Γράφει ο Δημήτρης Τεκίδης
Αγαπητέ αναγνώστη ,
Έχουν δίκαιο όσοι λένε πως, αναφερόμαστε στο χείρον όταν δεν γνωρίζουμε το χείριστο. Οι δε αρχαίοι πρόγονοι μας έλεγαν το ρητό << το μη χείρον βέλτιστο >> μεθερμηνευόμενο το μη χειρότερο προτιμότερο. Δηλαδή, με λίγα λόγια, το μικρότερο κακό είναι προτιμότερο απ’ το μεγαλύτερο.
Πολλοί, μεταξύ αυτών κι εγώ, πιστεύαμε πως οι Επανομήτες ήσαν οι περισσότερο τοπικιστές στο νεοσύστατο Δήμο. Έλα όμως που τους αδικούσαμε αφού οι Περαιώτες αποδεικνύουν σήμερα πως τους ξεπερνούν. Αδιάψευστος μάρτυρας οι αμείλικτοι αριθμοί.
Βέβαια στο συντελεσθέν έγκλημα συμβάλλουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης που προέρχονται από τους πρώην Δήμους Μηχανιώνας και Επανομής και πρωτίστως αυτοί που διαμορφώνουν πολιτική και έχουν θέσεις ευθύνης.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει κανείς παίρνοντας τις ημερήσιες διατάξεις και βλέποντας τα θέματα που απασχόλησαν το δημοτικό συμβούλιο.
Για να δούμε λοιπόν τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία ;
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 17 δημοτικά συμβούλια και το Δημοτικό συμβούλιο απασχόλησαν 332 θέματα. Από αυτά τα 76 θέματα αφορούσαν τον πρώην Δήμο Θερμαϊκού, τα 27 θέματα τον πρώην Δήμο Μηχανιώνας και μόλις 15 θέματα τον πρώην Δήμο Επανομής. Τα υπόλοιπα 214 θέματα είναι γενικής φύσεως και αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου αλλά και αποφάσεις που επιβάλει η νομοθεσία όπως πχ προμήθεια καυσίμων, πρόσληψη προσωπικού, σύσταση νομικών προσώπων, εκλογή διοικητικών συμβουλίων, σύνταξη καταστατικών, διάφορες επιτροπές , κλπ.
Από τα 15 θέματα της Επανομής, τα 10 έχουν μηδαμινή έως ελάχιστη οικονομική αξία, δεν συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη αλλά ούτε λύνουν καθημερινά προβλήματα. Αφορούν δηλαδή απολογισμούς του 2010, προϋπολογισμούς των παλαιών νομικών προσώπων (ΚΑΠΗ-Δημοτικές Επιχειρήσεις) και επιχορήγηση πολιτιστικού συλλόγου. Από τα υπόλοιπα 5 αυτό που ξεχωρίζει είναι η αποχέτευση. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως το συγκεκριμένο έργο αφορά στην ολοκλήρωση του αφού δεν πρόλαβαν να το ολοκληρώσουν οι προηγούμενες διοικήσεις. Δεν είναι δηλαδή καινούργιο έργο.
Από τα 27 θέματα της Μηχανιώνας, τα 25 έχουν μηδαμινή έως ελάχιστη οικονομική αξία, δεν συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη και ούτε λύνουν καθημερινά προβλήματα. Αφορούν δηλαδή απολογισμούς του 2010, προϋπολογισμούς των παλαιών νομικών προσώπων ( ΚΑΠΗ – Δημοτικές Επιχειρήσεις ) καθώς και επιχορηγήσεις πολιτιστικών συλλόγων. Τα υπόλοιπα 2 αφορούν μελέτες το οικονομικό ύψος των οποίων δεν γνωρίζω αφού δεν έχω στα χέρια μου τις μελέτες. Πάντως είναι προς τη θετική κατεύθυνση και έχουν την αξία τους. Βέβαια όχι κάτι σημαντικό που να ξεχωρίζει και να είναι άξιο λόγου.
Από τα 76 θέματα του Θερμαϊκού, τα 22 έχουν από μηδαμινή έως ελάχιστη οικονομική αξία , δεν συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και δεν λύνουν καθημερινά προβλήματα. Αφορούν κι εδώ απολογισμούς του 2010, προϋπολογισμούς των παλαιών νομικών προσώπων (ΚΑΠΗ-Δημοτικές Επιχειρήσεις) καθώς και επιχορηγήσεις πολιτιστικών συλλόγων. Τα 36 έχουν από ελάχιστη έως αρκετή οικονομική αξία που όμως εδώ, σε αντίθεση με Μηχανιώνα και Επανομή, συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και λύνουν καθημερινά προβλήματα. Δηλαδή αφορούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σηματοδοτήσεις, τοποθέτηση εμποδίων σε δρόμους ,σκέπαστρα στάσεων, κλπ. Τα υπόλοιπα 18 θέματα είναι σημαντικής αξίας τόσο από οικονομικής όσο και αναπτυξιακής πλευράς αφού αφορούν μελέτες πολεοδόμησης , τοπικά ρυμοτομικά, αποζημιώσεις τοπικών ρυμοτομικών, παλαιά έργα που θα πληρωθούν τώρα, νέες μελέτες, ανακατασκευές οδών, τοπογραφικές αποτυπώσεις, κλπ .
Ενδεικτικά θα αναφέρω, πως μόνο η μελέτη πολεοδόμησης και πράξη εφαρμογής του πρώην Δήμου Θερμαϊκού, μέχρι την ολοκλήρωση της –όπως εκτιμούν οι ειδικοί - θα στοιχίσει περί τα 15.000.000 ευρώ περίπου. Ξεκίνησε από τα 5.000.000 περίπου, σήμερα ανέρχεται στα 10.000.000 περίπου και μέχρι την ολοκλήρωση του θα φθάσει τα 15.000.000 ευρώ περίπου .
Συμπερασματικά θα έλεγα, πως, ο πρώην Δήμος Θερμαϊκού έχει τινάξει την μπάγκα στον αέρα αφού ότι γίνει στο μέλλον θα γίνει στον πρώην Δήμο Θερμαϊκού. Το μαρτυρούν οι αποφάσεις .
Η δε επιτροπή ποιότητας ζωής ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με θέματα του πρώην Δήμου Θερμαϊκού και ήταν ουκ ολίγες ωσάν να μην υπήρχαν άλλες Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες. Βλέπετε οι αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων των άλλων Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων δεν φθάνουν εκεί που πρέπει.
Τι έχουν να πουν λοιπόν επ’ αυτών οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης που προέρχονται από τις δημοτικές ενότητες Μηχανιώνας και Επανομής ; Θα γίνει κανένα αξιόλογο έργο στον τόπο τους ; Πάρθηκε μέχρι σήμερα καμιά απόφαση προς αυτή τη κατεύθυνση ώστε να ελπίζουν κάτι οι συντοπίτες τους ; Εάν ναι να μας το πουν .
Έλεος παιδιά, όχι στη συνέχιση του εγκλήματος .
Αγαπητέ Τάκη, δε θα σχολιάσω όσα αναφέρεις για την κατανομή των ποσών και την προσοχή της Διοίκησης προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, δεν έχω μελετήσει τα στοιχεία που παραθέτεις. Ωστόσο θα ήθελα να σου τονίσω ότι τις μελέτες για τις κτηματογραφήσεις, πολεοδομήσεις και πράξεις εφαρμογής, υπάρχει -εκ του νόμου- η δυνατότητα να τις πληρώνουν οι πολίτες των οποίων οι εκτάσεις εντάσσονται στο σχέδιο και όχι ο Δήμος. Αυτά τα ποσά, δεν μπορεί να τα πληρώσει κανένας Δήμος, ειδικά σήμερα και νομίζω ότι αυτό είναι σωστό, καθώς είναι κοινωνικά άδικο να πληρώνει το σύνολο των πολιτών κάτι για το οποίο ωφελούνται λίγοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάρης Αμμανατίδης