Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΩΣΤΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΙΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΕΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με κοινές άνευ ψήφου μετοχές σημαίνει ότι αναβάλλεται για το μέλλον η κρατικοποίηση. Ίσως η παράμετρος αυτή να είναι ένας από τους λόγους που το τραπεζικό σύστημα χρηματιστηριακά καταγράφει υπερκέρδη όπως επίσης και το γεγονός ότι το core tier 1 θα είναι 9% το 2012 από 10% που σχεδιαζόταν δηλαδή γλιτώνουν 3 με 3,2 δισ και τον Ιούλιο του 2013 θα πρέπει να έχουν core tier 1 στο 10%.

Να σημειωθεί ότι οι προνομιούχες μετοχές ήταν μια λύση που διευκόλυνε τις τράπεζες αλλά προσέκρουε σε ένα βασικό εμπόδιο.
Σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία όταν δεν υφίστανται αποθεματικά ή οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρά κεφαλαιακά ζητήματα τότε δεν υποχρεώνονται να πληρώσουν τόκους για προνομιούχους τίτλους που κατέχουν.
Επειδή το 2011 το ελληνικός κράτος δεν έλαβε τόκους από τις προνομιούχες μετοχές λόγω των κεφαλαιακών ζητημάτων των τραπεζών είναι προφανές ότι ούτε το 2012 θα λάβει τόκους.
 

Έτσι λοιπόν λόγω αυτής της παραμέτρου στο τραπέζι έχει πέσει η εξής πρόταση η οποία με ρεαλιστικά κριτήρια είναι αντικειμενική.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου που υποχρεωτικά θα χρειαστούν οι τράπεζες θα πρέπει να γίνουν με ίδια συμμετοχή στο βαθμό του δυνατού καθώς και με κεφάλαια του ΤΧΣ αλλά οι αυξήσεις κεφαλαίου να υλοποιηθούν με κοινές άνευ ψήφου μετοχές ενώ για τις επαρκείς τράπεζες κεφαλαιακά θα παρέχεται η δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης με προνομιούχες μετοχές.
Όμως οι αμκ με κοινές άνευ ψήφου θα αφορούν μόνο το σκέλος της ζημίας που προέρχεται από το PSI+.
Π.χ. αν μια τράπεζα χρειάζεται 1 δις ευρώ και τα 800 εκατ αφορούν το PSI+ τότε οι κοινές άνευ ψήφου θα αφορούν τα 800 εκατ τα υπόλοιπα 200 εκατ ευρώ αν δεν μπορούν να αντληθούν με ίδια μέσα θα υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετά ψήφου μετοχές. Αν η τράπεζα είναι κεφαλαιακά επαρκής τότε θα υπάρχει και η παράμετρος της εναλλακτικής λύσης των προνομιούχων μετοχών.
Τι σημαίνει κοινές άνευ ψήφου μετοχές;
Οι κοινές άνευ ψήφου μετοχές είναι κάτι σαν τις προνομιούχες αλλά χωρίς τόκο.
Π.χ. οι προνομιούχες περιλαμβάνουν ετήσιο μεικτό τόκο 10% ενώ οι κοινές άνευ ψήφου δεν περιλαμβάνουν ετήσιο τόκο.
Οι κοινές άνευ ψήφου περιλαμβάνουν 3 σκέλη όσον αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα επενδύσει 16 με 18 δις ευρώ στις τράπεζες.
1)Έλεγχο των τραπεζών. Το ΤΧΣ είτε με κοινές είτε με προνομιούχες θα ασκεί διαχειριστικό έλεγχο και θα προβαίνει σε veto όταν χρειάζεται. Ούτως η άλλως το ΤΧΣ μέσα από το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα μπορεί να ασκεί πλήρη έλεγχο στις τράπεζες
2)Οι κοινές άνευ ψήφου θα έχουν μεταβατικό χαρακτήρα 2 ή 3χρόνια.
Τι σημαίνει αυτό ότι μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος οι βασικοί και υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν την δυνατότητα option δηλαδή δικαιώματος να αγοράσουν τις κοινές άνευ ψήφου.
Αν δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον τότε αυτομάτως οι κοινές άνευ ψήφου θα μετατρέπονται σε κοινές μετά ψήφου.
3)Οι κοινές άνευ ψήφου μετοχές ίσως να έχουν ποσοτικά κριτήρια ως προς το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο κατά τα πρότυπα των προνομιούχων.
Π.χ. οι προνομιούχες μετοχές δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50% του μετοχικού κεφαλαίου μιας τράπεζας. Για τις κοινές άνευ ψήφου ίσως αυτό το όριο οριοθετηθεί υψηλότερα π.χ. 60%.
Το συμπέρασμα
Αν η ανακεφαλαιοποίηση υλοποιηθεί με κοινές άνευ ψήφου ειδικά για το σκέλος των ζημιών που θα αφορούν το PSI+ θα είναι μια ορθολογική λύση.
Οι τράπεζες δεν θα πληρώσουν τόκους 2-3 χρόνια ενώ οι μέτοχοι και κυρίως οι βασικοί θα έχουν την δυνατότητα μέσω options να αγοράσουν αυτές τις κοινές άνευ ψήφου.
Αν οι βασικοί μέτοχοι δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον μετά την πάροδο 2ετίας ή 3ετίας τότε αυτομάτως, οι κοινές άνευ ψήφου θα μετατρέπονται σε κοινές μετά ψήφου και η τράπεζα με συνοπτικές διαδικασίες θα κρατικοποιείται.


Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012, 15:00  

Για το θέμα αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατέθεσε σήμερα την παρακάτω ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών:

ΘΕΜΑ: Απαράδεκτη η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές άνευ ψήφου μετοχές.
Η πολιτεία όφειλε εδώ και καιρό να έχει εθνικοποιήσει τις τράπεζες προκειμένου να ασκηθεί μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.
Αντ΄ αυτού, όμως, οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί, σε διάφορες μορφές, με ένα απίστευτο πακτωλό δεκάδων δις, που προσεγγίζουν το ΑΕΠ της χώρας, την ώρα, μάλιστα, που πνίγουν την οικονομία και λεηλατούν τους πολίτες.
Αυτήν την ώρα ενόψει PSI, η τρόικα προτείνει η «ανακεφαλαιοποίηση» με περίπου 40δις, των τραπεζών να πραγματοποιηθεί μέσω κοινών άνευ ψήφου μετοχών.
Και αυτή η πρόταση, την οποία φαίνεται να αποδέχεται η κυβέρνηση, γίνεται από την τρόικα στο νέο δεκασέλιδο μνημόνιο, μόνο και μόνο, για να συνεχίσει να ελέγχει τις τράπεζες, το μεγάλο ιδιωτικό, ντόπιο και ξένο, χρηματιστικό κεφάλαιο.
Επειδή είναι απαράδεκτο, προκλητικό, πρωτοφανές και εξοργιστικό με τα χρήματα των φορολογουμένων και τα δάνεια του δημοσίου, να στηρίζεται το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο για να συνεχίζει την κερδκοσκοπική λεηλασία του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Συμφωνεί η κυβέρνηση να προβεί σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω κοινών άνευ ψήφου μετοχών, σε πλήρη αντίθεση με τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις του αρμοδίου υπουργού οικονομικών;
2. Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά μέσω της ανακεφαλαιοποίησης στη δημόσια ιδιοκτησία και στο δημόσιο έλεγχο των τραπεζών; Πώς είναι δυνατόν με τα χρήματα του δημοσίου να συνεχισθεί η ιδιωτική ιδιοκτησία του τραπεζικού συστήματος;

Ο ερωτών Βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.