Αναδρομική από το 2011 περικοπή φοροαπαλλαγών αξίας 1,4 δισ. ευρώ, παράταση του κανόνα 1 πρόσληψη προς 10 αποχωρήσεις στο δημόσιο έως το 2015, μείωση στους μισθούς κατά 20% και μείωση των συντάξεων κατά 4% περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο πακέτο μέτρων αξίας 7 δισ. ευρώ που παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής στο ακροατήριο του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF) ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Τα μέτρα συζητήθηκαν διεξοδικά στις επαφές που προηγήθηκαν μεταξύ....
του κ. Βενιζέλου και υπoυργών οικονομικών, αξιωματούχων του ΔΝΤ και της Κομισιόν. Το τελικό πακέτο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει «κλειδώσει», καθώς φέρεται να απομένουν διαφορές στις προβλέψεις των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν το 2012.Τα μέτρα συζητήθηκαν διεξοδικά στις επαφές που προηγήθηκαν μεταξύ....
ΟΙ συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό οι επικεφαλής της τρόικας πρέπει να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις την Τετάρτη.
Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε χθες η λιτή ανακοίνωση του ΔΝΤ, αμέσως μετά την συνάντηση της κας Lagarde με τον Έλληνα υπουργό. «Συζήτησαν τους όρους υπό τους οποίους η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα για την 5η αναθεώρηση του μνημονίου, πιθανότατα την εβδομάδα που έρχεται» αναφέρεται, χωρίς έτσι να προσδιορίζει τον ακριβή χρόνο καθόδου.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών από την εκδήλωση του IIF, τα μέτρα αξίας 3% του ΑΕΠ ή 7 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν:
* Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ). Αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημoσίου τομέα.
* Μια, κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Αυτές οι περικοπές συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό (μέσω και της μεταρρύθμισης στα επικουρικά ταμεία) που διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.
* Τη δημιουργία του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας στην οποία θα ενταχθούν 30 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011 (δεν έγινε αναφορά για το 2012, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει δέσμευση για πολλαπλάσιο αριθμό εφεδρειών - απολύσεων).
* Την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις καθ’όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
* Σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.
* Την εισαγωγή ένα τέλους ακινήτων που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ για όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
Σύμφωνα με τον υπουργό στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, ο στόχος για τον Σεπτέμβριο είναι 1,7 δισ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ και 1,3 δισ. ευρώ που απομένει). Ο στόχος αυτός δεσμεύθηκε ότι θα επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο, με τα 1,4 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου (δηλαδή 1 δισ. ευρώ επιπλέον το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα έρθει από τον ΟΠΑΠ).
«Μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζουμε να έχουν συγκεντρωθεί 4 δισ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος προαναγγέλλοντας τροποποίηση του στόχου του μνημονίου που κάνει λόγο για 5 δισ. ευρώ. Δεσμεύθηκε ότι «όλα τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων της περιόδου μέχρι το 2014 ωριμάζουν, για να τρέξουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, τώρα που το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχει αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και συναίνεσης».
Στην ομιλία του κατά την διάρκεια του γεύματος που έκλεισε τις διεργασίες της Ετήσιας Συνάντησης των Μελών της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών απηύθυνε το ερώτημα αν η ενιαία ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική –όπως αυτή ασκείται από την ΕΚΤ– μπορεί να είναι επαρκής και αποτελεσματική, χωρίς την αντίστοιχη στήριξη από δημοσιονομικές, φορολογικές, αλλά και αναπτυξιακές πολιτικές.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι το κεντρικό πρόβλημα της Ευρωζώνης, ούτε και ο καταλύτης μιας νέας φάσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας δεν της δίνει αυτό το ρόλο.
Αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα των τελευταίων 15 μηνών, με την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ. Και ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο να συγκεντρώσει 28 δισ. ευρώ πριν το τέλος του 2014».
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.