Θεωρητικά αμφιβάλλω αν υπάρχει κανείς που να μην κατατάσσει τον εαυτό του στην κατηγορία των πολιτισμένων πολιτών. Άσχετα αν αδειάζει το σταχτοδοχείο του αυτοκινήτου του στη μέση του δρόμου αναμένοντας να ανάψει ο πράσινος σηματοδότης ή αν πετάει με περισσή αδιαφορία, και ενίοτε μαγκιά, το άδειο ποτήρι του φραπέ από το παράθυρο. Επίσης θεωρώ απίθανο να υπάρξει άποψη που να είναι αντίθετη με τη δημιουργία και λειτουργία πολιτιστικών συλλόγων κατοίκων που θα φροντίζουν για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (της ράτσας, της φυλής, του τόπου κλπ κλπ) 


Xωρίς ιδιαίτερο κόπο μπορούμε να διαπιστώσουμε το πολυάριθμο των πολιτιστικών συλλόγων (κατά τόπους) που ο κάθε ένας έχει σαν αποστολή του να μεταλαμπαδεύσει στις νεώτερες γενιές  στοιχεία παράδοσης που είχαν κατοχυρωθεί στη συλλογική τοπική μνήμη.
Έτσι βλέπουμε την ανάπτυξη συλλόγων Ποντίων, Θρακιωτών, Βλάχων, Γηγενών Μακεδόνων κ.α. που  με τις δραστηριότητές τους αποβλέπουν  μέσα από τις στενές (κυρίως) προελεύσεις καταγωγής ή διαμονής να συνενώσουν  κάποιες ομάδες πολιτών έχοντας ως προβαλλόμενο καταλύτη την παράδοση, με μονοσήμαντες ή ολιγοσήμαντες κατευθύνσεις που μάλλον περιορίζονται στην εκμάθηση παραδοσιακών χορών, αλλά πολλές φορές με σκοπιμότητες που μπορεί να βρίσκονται πολύ μακρύτερα.

Θα μπορούσαμε να θέσουμε έναν προβληματισμό για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται από τους διαφορετικούς τόπους λειτουργίας των συλλόγων (που στεγάζονται σε δημοτικά - ή ενοικιαζόμενα από τον Δήμο- οικήματα) δεδομένου ότι ο συνολικός πολιτισμός δεν πιστεύουμε ότι είναι σύμφυτος με διάφορους πατριωτικούς - φυλετικούς διαχωρισμούς που δεν  συνενώνουν τις τοπικές κοινωνίες.
Όλοι οι σύλλογοι πραγματοποιούν κάποιες (τυποποιημένες) κατ' έτος εκδηλώσεις προσβλέποντας στις οικονομικές επιχορηγήσεις της Δημοτικής αρχής που με τη σειρά της ανταποκρίνεται στα αιτήματα προσδοκώντας οφέλη (ψηφοθηρικά κυρίως) από τους επικεφαλής των συλλόγων. Αυτό είναι ένα γνωστό και διαχρονικό "παιχνίδι" που από κανέναν δεν αμφισβητείται πλέον.


Αυτά τα λίγα που προηγήθηκαν τα καταθέτουμε σαν σπερματικό προβληματισμό για το άνοιγμα μιας συζήτησης που ενδεχόμενα θα αποφέρει απόψεις και προτάσεις ώστε να συγκεραστούν οι πολιτιστικές επιδιώξεις ή και οι παραγοντικές φιλοδοξίες σε μια κατεύθυνση υγιούς ανάπτυξης του πολιτιστικού ελλείμματος της περιοχής.


Αφορμή λάβαμε από την απόφαση παραχώρησης (για 10 συν 10 χρόνια) από το Δημοτικό Συμβούλιο, μιας πραγματικά εκπληκτικής θέας, έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων με ένα παλαιό οίκημα - αποθήκη, στον Σύλλογο Θρακιωτών Αγίας Τριάδας με υποχρέωση του Συλλόγου να προχωρήσει σε ανάπλαση ώστε να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά του Συλλόγου.


Ακούστε το ηχογραφημένο ντοκουμέντο από τη συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο:



Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

2 comments:

  1. ΚΑΡΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ25 Ιουλίου 2012 στις 2:12 π.μ.

    ΑΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΛΙ.,,ΖΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ,,,ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ,,(ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΣΟΠΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ)ΠΑΡΟΝ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ,,ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΛ,ΚΕΝΤΡΟΥ 9ΧΡΟΝΙΑ,ΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΚΑΜΙΑ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ...ΜΕ ΤΑ ΠΕΝΙΧΡΑ ΜΕΣΑ,,ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ,,ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΚΑΛΗ Η ΚΑΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ,,ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ..ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΝΤΕΣ,ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ Σ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ,,ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ,,,ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΦΑΓΟΥΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΡΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ25 Ιουλίου 2012 στις 3:05 μ.μ.

    ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΡΙΚΟΙ?,,ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ,,ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥΣ...ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝΕ,,,,ΔΕΝ ΕΞΗΠΗΡΕΤΙΣΑΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΠΟΤΕ,ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΗ Η ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΕ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ?? ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΣΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΚΑΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΝΟΥΝ,,ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΙ...ΚΑΙ ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΜΠΑΘΕΙΑ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.