Η Ιδρυτική Διακήρυξη της "Κίνησης Πολιτών Επανομής" σε τελική μορφή. Όσοι συμφωνούν με τον σκοπό, τις βασικές αρχές και τις δραστηριότητες πού περιλαμβάνονται σ' αυτήν, είναι ευπρόσδεκτοι την επόμενη Πέμπτη 26 Ιουλίου στην επόμενή μας συνάντηση.

Ιδρυτική πράξη Ένωσης Προσώπων – Κίνησης Πολιτών,
με την επωνυμία «Κίνηση Πολιτών Επανομής» με έδρα την Επανομή

Γενικός σκοπός
Η συσσώρευση των τοπικών προβλημάτων, σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική, κοινωνική και πολιτική συγκυρία, μας υπέδειξαν την αναγκαιότητα ανάπτυξης συλλογικής δράσης, απώτερος σκοπός της οποίας είναι η διαφύλαξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών και συνανθρώπων μας.

Βασικές Αρχές:
Η «κίνηση» οφείλει να διέπεται από:
* δημοκρατικές αρχές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.
* ακομμάτιστους προσδιορισμούς (η κίνηση δεν συνιστά δημοτική παράταξη και δεν εκπροσωπεί ή υποστηρίζει κανένα υπάρχον ή νέο πολιτικό κόμμα, οργάνωση κ.λ.π.)
* επιδίωξη διαλόγου και συνεννόησης με τις τοπικές αρχές ή άλλους αρμόδιους φορείς.
* σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον
* κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη
* σεβασμό στον άνθρωπο ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής ή ιδεολογίας
Ειδικοί Σκοποί:
* Η προστασία του περιβάλλοντος
* Η ανάδειξη και ισχυροποίηση του συλλογικού συμφέροντος έναντι του ατομικού και συντεχνιακού συμφέροντος
* Η ανάδειξη των προβλημάτων και η κατάθεση προτάσεων για λύσεις στα χρόνια προβλήματα της πόλης (αποχέτευση, ύδρευση, σκουπίδια, συγκοινωνιακό και οδικό δίκτυο κ.α.)
* Η ηθική και υλική βοήθεια σε συνδημότες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιοπορισμού (συγκέντρωση ρούχων, τροφίμων, φαρμάκων, λειτουργία «κοινωνικού φροντιστηρίου» κ.ο.κ.)
* Προσπάθεια προς μια ισότιμη - κοινωνική, πολιτική και οικονομική- αντιμετώπιση της Δημοτικής Ενότητας Επανομής από τη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, σε σχέση με τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα.
* Ενημέρωση και παρότρυνση των πολιτών για ενεργή συμμετοχή και δράση, με στόχο την ανάδειξη και επίλυση των κοινών προβλημάτων.
Δραστηριότητες για την επίτευξη των σκοπών:
* Δημιουργία θεματικών ομάδων με στόχο την αποτελεσματικότερη διοργάνωση των εκάστοτε δράσεων (για επίλυση προβλημάτων, παροχή κοινωνικής βοήθειας σε συνανθρώπους – συνδημότες κ.ά.)
* Συλλογή στοιχείων για τα υπάρχοντα προβλήματα (π.χ. παρελθοντικές ενέργειες του Δήμου, μελέτη του νομικού πλαισίου κ.λ.π.)
* Ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα προβλήματα με αφίσες, φυλλάδια, άρθρα σε εφημερίδες κ.ά.
* Διαμόρφωση προτάσεων και επιδίωξη συνεννόησης – διαλόγου με το Δήμο, σε μια προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων
* Μαζικές συγκεντρώσεις πολιτών για κάθε μορφής κινητοποιήσεις, με στόχο τη γνωστοποίηση των προβλημάτων και ευαισθητοποίηση των υπόλοιπων κατοίκων.
* Παρακολούθηση και ενεργή συμμετοχή στα Δημοτικά Συμβούλια του Δ. Θερμαϊκού (υποβολή προτάσεων και προώθηση προβλημάτων)
Μέσα για την οργάνωση και υλοποίηση των δράσεων:
* Αξιοποίηση των δομών και των αρχείων του Δήμου για την οργάνωση και πραγματοποίηση των δράσεων
* Δικτύωση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες πολιτών στο Δήμο Θερμαϊκού ή αλλού.
* Συνεργασία με συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς του Δήμου Θερμαϊκού και των γειτονικών Δήμων, καθώς και του εξωτερικού.
* Εκδηλώσεις διάφορων μορφών (συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συζητήσεις, ομιλίες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κλπ.)
* Έκδοση εντύπων (φυλλάδια, εφημερίδα, κλπ).
* Δημιουργία ομάδας σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σχετικής ιστοσελίδας και συνεργασία με αντίστοιχες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.
* Χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων (προσφυγές, αιτήσεις ακυρώσεων, αγωγές κλπ.) προς εξυπηρέτηση των σκοπών.

"ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΑΝΟΜΗΣ" 19-7-2012
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.