Παρά τις συνεχείς μειώσεις μισθών στο Δημόσιο μεταξύ 15-20%, οι δαπάνες μισθοδοσίας του ελληνικού κράτους μειώθηκαν μόλις κατά 3%!
Ευλόγως, λοιπόν, διερωτώνται όλοι πώς συμβαίνει αυτό το ελληνικό παράδοξο. Πως γίνεται δηλαδή, να μειώνονται οι μισθοί στο Δημόσιο και οι δαπάνες μισθοδοσίας του κράτους να μην υποχωρούν;


Οι καχύποπτοι ξένοι, αλλά και οι περισσότεροι των Ελλήνων υποθέτουν ότι είτε γίνονται προσλήψεις, είτε δίδονται πρόσθετες αμοιβές με την μορφή επιδομάτων, υπερωριών και άλλων εφευρημάτων. Η πιθανώς να συμβαίνουν και τα δύο.


Οπως και αν έχει, το ελληνικό παράδοξο παραμένει και θέλει μια εξήγηση.


Θα τη δώσει άραγε κάποιος;


Οι μισθοί μειώθηκαν αλλά οι δαπάνες του Δημοσίου μόλις κατά 3%

Ενάμιση χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου που έχει οδηγήσει την οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση και ενώ όλοι περίμεναν να φανούν τουλάχιστον τα πρώτα αποτελέσματα στη μείωση του ελλείμματος, η κυβέρνηση πέτυχε εφέτος το ακατόρθωτο: να περιορίσει τις συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας του Δημοσίου μόλις κατά 465 εκατ. ευρώ ή 3,5% και να επιστρέψει μέσω του μέτρου των αποδείξεων στους φορολογουμένους 1,2 δισ. ευρώ!


Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει στην ανατροπή όλων των προβλέψεων του μνημονίου καθώς πλέον αποκαλύφθηκε ότι, παρά τις μεγάλες περικοπές μισθών και επιδομάτων που έγιναν στο Δημόσιο, υπάρχουν «μαύρες τρύπες». Κάποιοι αντικατέστησαν τις περικοπές με έξοδα κίνησης ή οδοιπορικά, ενώ η τρόικα υποψιάζεται ότι έγιναν προσλήψεις στη θέση όσων συνταξιοδοτήθηκαν, με αποτέλεσμα το κονδύλι μισθών και συντάξεων που είναι το μεγαλύτερο στον προϋπολογισμό (25 δισ. ευρώ τον χρόνο) να μην υποχωρεί. Στον χώρο της Υγείας η δαπάνη μισθοδοσίας περιορίστηκε μόνο κατά 65 εκατ. ευρώ καθώς συνεχίστηκαν οι προσλήψεις επίκουρων καθηγητών.


Το υπουργείο Οικονομικών δικαιολογεί την εξέλιξη αυτή λέγοντας ότι ανέλαβε και τη μισθοδοσία των εργαζομένων στις περιφέρειες και στους ΟΤΑ κατά το πρώτο εξάμηνο καθώς κόπηκαν οι επιχορηγήσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε για τους ελεγκτές, αφού και οι ΟΤΑ είναι Δημόσιο και μάλιστα τα οικονομικά τους βρίσκονται εκτός ελέγχου.


Αντιθέτως, αποτελέσματα υπήρξαν μόνο στις ΔΕΚΟ, όπου σε σύνολο μισθοδοσίας 600 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο για 30.000 εργαζομένους κόπηκαν 195 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 29%.


Γι΄ αυτόν τον λόγο η τρόικα αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα ζητώντας από το υπουργείο Εσωτερικών να συγκεντρώσει τα στοιχεία για τις προσλήψεις που έγιναν εφέτος (τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις) και από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο να προχωρήσει χωρίς άλλη αναβολή στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και του μέτρου της «εργασιακής εφεδρείας» στο Δημόσιο που θα οδηγήσουν σε περικοπές πάνω από ένα δισ. ευρώ το 2012. Για εφέτος η κυβέρνηση προβλέπει ότι η δαπάνη μισθοδοσίας θα μειωθεί- εν τέλεικατά 7% μετά την περικοπή του επιδόματος παραγωγικότητας και το πάγωμα των ωριμάνσεων.


πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Μειώθηκαν οι μισθοί των υπαλλήλων.. όχι των κεφαλών. Το έλλειμμα δεν αυξάνεται μόνο από τα υπέρογκα ποσά που παίρνουν οι ηγεσίες αλλά και από την διαρροή, η οποία προκαλείται πάλι από τους ίδιους. Όσα χρήματα και να μπουν στο ταμείο, τόσο περισσότερα αυτοί από πίσω θα παίρνουν. Και φυσικά δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να κλείσουν αυτές οι "μαύρες τρύπες". Πώς να κλείσουν δηλαδή, λες να απολύσουν το σόι και τους κολλητούς τους;
    Στεφανία Λυγερού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.