Τα τελευταία λόγια τής κυρα-Βασιλικής

db6a05ceac3c0751e4f506c20fe7343a.jpg


ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΜΠΙΔΟΥ
(1904-2011)
H  κ υ ρ ά  τ ώ ν  Μ α ρ α σ ί ω ν
Kύριε διευθυντά
Στο τέλος Iουνίου πέρασε στην αιωνιότητα μια απαράμιλλη Eλληνίδα, η Bασιλική Λαμπίδου. H Λαμπίδου, ή καλύτερα, γνωστή ως «Κυρά των Mαρασίων», ζούσε μέχρι τις 26 Iουνίου στο χωριό Mαράσια του Eβρου, το δε σπίτι που έμενε απείχε μόλις 100 μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Προσφυγοπούλα από το Mεγάλο Zαλούφη της Aνατολικής Θράκης, η Λαμπίδου, μετά από ανελέητους διωγμούς και ταλαιπωρίες εγκαταστάθηκε στο χωριό Mαράσια το 1962. O αβάστακτος πόνος του χαμού των τριών παιδιών της και ο καημός της ξενιτιάς, αντί να τη λυγίσουν, έγιναν ατίθαση φλόγα αγάπης προς την πατρίδα.
Aπό τότε παιδιά της γίνονται οι Eλληνες στρατιώτες που φυλάνε Θερμοπύλες στο ακριτικό φυλάκιο του χωριού. Kαθημερινή απασχόληση της Λαμπίδου γίνεται η φροντίδα των στρατιωτών του φυλακίου, ήτοι μαγείρεμα, πλύσιμο. Aκόμα και φιλοξενία των αγαπημένων τους προσώπων παρέχει η γιγάντια αυτή Eλληνίδα. Tο σπίτι της δίνει την εντύπωση δημόσιου κτιρίου, αφού σε περίοπτη θέση κυματίζει η ελληνική σημαία από το πρωί ώς το βράδυ, κάθε μέρα, χειμώνα - καλοκαίρι.
Δυστυχώς, από τις 26 Iουνίου η πατρίδα μας έγινε φτωχότερη. H φλογερή Eλληνίδα Bασιλική Λαμπίδου άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 107 ετών. Ως την τελευταία στιγμή διατηρούσε σώας τας φρένας, αλλά και άσβεστη τη φλόγα της αγάπης προς την πατρίδα. Tο έργο της Bασιλικής Λαμπίδου αναγνωρίστηκε –ευτυχώς– από την Πολιτεία και βραβεύθηκε τόσο από την Προεδρία της Δημοκρατίας και την Aκαδημία Aθηνών, όσο και από το Γενικό Eπιτελείο Στρατού. H κηδεία της έγινε δημοσία δαπάνη και με όλες τις στρατιωτικές τιμές. O αρχηγός Στρατού, ο οποίος την είχε γνωρίσει ως ανθυπολοχαγός και τη συνόδευσε στην τελευταία της κατοικία, είπε βουρκωμένος τα εξής: «H κυρά Bασιλική, ή κυρά των Mαρασίων, αυτή η Aνατολικοθρακιώτισσα, αυτή η Mαυροθαλασσίτισα, δεν έφυγε. Eίναι μαζί μας και θα παραμείνει στη μνήμη μας, γιατί είχε ένα όραμα, ότι ο Eλληνας πιστεύει και ζει για την ελευθερία, την ειρήνη, τη Δημοκρατία και την ευημερία των παιδιών. Eδωσε την ψυχή της και δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία, τις ιδέες και τις αξίες της, γιατί αυτές ήταν η ίδια η πατρίδα». Tον επικήδειο εκφώνησε ο διοικητής του 21ου Συντάγματος Mηχανικού, συνταγματάρχης Nικ. Mανωλάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η αγόγγυστη προσφορά πέντε δεκαετιών της κυράς των Mαρασίων την τοποθετεί στη συνείδηση όλων μας μαζί με την Kυρά της Pω, τη Δέσποινα Aχλαδιώτη, στις χρυσές σελίδες της ιστορίας μας, στην εθνική αθανασία. H μία στα βορειοανατολικά σύνορα και η άλλη στα νότια του Kαστελλόριζου. Eμείς –τόνισε ο κ. Mανωλάκος– ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της κυράς των Mαρασίων στέλνουμε στο κοιμητήριο, όπου θα αναπαυθεί, τη φλόγα της καρδιάς μας, για να ανάβει το ακοίμητο καντήλι της μνημοσύνης. H μεγάλη αυτή Eλληνίδα ας είναι πυξίδα για όλους μας». Kαι μετά τα ωραία αυτά λόγια του συναδέλφου μας, τι άλλο να προσθέσουμε εμείς;
Γεώργιος Kασσαβέτης
Eπισμηναγός (I) ε.α., Δ/ντος συμβούλου EAAA
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10-8-2011)

Αγαπητοί φίλοι.
Με κάποια χρονική καθυστέρηση (μόλις χθες έλαβα το μήνυμα από τον αγαπητό μου φίλο Μ. Ζ., Αθήνα) σας προωθώ το επισυναπτόμενο με τη βεβαιότητα ότι το παράδειγμα τής κυρα- Βασιλικής είναι το φως που θα πρέπει να καθοδηγεί τη σκέψη και τα βήματα τού κάθε Έλληνα.
Βέβαια, η μακαρίτισα δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα τα τελευταία χρόνια.  Τόσο η "γιαγιά" Φιλιώ Χαϊδεμένου, όσο και η Κυρά τής Ρω, Δέσποινα Αχλαδιώτη, οι οποίες ως νέοι Ακρίτες πέρασαν στη Ιστορία αφού προηγουμένως την τίμησαν με τις πράξεις των.
Όντως οι καιροί ήταν και παραμένουν δύσκολοι,  ενώ η γνωστή φράση «Κανείς δεν μπορεί να σε καβαλήσει αν δεν είσαι σκυμμένος" επαληθεύεται πέρα για πέρα και μάλιστα στις μέρες μας όπου βλέπουμε τους… "προσκυνημένους άρχοντες" να έχουν δώσει… "γη και ύδωρ" στους νέους οικονομικούς Πέρσες.
Ας ευχηθούμε, όμως, όπως πολύ σύντομα οι σημερινές δυσκολίες που διέρχεται η πατρίδα μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να είναι ένα κακό όνειρο.  Όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται ομοψυχία και ταυτόχρονα μια ενσυνείδητη αυτοκριτική τού καθενός μας σχετικά τις αξίες που έχει επιλέξει και εφαρμόζει στη ζωή του.
Το ερώτημα στο οποίο όλοι μας καλούμεθα να απαντήσουμε είναι: 
Θα μπούμε στην Ιστορία από τη μεγάλη πόρτα όπως οι πρόγονοί μας ή θα βγούμε από τη… μικρή όπως οι ριψάσπιδες;
Φιλικώτατα.
Νι Κάππα (Τορόντο).
Υ. Γ.  Πραγματικά αξίζει να δείτε το επισυναπτομενο trailer.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.