Όχι μόνο το ρωσικό διαστημόπλοιο «Φόβος» απέτυχε να μπει σε τροχιά με κατεύθυνση τον δορυφόρο του 'Αρη, Φόβο, έχοντας πλέον για τα καλά κολλήσει σε σιωπηλή και ανεξέλεγκτη τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το σκάφος να πέσει εντέλει στον πλανήτη μας έως το τέλος του 2011 ή, το αργότερο, τον Ιανουάριο του 2012, μία μάλλον ανησυχητική προοπτική.



Με ταχύ ρυθμό εξανεμίζονται οι ελπίδες ότι οι Ρώσοι τεχνικοί της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos θα κατορθώσουν να πυροδοτήσουν τους κινητήρες του και να αποκτήσουν ξανά τον έλεγχο του σκάφους, σύμφωνα με το «Nature» και το «New Scientist».


Ο «Φόβος», βάρους 13,5 τόνων, εκτοξεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα (8 Νοεμβρίου) από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, πάνω σε έναν ρωσικό πύραυλο Ζενίτ-2SB, με στόχο να προσγειωθεί στο ομώνυμο φεγγάρι του «κόκκινου πλανήτη», να συλλέξει δείγμα 200 γραμμαρίων από την επιφάνεια του και να το φέρει πίσω στη Γη έπειτα από τρία χρόνια, κάτι που ούτε η NASA δεν έχει καταφέρει ακόμα.


Ήταν μία υπερφιλόδοξη και πολυδιαφημισμένη αποστολή, με την οποία η Ρωσία επιθυμούσε να αποκτήσει ξανά ένα μέρος της χαμένης αίγλης της σοβιετικής διαστημικής εποχής.

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.