Για "ψήφο οργής" των ελλήνων πολιτών, που μείωσε θεαματικά το ποσοστό των δύο κομμάτων εξουσίας μιλούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι απώτερος στόχος των ψηφοφόρων ήταν η τιμωρία των φιλο-μνημονιακών κομμάτων.

Η οργή των Ελλήνων που οφείλεται στην πολιτική της λιτότητας καταγράφηκε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές με την ισχυρή μείωση του ποσοστού των δύο (πρώην) ισχυρών κομμάτων και τη μετακίνηση των ψηφοφόρων σε μικρότερα κόμματα, γράφει το πρακτορείο Reuters, καταγράφοντας ακόμη την αδυναμία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν κυβέρνηση.



Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη για το πολιτικό αδιέξοδο καθώς η τιμωρία των δύο "μεγάλων" ήταν κριτήριο επιλογής ψήφου. 

Τα αποτελέσματα των εκλογών βυθίζουν τη χώρα σε νέα οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, γράφει χαρακτηριστικά τογερμανικό πρακτορείο, ενώ το γαλλικόεπισημαίνει ότι μετά από τις χθεσινές εκλογές είναι πολύ προβληματικός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Το BBC 
αναφέρει ότι τα δύο κόμματα εξουσίας, τα οποία στηρίζουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας, έχασαν την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το France24, οι ψηφοφόροι οργισμένοι από τη λιτότητα επέφεραν πλήγμα στα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ η ριζοσπαστική Αριστερά κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Όπως τονίζεται, το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ είναι καταστροφικό. 

Η γαλλική Le Monde, υπό τον τίτλο "Προέλαση των Νεοναζί στην Ελλάδα, ο Βενιζέλος καλεί σε εθνική ενότητα", αναφέρει ότι εκτοξεύτηκαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας, ενώ τονίζει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να συνεχίσουν την σκληρή πολιτική που επέβαλαν η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Υπό τον τίτλο "Οι Έλληνες ψηφοφόροι εκφράζουν το θυμό τους για την λιτότητα στην κάλπη", η βρετανική εφημερίδα The Guardian γράφει ότι τα κόμματα που ψήφισαν τα μη δημοφιλή σκληρά μέτρα "τιμωρήθηκαν" από τους ψηφοφόρους στις εκλογές.

"Με την υπό ύφεση χώρα να οδηγείται βαθύτερα στη φτώχεια και στην απόγνωση, οι ψηφοφόροι στήριξαν κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς που είχαν αντιταχθεί στις πολιτικές μείωσης του ελλείμματος που απαίτησαν οι διεθνείς πιστωτές" γράφει, τονίζοντας ότι "ξεκινά μια περίοδος αβεβαιότητας, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού".

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, για "τιμωρία" των κεντρώων κομμάτων κάνει λόγο και το CNN, ενώ οι New York Times αναφέρουν ότι "οι Έλληνες ψηφοφόροι τιμώρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάρρευση".

"Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι στρέφονται κατά των περικοπών δαπανών" γράφει η Washington Post, αναφερόμενο στις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Γαλλία. Η εφημερίδα κάνει λόγο για "ισχυρή αντίδραση ενάντια στη γερμανική "θεραπεία" που προτείνει η γερμανική ηγεσία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη: την επώδυνη λιτότητα".

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν "μάθημα" και για τις ΗΠΑ, όπου οι περικοπές δαπανών έχουν έρθει στο προσκήνιο εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.



Γερμανία: Καταστροφή για Ελλάδα και Ευρώπη

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβλέπει ένα αποτέλεσμα "χειρότερο από αυτό που προβλεπόταν, καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη".

"Μαζεύονται ξανά μαύρα σύννεφα πάνω από την Αθήνα" αναφέρει, εκτιμώντας ότι οι εκλογές μπορεί να μην είναι οι τελευταίες και τονίζει ότι "είναι και πάλι ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη".

"Άσχημες ειδήσεις για την Ευρωζώνη, στις ελληνικές εκλογές ενισχύθηκαν σημαντικά οι πολιτικές δυνάμεις που απορρίπτουν τα μέτρα μεταρρυθμίσεων" αναφέρει η Deutsche Welle, υποστηρίζοντας ότι ένα από τα βασικά διακυβεύματα της εκλογικής αναμέτρησης είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

"Μεγάλη ενίσχυση των ριζοσπαστικών δυνάμεων, σε κίνδυνο το πρόγραμμα λιτότητας" είναι και ο τίτλος του Spiegel. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα καθιστούν πιθανή την ανάγκη να βρεθεί τρίτος κυβερνητικός εταίρος, αναφέρει το περιοδικό, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μεν παραμονή στην Ευρωζώνη αλλά ζητά αθέτηση πληρωμών -κάτι που "μπορεί να καλλιεργήσει νέες ανησυχίες για το μέλλον της χώρας", υποστηρίζεται.

Η ταμπλόιντ Bild με τίτλο "οι Έλληνες επιλέγουν το χάος" και φωτογραφία υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, μιλάει για "διασυρμό των κομμάτων της κυβέρνησης" και ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων, αριστερών και δεξιών».

Ο αρθρογράφος αμφισβητεί εάν υπάρχει πια πλειοψηφία για το πρόγραμμα λιτότητας και επισημαίνει: "Για να το πούμε ωμά, είναι τελείως ασαφές, εάν η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις".

"Οι φασίστες μπαίνουν στη Βουλή" είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρεται στα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι ο ύμνος του κόμματος θυμίζει τον ύμνο της χιτλερικής νεολαίας.

Στη διαπίστωση ότι "στις βουλευτικές εκλογές, στην Ελλάδα, αυτό που οι ψηφοφόροι θέλησαν να καταδικάσουν, είναι η πολιτική της λιτότητας", συγκλίνουν τα σχόλια των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.



Ιταλία: Η Ελλάδα είπε όχι στη λιτότητα

Στη διαπίστωση ότι "στις βουλευτικές εκλογές, στην Ελλάδα, αυτό που οι ψηφοφόροι θέλησαν να καταδικάσουν, είναι η πολιτική της λιτότητας", συγκλίνουν τα σχόλια των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

"Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε, αλλά μείωσε τα ποσοστά της κατά περισσότερο από ένα τρίτο, σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Η κύρια είδηση, όμως, είναι η μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ, που έρχεται τρίτο, μετά το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ", τονίζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Corriere della Sera, Αντόνιο Φεράρι.

Σύμφωνα με τον Φεράρι "η αλήθεια είναι απλή: κέρδισαν όλοι όσοι εναντιώνονται στο σχέδιο θυσιών που επιβάλλεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να συσταθεί κυβέρνηση, διότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το σκληρό μήνυμα της κάλπης".

"Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, είναι αδιάψευστο, η Ελλάδα είπε όχι στην λιτότητα" προσθέτει ο απεσταλμένος της εφημερίδας La Repubblica Έτορε Λιβίνι. 

"Τα κόμματα που τάσσονται κατά των περικοπών των τελευταίων ετών, κέρδισαν ποσοστό της τάξης του 65%. Τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα, από το 77% των ψήφων που είχαν εξασφαλίσει το 2009, περιορίζονται στο 35%", μεταδίδει ο Λιβίνι.

"Οι εκλογές αυτές, εξέφρασαν την απόρριψη του πολιτικού συστήματος από μέρους των ψηφοφόρων, ο κόσμος θέλει δουλειά, και λίγη περισσότερη βεβαιότητα για το μέλλον του", διαπιστώνει ο Ντάριο Μαλτέζε, του τηλεοπτικού δικτύου Tg5, ιδιοκτησίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

"Τόσο ο ελληνικός, όσο και ο γαλλικός λαός, εκφράζουν τη θέληση μιας Ευρώπης που να μην είναι, πλέον, γερμανική", υπογραμμίζει, τέλος, ο διευθυντής της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 ore, Ρομπέρτο Ναπολετάνο. 

"Η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρέπει να πλαισιωθεί από τη δυνατότητα μεγάλων επενδύσεων. Επιβάλλεται να αυξηθούν οι δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα ευρωομόλογα να γίνουν πραγματικότητα και οι επιχειρηματίες ν' αρχίσουν πληρώνονται από το όποιο δημόσιο τους αναθέτει εργολαβίες" τονίζει στην αναλυσή του. 


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.