Να οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα μεταξύ της Τουρκίας και των Κατεχόμενων απείλησε την Πέμπτη η Άγκυρα σε περίπτωση που η Κύπρος ξεκινήσει έρευνες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο. 


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται ότι "συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ θα υπογραφεί σε περίπτωση που η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου θα ξεκινήσει γεωτρήσεις νότια του Νησιού".
 


Σήμερα θα μεταβούν στα κατεχόμενα για το θέμα, στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας και της Ανωνύμου Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO). 


Εκ μέρους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε ότι "Η Ελλάδα είναι σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα και έναν απόλυτο συντονισμό, εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία συνεχώς προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση". 


Επίσης τόνισε ότι από τη δική μας πλευρά χρειάζεται πολύ καλός σχεδιασμός και ανάλυση, "ώστε να είμαστε έτοιμοι"και υπογράμμισε ότι “έχουμε βασικό συμφέρον να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή μας”. 


Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Μπεγλίτη. 






Έφθασε το γεωτρύπανο στο οικόπεδο 12 -Σε επιφυλακή Λευκωσία - Αθήνα 


Η πλατφόρμα -γεωτρύπανο «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy έφθασε στον προορισμό της, το οικόπεδο 12 («Αφροδίτη») της Κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ψες η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή. 


Η διαδικασία εγκατάστασης της πλατφόρμας πάνω από το κοίτασμα που βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες το γεωτρύπανο θα τρυπήσει το οικόπεδο «Αφροδίτη» σε πρώτο στάδιο μέχρι τα 1700 μέτρα. 


Τα επόμενα εικοσιτετράωρα η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία θα γνωστοποιεί την έναρξη της γεώτρησης και θα καλεί τα σκάφη και όλους όσοι ασχολούνται με την ναυσιπλοΐα να μένουν σε ακτίνα 5 ναυτικών μιλίων γύρω από το γεωτρύπανο. 


Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή σε ψεσινή συνέντευξη στην τηλεόραση του ΡΙΚ δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αναλόγως των εξελίξεων και εν όψει των απειλών της Τουρκίας. 


Η υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η Κύπρος προχωρεί κανονικά στις προσπάθειες σε σχέση με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ενημερώνει συνεχώς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Η προσφυγή στο Σ.Α. είναι ανάμεσα στα ενδεχόμενα και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις ενέργειες και απειλές της Άγκυρας. 


Σε σχέση με τους τουρκοκυπρίους η κα Μαρκουλλή ανέφερε ότι και με βάση τις διαπραγματεύσεις έχει συμφωνηθεί ότι ο φυσικός πλούτος θα βρίσκεται στην αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όπου θα μετέχουν και οι δύο κοινότητες. Ως εκ τούτου αποτελεί κίνητρο και για τους τουρκοκυπρίους, επιτέλους να δουν το δικό τους συμφέρον, το συμφέρον του λαού και της κοινής μας πατρίδας, σημείωσε. 






Έτοιμο να αποπλεύσει το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό  


Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελληνικό ΥΕΘΑ, 2 τουρκικές φρεγάτες, 1 κορβέτα, 1 σκάφος υποστήριξης καθώς και 1 υποβρύχιο βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα νοτίως του Καστελόριζου, με εντολές να αποπλεύσουν ανά πάσα στιγμή. 
 Οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, αναφέρουν πως τα τουρκικά πλοία αναμένουν διαταγή για απόπλου με εντολή να φτάσουν μέχρι το οικόπεδο 4 της ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ Πάφου και Καστελλορίζου. 
 






Σε επιφυλακή κυβέρνηση και ΕΦ 


Σε επιφυλακή από χθες το πρωί βρίσκεται τόσο η κυβέρνηση όσο και η Εθνική Φρουρά που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες έχει δημιουργηθεί κέντρο επιχειρήσεων το οποίο παρακολουθεί και συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ομάδες Καταδρομών βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ από τις 3 το μεσημέρι έχουν κληθεί και επίλεκτες εφεδρείες. 






Το Ισραήλ παρακολουθεί εξ αέρος, θαλάσσης και μέσω δορυφόρων 


Ισραηλινές πηγές ανάφεραν ότι η χώρα τους παρακολουθεί τις εξελίξεις εξ αέρος, θαλάσσης καθώς και από δορυφόρους. Το Ισραήλ λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές της Τουρκίας, παρακολουθεί τις κινήσεις του Τουρκικού στόλου στην Μεσόγειο. 


Η ίδια πηγή ανέφερε: «Όσοι σκέφτονται να τα βάλουν με το Ισραήλ καλά κάνουν να έχουν στα υπόψη τους το δόγμα της χώρας, το οποίο δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια του κράτους. Τηρώντας πιστά μία επιθετική στρατηγική διασφαλίζουμε τόσο την άμυνα της χώρας όσο και το κύρος του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων.» 






Ερντογάν: Το Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην ανατολική Μεσόγειο




Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι τουρκικά πολεμικά πλοία μπορούν να καταπλεύσουν εκεί οποιαδήποτε στιγμή. 


«Το Ισραήλ δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην ανατολική Μεσόγειο. Θα δουν ποιές θα είναι οι αποφάσεις μας πάνω σε αυτό το θέμα. Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μας μπορούν να καταπλεύσουν εκεί ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Τυνησίας Τύνιδα. 


«Οι σχέσεις με το Ισραήλ δεν θα μπορέσουν να εξομαλυνθούν όσο καιρό το Ισραήλ δεν ζητάει συγγνώμη για το στολίσκο, δεν αποζημιώνει τις οικογένειες των μαρτύρων και δεν αίρει τον αποκλεισμό της Γάζας», συνέχισε ο Ερντογάν. 


Εννέα Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους από την ισραηλινή επιδρομή που έγινε σε τουρκικό πλοίο που κατευθυνόταν προς τη Γάζα στις 31 Μαΐου του 2010. 


Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης», έφτασε χθες στην Τυνησία, έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αίγυπτο. 




Τουρκία - Μπαγίς - Κυπριακό - ΕΕ - Ερευνες για πετρέλαιο 


Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει θεατής, εάν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες πετρελαίου σε μια περιοχή όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα χωρικά ύδατα των χωρών, υποστήριξε ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργός της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, προσθέτοντας ότι “εάν θέλουν, ΤΔΒΚ και ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, ας ψάξουν μαζί για πετρέλαιο,” κατά την έκφρασή του. 


Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την εναρκτήρια ομιλία του χθες στην 29η σύνοδο της συμβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Μπαγίς είπε “όπως ακριβώς συμφώνησαν στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος και η τουρκική πλευρά παρείχε ρεύμα στην ελληνική, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να συμφωνήσουν και στο θέμα των πετρελαίων”. 


Ο Μπαγίς αναφέρθηκε και στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού λέγοντας “ας κλειστούμε σε ένα δωμάτιο, η Τουρκία, η Ελλάδα, η βόρεια Κύπρος και η νότια Κύπρος, αν θέλει ας προσέλθει και η Αγγλία ως εγγυήτρια χώρα και ο ΟΗΕ και να μην βγούμε προτού βρεθεί λύση.» 


«Εμείς δεχόμαστε. Έχει όμως το ίδιο θάρρος ο κ. Χριστόφιας; Δυστυχώς δεν έχουμε δει αυτή την αποφασιστικότητα από πλευράς ούτε της Ελλάδας, ούτε και της νότιας Κύπρου”, ισχυρίστηκε. 


Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι “8 κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις εμποδίζονται εξαιτίας της Κύπρου και 6 κεφάλαια δεν ανοίγουν εξαιτίας του βέτο της νότιας Κύπρου” - όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία - και κατέληξε: “Αν ήμουν Κύπριος, θα κατέβαλλα περισσότερη προσπάθεια ακόμη και από τον επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Διότι δεν μπορούν να βρουν πιο φτηνή εγγύηση από αυτήν για την Κύπρο. Ούτε οι Ελληνοκύπριοι, ούτε και οι Τουρκοκύπριοι”.
πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.