι και πολλοί πιστεύουν ότι  κρύβεται σε κάποιο κτίριο εκεί. 


Πιέσεις και απειλές προς  την Αλγερία


Ο Πρόεδρος του  NTC   εν τω μεταξύ κάλεσε την   κυβέρνηση της Αλγερίας να παραδώσει οποιονδήποτε από τους γιους του Καντάφι συμπεριλαμβάνεται σε λίστα καταζητούμενων. Η Αλγερία υπερασπίστηκε  την απόφασή της να δώσει καταφύγιο στην οικογένεια Καντάφι με τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Αμάρ Μπελανί:   "Αυτοί οι άνθρωποι έχουν γίνει δεκτοί στην Αλγερία για αυστηρά ανθρωπιστικούς λόγους", προσθέτοντας ότι οι επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, το Συμβούλιο Ασφαλείας και το νούμερο δύο ηγέτης της NTC των ανταρτών, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, είχαν ήδη ενημερωθεί. 
"Θα θέλαμε τα πρόσωπα αυτά να επιστρέψουν στην Τρίπολη " είπε ασκώντας πίεση ο εκπρόσωπος του NTC Μαχμούντ Σαμάν, προσθέτοντας ότι η Αλγερία έχει παραχωρήσει "ένα πέρασμα"  στα μέλη της οικογένειας για να διαφύγουν σε τρίτη χώρα.
 "Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους γείτονές μας ότι θέλουμε καλύτερες σχέσεις μαζί τους ... αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συλλάβουμε και να οδηγήσουμε σε δίκη τα μέλη της  οικογένειας και τον ίδιο τον Καντάφι, διαβεβαιώνοντας ότι οι επαναστάτες εγγυώνται  για μια « δίκαιη δίκη ». 
Η Αλγερία, είναι η μόνη γειτονική χώρα στη Βόρεια  Αφρική που δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη το NTC, είχε προηγουμένως ψηφίσει κατά των κυρώσεων, και της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, και πρέπει να ανησυχεί σοβαρά για τις εξεγέρσεις  κοντά στα σύνορά της. Η άρνηση αναγνώρισης του NTC της "υπενθυμίζουν"  ότι δεν βοηθά την Αλγερία. Δεν έχει τίποτε να κερδίσει από την άρνηση αυτή όπως λέει ο αναλυτής στο London School of Economics, Fawaz Gerges μιλώντας στο BBC "το αλγερινό καθεστώς  κάνει μια μεγάλη γκάφα" Και προσθέτει -προφανώς μεταφέροντας απειλές άλλων-  ότι, "Το αλγερινό καθεστώς δεν είναι απρόσβλητο από την επαναστατική ορμή που ξεκίνησε στον αραβικό κόσμο."


Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.