Αύξηση της εγγύησης και άμεση είσπραξη της διαφοράς από το λογαριασμό, για τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, ζητά η ΔΕΗ
Ένα βήμα πιο πέρα πάνε οι προτάσεις της ΔΕΗ τις, ήδη αυστηρές, προβλέψεις υπέρ των εταιρειών προμήθειας και κατά των «κακοπληρωτών» πελατών, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Η δεδομένη εκτίναξη του μεγέθους των «κακοπληρωτών» της ΔΕΗ τους επόμενους μήνες, όταν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα ξεπεράσει κάθε όριο, διαφαίνεται ήδη αυτό το διάστημα, που οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί εκτιμώνται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ και οι αιτήσεις για διακανονισμό έχουν υπερπολλαπλασιαστεί.
Οι θέσεις της ΔΕΗ και όσα έχουν ήδη καταληχθεί υπέρ των εταιρειών ρεύματος, αποτελούν «σήμα κινδύνου» για τα νοικοκυριά που ήδη αδυνατούν να πληρώσουν ή θα βρεθούν τους επόμενους μήνες σε αυτή τη θέση, καθώς οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι πολλαπλασιάζονται και οι μισθοί περικόπτονται διαρκώς από τα αφεντικά, την κυβέρνηση και την τρόικα.
Τις θέσεις των εταιρειών, στο διάλογο που προηγήθηκε, παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που έχει αναλάβει την εκπόνηση του νέου κώδικα. Στόχος της είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εταιρειών στην επόμενη φάση «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι τιμές θα διαμορφώνονται ελεύθερα από τις ίδιες, ενώ τα κόστη, πραγματικά και πλασματικά, θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά.
Παρότι οι διατάξεις του νέου Κώδικα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, η ΔΕΗ πρότεινε ακόμη σκληρότερα μέτρα, όπως την αύξηση της εγγύησης σύνδεσης για τους κακοπληρωτές που ισοδυναμεί με νέο χαράτσι και την είσπραξη της διαφοράς οποτεδήποτε.
Η ΔΕΗ ζητά να φτάσει η εγγύηση έως και το ύψος του ποσού για εκτιμώμενη κατανάλωση 6 μηνών, εφόσον δοθεί εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης για 2η φορά ή διαπιστωθεί παράνομη επανασύνδεση του μετρητή μετά από διακοπή! Ζητά επίσης αναπροσαρμογή, σε κάθε περίπτωση, της εγγύησης με βάση την κατανάλωση. Σήμερα οι εγγυήσεις εξαρτώνται από τα τετραγωνικά και το είδος της σύνδεσης (μονοφασική, τριφασική) και φτάνουν τα 120-130 ευρώ για τις κατοικίες.
Η ΔΕΗ ζήτησε επίσης να μην μπορεί να αλλάξει προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος όποιος πελάτης τής οφείλει, εκτός και αν η νέα εταιρεία αναλάβει να εισπράξει και να αποδώσει στη ΔΕΗ το χρέος! Αλλες εταιρείες ηλεκτρισμού, που συμμετείχαν στη «διαβούλευση» της ΡΑΕ, ζήτησαν να επεκταθεί το δικαίωμα ελέγχου των υποψήφιων πελατών τους από 1 σε 2 χρόνια πριν, για τυχόν χρέη τους για το ηλεκτρικό ρεύμα!
Το σύνολο των προτάσεων της ΔΕΗ – που διατυπώθηκαν με επιστολή του προέδρου της Α. Ζερβού προς τη ΡΑΕ – κινείται στην κατεύθυνση της πιο εύκολης διακοπής της ηλεκτροδότησης για τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως το λογαριασμό.
Η ΔΕΗ έχει ήδη διαμαρτυρηθεί για την επιμήκυνση σε 80 μέρες (από 40) της προθεσμίας πληρωμής του χαρατσιού, πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες διακοπής της ηλεκτροδότησης γι’ αυτόν που δεν έχει πληρώσει. Θεωρεί ότι εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της βασίστηκαν σε αυτό για να μην πληρώσουν όχι μόνο το χαράτσι, αλλά και το λογαριασμό ρεύματος.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.