Το πρώτο βήμα στην κατανόηση του σύμπαντος

Ενα σημαντικό βήμα στην κατανόηση του σύμπαντος έκανε χθες η ανθρωπότητα με τις ανακοινώσεις του σεμιναρίου φυσικής ICHER του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) για την εύρεση ενός «σωματιδίου, το οποίο διαθέτει χαρακτηριστικά εν δυνάμει συμβατά με εκείνα του μποζονίου του Χιγκς».
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια στη Γενεύη, στην έδρα του CERN, διεξάγονται δύο πειράματα, το CMS και το ATLAS, για τον εντοπισμό του σωματιδίου Χιγκς, που θα συμβάλει στην κατανόηση της εξελικτικής πορείας του σύμπαντος.

Πρώτος ο Βρετανός φυσικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Πίτερ Χιγκς, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, το 1964 είχε θεμελιώσει τη θεωρία του πεδίου Χιγκς, ενός πεδίου που διατρέχει όλο το σύμπαν και εμφυσά μάζα στα στοιχειώδη σωματίδια. Ο 83χρονος φυσικός παρέστη χθες στο σεμινάριο του CERN.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το επίπεδο βεβαιότητας που πέτυχαν στα πειράματά τους αντιστοιχεί σε ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου. Αναλύοντας περισσότερα στοιχεία από τις συγκρούσεις πρωτονίων που μελετούν, θεωρούν ότι ενδεχομένως και έως τον Οκτώβριο θα μπορέσουν να πουν πως είναι απόλυτα σίγουροι για την ανακάλυψη.

Ο γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ Χόγερ μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «η ανακάλυψη ενός σωματιδίου τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι συμβατα με εκείνα του μποζονίου του Χιγκς... ανοίγει το δρόμο για περισσότερο προωθημένες έρευνες, που χρειάζονται περισσότερα στατιστικά στοιχεία και οι οποίες θα προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά του νέου σωματιδίου... Θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλα μυστήρια του σύμπαντός μας».

Η μάχη για συγκεκριμένα πειράματα είχε ξεκινήσει μετά από πολλές προσπάθειες και εμπόδια το 2000, όταν άρχισε στο CERN η κατασκευή του νέου Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων-LHC (Large Hadron Collider), ο οποίος άρχισε να λειτουργεί το 2008. Με την επαναλειτουργία του CERN η Ευρώπη κατέκτησε ξανά τα σκήπτρα παγκοσμίως στον τομέα της Φυσικής, αφού οι ΗΠΑ είχαν αφήσει την προσπάθεια από το 1998, εγκαταλείποντας το πρόγραμμα λειτουργίας ενός κυκλικού Υπερ-επιταχυντή στο Τέξας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων επιστημόνων «η “μαγεία” των τεράστιων αυτών πειραματικών συμπλεγμάτων βασίζεται στην περίφημη εξίσωση του Αϊνστάιν για την ισοδυναμία ενέργειας και μάζας (Ε=mc2)».

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.