Κάθε μέρα που περνά καταρρίπτεται ο δυτικός μύθος που θέλει το ΝΑΤΟ να προχώρησε στη βάρβαρη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη εξαιτίας των υψηλών ανθρωπιστικών ιδανικών και για να εξασφαλίσει τη δημοκρατία στο λαό.
Οι business είναι bisiness! Πλέον για τη μοιρασιά του ορυκτού πλούτου της χώρας και για την Ανοικοδόμηση αυτής σφάζονται οι μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενώ το Ελληνικό κράτος υπενθυμίζει τον κομβικό ρόλο που έπαιξε στους βομβαρδισμούς και απαιτεί μερίδιο για τον επιχειρηματικό του κόσμο.
Οι business είναι bisiness! Πλέον για τη μοιρασιά του ορυκτού πλούτου της χώρας και για την Ανοικοδόμηση αυτής σφάζονται οι μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενώ το Ελληνικό κράτος υπενθυμίζει τον κομβικό ρόλο που έπαιξε στους βομβαρδισμούς και απαιτεί μερίδιο για τον επιχειρηματικό του κόσμο.
Πληθώρα όμως δημοσιευμάτων αποκαλύπτουν ότι το μισητό κατ’ τα άλλα καθεστώς Καντάφι ήταν από τους καλύτερους πελάτες της πολεμικής βιομηχανίας των δυτικών χωρών. Μάλιστα, οι αμερικάνικες και βρετανικές βιομηχανίες εξόπλιζαν τον στρατό του Καντάφι, μέχρι την τελευταία στιγμή.
Μέσα από έγγραφα που βρέθηκαν σε μια βάση της ταξιαρχίας, όπως μεταδίδει το Reuters, το βρετανικό τμήμα της αμερικανικής General Dynamics αναβάθμιζε τα συστήματα επικοινωνίας για τα άρματα μάχης μιας ολόκληρης ταξιαρχίας του Καντάφι, ελάχιστα πριν την έναρξη της εξέγερσης!
Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη Ταξιαρχία, αλλά αυτής που διοικούσε ο γιος του Καντάφι, Χαμίς, και η οποία διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια πάταξης της εξέγερσης και σχεδόν τα κατάφερε φτάνοντας να πολιορκεί για μέρες την Βεγγάζη! Θυμόμαστε όλοι ότι πλέον τα πιο ριζοσπαστικά τμήματα της εξέγερσης είχαν συντριβεί και η ιμπεριαλιστική επέμβαση παρουσιάστηκε απαραίτητη για να σωθεί ο εξεγερμένος λαός από την εκδίκηση του καθεστώτος.
Η αμερικάνικη πολυεθνική του ολέθρου είχε συμφωνίες ύψους 136.000.000 δολαρίων. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν βρεθεί με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου η εταιρεία είχε αναλάβει την αναβάθμιση των επικοινωνιών σε 40 άρματα μάχης T-72, οκτώ μονάδες πυροβολικού Palmaria,τέσσερα τεθωρακισμένα BTR-60 θ, 10 Shilka, αντιαεροπορικά συστήματα και δύο Μ-113 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε το 2007στην επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στη Λιβύη.
Όμως αυτές δεν ήταν οι μοναδικές συμφωνίες που είχε υπογράψει το καθεστώς Καντάφι με τις πολεμικές βιομηχανίες της Δύσης. Ιταλία, Βρετανία και Γερμανία, πουλούσαν όπλα και συστήματα τηλεπικοινωνίας στον Μουαμάρ Καντάφι τα τελευταία δύο χρόνια, που χρησιμοποιήθηκαν στον εμφύλιο αποκαλύπτει το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Σουηδίας (SIPRI).
Το ρόλο που έπαιξαν αυτοί οι εξοπλισμοί αποκαλύπτουν έγκυροι αναλυτές: “Η πλέον εντυπωσιακή περίπτωση είναι η «νέκρωση» των κινητών τηλεφώνων των αντικανταφικών στην περιοχή της Βεγγάζης, όταν ο κυβερνητικός στρατός ετοιμάζει επίθεση, με συνέπεια να επικρατήσει χάος στους εξεγερμένους. Αποκαλύπτεται τώρα ότι η Γερμανία πούλησε στον Καντάφι ηλεκτρονικούς μηχανισμούς που νεκρώνουν τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων σε ακτίνα ως και 30 χλμ. Σημειώνεται ότι αυτοί οι μηχανισμοί δεν περιλαμβάνονταν στους πίνακες του εμπάργκο όπλων της ΕΕ που ίσχυε ως το 2004για την Λιβύη. Η Γερμανία έκτοτε κατέλαβε την τρίτη θέση, μετά την Βρετανία και την Ιταλία, στον εφοδιασμό και εκσυγχρονισμό του στρατού της Λιβύης”.
Στην πρώτη θέση των προμηθευτών του Καντάφι συναντούμε την πολιτική ανεμοδούρα, τον Ιταλό πρωθυπουργό Σ.Μπερλουσκόνι. Την τετραετία 2004-2009 εφοδίασε τον Καντάφι με οπλισμό 110εκατ. ευρώ, κυρίως σε ελικόπτερα. Έπονται οι υπόλοιποι: με την Βρετανία να του προσφέρει σε «ελκυστικές τιμές» δυο ελαφρά πολεμικά σκάφη συνολικού κόστους 66εκατ. ευρώ και να συζητά - ακόμη και στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου όταν ήδη είχαν σημειωθεί επαναστατικές εκδηλώσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο--για πολεμικές παραγγελίες ύψους 1.1 δις ευρώ οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης επρόκειτο να γίνουν οι πλέον αξιόμαχες της Βόρειας Αφρικής. Η στρατιωτική ηγεσία της, η οποία αγόρασε το 2009 από τις γερμανικές πολεμικές βιομηχανίες οπλισμό 53 εκατ.ευρώ, ήταν έτοιμη να κλείσει παραγγελίες ύψους 450 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των μηχανοκίνητων της Λιβύης. Η Ρωσία υπολογίζεται ότι έχασε $4δισ. σε έσοδα, εξαιτίας του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη.
Όμως και οι ΗΠΑ προσπάθησαν να μπουν στην λιβυκή αγορά, αλλά η συμφωνία τελικά δεν πέρασε από το κογκρέσο.Δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου αποκαλύπτουν ότι «το 2009, οι αξιωματούχοι του λιβυκού καθεστώτος διεμήνυσαν στους επικεφαλής 15 ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στη χώρα στο τομέα της ενέργειας, ότι ή θα συνεισφέρουν στο ποσό των $1.5 δισ. που έπρεπε να πληρωθεί ως αποζημίωση για την βομβιστική επίθεση του Lockerbie, ή θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μη ανανέωσης των συμβολαίων τους. Μερικές από τις εταιρίες,συμπεριλαμβανομένων και κάποιων αμερικανικών, πλήρωσαν αδρά».
Εξάλλου η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση υπήρξε ο προξενητής μεταξύ του καθεστώτος Καντάφι και αμερικανικών εταιριών.
Όπως λέει ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους, «κάναμε συμφωνία με τον διάβολο… και κανένας δεν ήθελε αυτή τη σημερινή κατάληξη…».
Εμάς, να μας επιτρέψετε να θεωρήσουμε ότι ο διάβολος έχει πολλά πρόσωπα, μερικά από τα οποία αποτυπώνει η αρχική φωτογραφία του Καντάφι και των Φίλων του.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.