Βούλα παιδί μου!
Επίτρεψέ μου αρχικά αυτή την προσφώνηση γιατί η ξεκάθαρη ειρωνεία της δεν απευθύνεται σε σένα αλλά σε εκείνους τους μαϊντανούς που φορούν τον μανδύα της αριστεράς και σπεύδουν να σου σκουπίσουν τα ποτισμένα με στεροειδή δάκρυα και να σε κεράσουν συντροφικά σουβλάκια στο επόμενο φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Σε αντίθεση με τον καλό θείο Διονύση, δεν έχω την παραμικρή επαφή με τον αθλητισμό και ειδικά με το εκτρωματικό του αδερφάκι που λέγεται επαγγελματικός αθλητισμός. Παρόλ’ αυτά νιώθω σα να σε ξέρω. Είσαι ο γείτονας που αρνείται τη ρετσινιά του ρατσιστή αλλά αποθηκεύει στο κινητό του τα ονόματα των Αλβανών που δουλεύουν στην οικοδομή του με το πρόθεμα Αλβ “για ευκολία”. Είσαι ο μπατζανάκης που κάνει repost στο facebook τα μηνύματα μίσους της Χρυσής Αυγής “για πλάκα” αλλά ψηφίζει ΠΑΣΟΚ γιατί χάρη σ’αυτούς πληρώνει το νοίκι του. Είσαι η ξαδέρφη που ψήφισε τους φασίστες στις τελευταίες εκλογές επειδή κάποιος πρέπει να κάνει κάτι με όλους “τους Αφρικανούς στην Ελλάδα”. Είσαι ο κλώνος της Φανής Χαλκιά που αποδίδει τη νίκη της μεθυλτριενολόνης στο “Ελληνικό DNA”. Πολλά εισαγωγικά, πολλές δικαιολογίες.
Θέλω να σου πω και κάτι άλλο. Όχι, δεν θα σε λιβανίσω με ένδοξες πορδές του αριστερού μου παρελθόντος. Μια ιστορία θέλω να σου πω που με συγκινεί.
Το 1968 οι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν στο Μεξικό. Ίσως να γνωρίζεις ότι οι αγώνες αυτοί είναι περισσότερο γνωστοί για 2 αθλητές, τον Tommie Smith και τονJohn Carlos: δυο μαύρους αθλητές των ΗΠΑ που τερμάτισαν πρώτος και τρίτος αντίστοιχα στον τελικό 200 μέτρων. Στην απονομή, οι δύο ολυμπιονίκες παρέλαβαν τα μετάλλιά τους χωρίς παπούτσια, αλλά φορώντας μαύρες κάλτσες – σύμβολο της φτώχειας των μαύρων. Στη διάρκεια του εθνικού ύμνου φόρεσαν μαύρα γάντια και ύψωσαν τις γροθιές τους σε μια από τις πιοεικονικές εμβληματικές πολιτικές διαμαρτυρίες που έχουν γίνει στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, ενάντια στο ρατσισμό που μαινόταν στην αμερικάνικη κοινωνία. Θα έχεις δει τη φωτογραφία, φαντάζομαι.
Image

Θα παρατήρησες, λοιπόν, ότι στη φωτογραφία υπάρχει κι ένα τρίτο, πιο user friendly πρόσωπο. Είναι ο Peter Norman, ο Αυστραλός αθλητής που κέρδισε τη δεύτερη θέση. Κι αυτού του τύπου η ιστορία είναι που με συγκινεί. Αυτό το 26χρονο “παιδί” λοιπόν, στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήρθε αντιμέτωπο με μια απόφαση. Αντίστοιχη με αυτή που πήρες κι εσύ όταν πόσταρες στο twitter σου φωτογραφίες με τα χρυσαυγίτικα περίστροφα, όταν διέδωσες από το μέσο επικοινωνίας σου με τους φαν σου την προπαγάνδα της χρυσής αυγής, όταν έκανες το αθώο αστειάκι που οδήγησε στον αποκλεισμό σου από την ολυμπιακή αποστολή.
O Norman αποφάσισε να στηρίξει τη διαμαρτυρία των συναθλητών του. Δανείστηκε ένα σήμα της  OPHR (Olympic Project for Human Rights) και το φόρεσε ως ένδειξη αλληλεγγύης. Όταν ήρθε η ώρα της απονομής, ο Carlos είχε ξεχάσει τα γάντια του στα αποδυτήρια. Με προτροπή του Norman, οι δύο αμερικάνοι μοιράστηκαν τα γάντια του Smith, προσθέτοντας μια συγκλονιστική ασυμμετρία στην φωτογραφία που απαθανάτισε το γεγονός.
Ο Norman δεν ήταν Αμερικάνος και δεν ήταν μαύρος. Ο Norman, δεν ύψωσε τη γροθιά του, απλά φόρεσε ένα σήμα εγκεκριμένο από την ολυμπιακή επιτροπή. Ο Norman γιουχαΐστηκε και τιμωρήθηκε για τη στάση που επέλεξε, όπως και οι δύο συναθλητές του. Ο Norman αποβλήθηκε για 2 χρόνια από την αθλητική επιτροπή της Αυστραλίας, λοιδωρήθηκε από τα media  και του απαγορεύτηκε η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το ’72, παρόλο που βάσει των χρόνων του προκρινόταν. Βλέπεις Βούλα, ο τότε πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής ήταν οAvery Brundage, o οποίος, όπως κι εσύ, θεωρούσε ακίνδυνους και απολίτικους τους Ναζιστικούς χαιρετισμούς στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου αλλά θα ‘λεγε κανείς ότι “χρησιμοποίησε το μάξιμουμ της πειθαρχικής του δύναμης” σε όσους συμμετείχαν ή στήριξαν αυτή την κίνηση.
Στην τελική, ο  Norman τιμωρήθηκε βάσει της ίδιας αρχής που απέκλεισε κι εσένα, η οποία απαγορεύει ρητά την προώθηση πολιτικών ιδεών στους Ολυμπιακούς αγώνες. Σε αντίθεση με σένα, τα γόνατα του Norman δεν κόπηκαν, παρόλο που έφτασε κοντά να χάσει το πόδι του το ’85 που συμμετέχοντας σε φιλανθρωπικό αγώνα έπαθε ρήξη τένοντος και συνέχισε να τρέχει μέχρι να τερματίσει. Σε αντίθεση με σένα, ο Norman δεν δήλωσε ποτέ να χάνει τον ύπνο του και τελικά αυτό είναι που διαχωρίζει έναν άνθρωπο που αναγνωρίζει τις προσωπικές του ευθύνες  και ζει με τις συνέπειες των πράξεών του από ένα μουνόπανο βουτηγμένο στα προνόμια που ποστάρει ρατσιστικά αστειάκια περιμένωντας να τη βγάλει καθαρή και μυξοκλαίει όταν χάνει την ευκαιρία να συνταξιοδοτηθεί από τις ένδοξες Ένοπλες Δυνάμεις.
Τουλάχιστον εσύ έχεις τη στήριξη της φάλαγγας των γελοίων και των κρετίνων: των βλαμμένων που βλέπουν στην περίπτωσή σου την υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας και των μισαλλόδοξων. Σου αξίζει.
Ενας τυχαίος μαλάκας ονόματι
Βεεμώθ.
Edit: Κάποιος στο phorum έθεσε το ευφυέστατο επιχείρημα ότι ένα λάθος σε ένα κείμενο 823 λέξεων καθιστά το νόημά του άκυρο. Τον ευχαριστώ για την επισήμανση και αναμένω να συνεισφέρει με κάτι καλύτερο από ad hominem  επιθέσεις.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.