Άρθρο του καθηγητή οικονομικών Λιότσιου Σ.Βασίλη *
"Είναι κανείς κακός θεατής της ζωής αν δε βλέπει και το χέρι που με διακριτικό τρόπο σκοτώνει"
Φ.Νίτσε

    Δεν σας κρύβω ότι αυτό το απόφθεγμα μου’ ρχεται πάντα στο μυαλό, όταν διαβάζω τα κείμενα του αγαπητού (κατά τα άλλα)  και συνοδοιπόρου ιδεολογικά κ. Βαρουφάκη.  Γιατί πέρα από τα αμιγώς μακρο-οικονομικά που δε μπορεί κάποιος να διαφωνήσει,(και δεν υπάρχει λόγος) υπάρχουν ζητήματα τα οποία είναι μείζονος σημασίας και  απουσιάζουν (περιέργως) πάντα από το σκεπτικό του.



1ον Ο κ. καθηγητής ,και όχι μόνο, αναλύει τα ‟πράγματα” ωσάν να ισχύουν στο ακέραιο, οι οικονομικοί νόμοι (την ανυπαρξία τους επισήμανε και ο Ρουμπινί) και λες και υπάρχει πραγματικά πρόβλημα τραπεζογραμματίων και ‟χρήματος” στις αγορές και όχι αισχρό σχέδιο τεχνητής έλλειψης ρευστότητας, χειρότερο από αυτό του 1929 – 30 !.
   Αυτό, έτσι ,δίνει την εντύπωση στο λαό ότι όλα κινούνται γύρω από ακραιφνείς οικονομικούς νόμους και κανόνες, με τους οποίους πρέπει να ‟παίξουμε” με συμβατικούς τρόπους και πως ο ‟εχθρός” δήθεν υπόκειται στους ίδιους οικονομικούς νόμους και περιορισμούς με εμάς (!).

2ον Σε καμία από τις παρεμβάσεις του δεν κάνει λόγο για την νομοτελειακή  (από επιστημονικής άποψης) ανάγκη εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και την Ε.Ε. αν θέλουμε να σωθούμε.
  Παραβλέπει περιέργως την αναγκαιότητα μιας οικονομίας (η οποία θα βρίσκεται σε πορεία αυτοδιάσωσης) να παράγει δικό της (ΑΤΟΚΟ) νόμισμα και να είναι ελεύθερη εμπορικών και άλλων ‟δεσμεύσεων” και ‟περιορισμών”.

3ον Δεν λέει κουβέντα (ούτε σαν λέξη το άκουσα) για κοπή ΑΤΟΚΟΥ εθνικού νομίσματος αν - σύμφωνα με το σκεπτικό του -  ξαναγυρίζαμε στη δραχμή. Το άτοκο χρήμα, είναι λέξη στην οποία οι τραπεζίτες συμπεριφέρονται όπως ο βρικόλακας στο φως, πράγμα που με βάζει σε σκέψεις για την απουσία της από το λεξιλόγιο του κ Βαρουφάκη (και όχι μόνο). Σημειωτέο ότι κάθε σκέψη για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα χωρίς αυτό να είναι άτοκο και να παράγεται από το ίδιο το κράτος σε κρατικοποιημένο και ΑΠΟΛΥΤΑ ελεγχόμενο από το ίδιο τραπεζικό σύστημα, δεν θα κάνει τίποτε άλλο από το να παρατείνει χρονικά τον ίδιο θάνατο μέσω ‟δημόσιου χρέους”.

4ον Και το πιο αποπροσανατολιστικό, κατά τη γνώμη μου ,είναι το ότι οι αναλύσεις του θεωρούν ως δεδομένη την Ελληνικότητα των πρωταγωνιστών της σφαγής, παρουσιάζοντάς τους ως απλά ‟άσχετους” ή ‟λανθάνοντες”, ενώ είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αποτελούν Ελληνόφωνους πράκτορες των τραπεζιτών και της άρχουσας ελίτ, σε διατεταγμένη αποστολή διάλυσης και πώλησης της Ελλάδας.
   
Η πραγματικότητα λοιπόν ,φοβάμαι πως είναι τελείως διαφορετική και απορώ πως ο κ.Βαρουφάκης δεν την έχει συμπεριλάβει στο σωστότατο, κατά τα άλλα, λογισμικό του. Οι οικονομικοί κανόνες και οι μαθηματικοί τύποι που τους επιρρώνουν, έχουν πάψει προ πολλού να υπάρχουν και η επίκλησή τους με σοβαροφάνεια  και επιμονή περισσότερο υποψίες και σύγχυση προκαλούν.
  
  Ποιος, για παράδειγμα, οικονομικός νόμος λέει πως όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μειώνει τα επιτόκια δανεισμού, τα χρηματιστήρια και το ευρώ καταρρέουνκαι η οικονομία περιέρχεται σε χειρότερη δύνη;
  
  Πως γίνεται όταν μια χώρα υπογράφει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητος που υποτίθεται θα την ‟έσωζε”, την άλλη μέρα  το χρηματιστήριό της να πέφτει; Υπάρχει μήπως ‟άλλη” πληροφόρηση στα χρηματιστήρια ;     

   Τί οικονομικά συμβατό, δικαιολογεί άνοδο του χρηματιστηρίου όταν μια χώρα κινδυνεύει να διαλυθεί  (28η Οκτ 2011) και η κυβέρνηση φαίνεται να κατακρημνίζεται ;

   Ποιος είναι ο οικονομικο-μαθηματικός τύπος που μπορεί να δώσει το έλλειμμα του 2020 (!?) ως ποσοστό του ΑΕΠ (χωρίς αναφορά σε αποπληθωρισμό , σε έτος βάσης, ή στατιστικό σφάλμα) και εγώ δεν τον ξέρω;

   Δεν είναι περίεργο που οι τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί (μόντι,παπαδήμος) και κατακρεούργησαν τις χώρες τους με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες ;(‟ανακάλυψη” υψηλού ‟δημόσιου χρέους”, επίθεση οίκων, ‟καθυστέρηση” αντίδρασης, ‟κίνδυνος χρεοκοπίας”, άρα μνημόνια, λιτότητα, που φέρνουν ‟αποτυχία”, ξεπούλημα)

   Η απάντηση είναι απλή : ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΤΟΙΧΕΙΟ - ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ (Θεσμικό και μη) ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ, ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΚΑΚΙ ΜΕ ΤΟΝ …ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΜΟΝΟ ‟ΑΓΧΟΣ” ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΑΣΤΗ ΑΙΤΙΟΦΑΝΕΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ-ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ , ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ‟ΤΕΧΝΙΚΑ” ΜΕ ΑΥΤΕΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΛΑΓΟΔΡΟΜΟΥΜΕ (!)
   ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΟΜΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ. ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΑΝ ΟΤΑΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΗΤΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ. ΕΙΝΑΙ ΧΟΥΝΤΟ-ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ! ΚΑΤΟΧΙΚΟ !

   Οι ‟οίκοι αξιολόγησης” είναι ‟δικοί τους” ώστε να επιτίθενται σε όποιον επιλέγουν για πλιάτσικο, αφού πρώτα, με τον τρόπο που εκδίδεται το χρήμα και με το σύστημα των κλασματικών αποθεματικών των τραπεζών ,δημιουργούν το νομοτελειακό ‟δημόσιο χρέος” για όλα τα κράτη.
   Οι FED και EKT (οι μόνες που έχουν το δικαίωμα να κόβουν χρήμα και μάλιστα χωρίς έλεγχο από τα κράτη) είναι ‟δικές τους” και έτσι ελέγχουν πλήρως, την ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί σε κάθε αγορά με ό,τι σημαίνει αυτό !
   Τα χρηματιστήρια ελέγχονται από τις ‟τραπεζικές μετοχές” είτε αμιγώς ,(τράπεζες) είτε πλαγίως, (επιχειρήσεις με κρυφή τραπεζική μετοχική πλειοψηφία).
   Οι πολιτικοί είναι δικά τους ‟εθνόφωνα” κάθε  φορά εργαλεία
(για την διάλυση εκ των έσω των κρατών και τελικά την κλοπή των περιουσιακών και ενεργειακών αποθεμάτων τους) ,τους οποίους αποστέλλουν στα κράτη αφού τους εκπαιδεύουν ως δήθεν ημεδαπούς για να μην προκαλούν ‟υποψίες”. Αυτοί με τη σειρά τους δρομολογούν όλες τις απαραίτητες εξελίξεις (νόμοι, συμβάσεις, μοντέλα υπανάπτυξης και στραγγαλισμού της εγχώριας δυναμικής) προς την κατεύθυνση της επιτυχίας ή αποτυχίας (το ίδιο είναι) του σχεδίου για το οποίο στρατολογήθηκαν.
   Αυτές είναι επισημάνσεις που δε γίνεται κάποιος να μην τις συμπεριλάβει,στο βαθμό που θέλει να περιγράψει την πραγματικότητα με όρους αλήθειας και επιστημονικής αντικειμενικότητας.

  Τα εξαγορασμένα ΜΜΕ από την άλλη, είναι η πραγματική ναυαρχίδα των τραπεζιτών και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑΧΙΣΤΑ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ. Το λάθος των αγανακτισμένων που μαζεύτηκαν στο σύνταγμα, ήταν λάθος στοχοποίησης, όπως έχουμε επισημάνει και γι αυτό δεν έφερε αποτέλεσμα, παρά τη μαζικότητα. Μια τέτοια κολοσσιαία συγκέντρωση έξω από τα τηλεοπτικά κανάλια των εχθρών του έθνους με άλλες όμως διαθέσεις ,χωρίς …μούντζες και τέτοια χαζά, θα διέλυε τον μηχανισμό προπαγάνδας του συστήματος με συνέπεια τη πλήρη διάλυση του εχθρού που αν χρησιμοποιούσε τον ίδιο υπερβάλλοντα ζήλο καταστολής, θα είχε εκτεθεί και αποκαλυφθεί ανεπανόρθωτα, επιρρώνοντας περαιτέρω την αντίδραση.   
   Τα όντα μέσα στο κοινοβούλιο θα είχαν εκφραστεί εντελώς διαφορετικά, αν μάθαιναν πως οι πολλαπλασιαστές ισχύος τους έχουν ισοπεδωθεί. Ποιος θα τους δικαιολογούσε τότε ; Ποιος θα τους εμφάνιζε ως ‟καημένους” που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς και ψηφίζουν εξόφθαλμα αντεθνικά νομοσχέδια;

   Από την άλλη, δεν θα’πρεπε ο κ.Βαρουφάκης με το βάρος του ονόματός του να ζητήσει να ανοιχτεί ο φάκελος ‟διαφημίσεις” των τραπεζών μέσα από τους ισολογισμούς τους; Εκεί θα έβλεπε ο κάθε πικραμένος, ότι οι πανάκριβες διαφημίσεις των τραπεζών , όχι μόνο δεν επιφέρουν αύξηση κερδών τους ,αλλά αντίθετα τις επιβαρύνουν με τεράστια αυξανόμενα κόστη. Γιατί συνεπώς συνεχίζονται ; Μα γιατί είναι η ‟νόμιμη” χρηματοδότηση – εξαγορά των ΜΜΕ, ώστε να συνεχίζουν να προπαγανδίζουν τα τεκταινόμενα. Κάθε άλλη μορφή χρηματοδότησης-αμοιβής κάτω από το τραπέζι κινδυνεύει να αποκαλυφθεί, γι αυτό διάλεξαν την γνωστή τους αλάνθαστη μέθοδο, αυτήν της, μπροστά στα μάτια μας ‟λογικοφανούς” κοροϊδίας. Να τα χρηματοδοτούν, τάχα μέσω τον διαφημίσεων. Όποιος λέει διαφορετικά πράγματα, (βλέπε ALTER) χάνει (δήθεν) τις διαφημίσεις ,δεν παίρνει δάνεια και έτσι συντελείται η ‟δημιουργική καταστροφή” του !

   Δε μπορεί επίσης ένας καθηγητής πανεπιστημίου να μην βλέπει το λυσσαλέο κυνήγι των οικονομικών μαθημάτων στο  σχολείο, που δημιουργεί καταστροφικό οικονομικό αναλφαβητισμό και να μην κάνει κανένα σχόλιο (?!). Δε μπορεί να μην βλέπει την εξαπάτηση που συντελείται από ‟συναδέλφους” του (βλέπε γκότσιδες, χιόνιδες, τσαμουργέλιδες κλπ) και να τηρεί σιγή ιχθύος. Οι λύσεις πλέον απαιτούν δυναμικές ρήξεις ! Έχουμε πόλεμο δεν υπάρχει χώρος για τέτοια ! Κι αν αυτό του είναι δύσκολο, γιατί δεν σχολιάζει γενικά την απουσία πραγματικής οικονομικής γνώσης που φωλιάζει στα made by bilderberg βιβλία και τα προγράμματα σπουδών των λυκείων και πανεπιστημίων, όπου  μαθητές και φοιτητές, δεν έχουν ιδέα τι είναι χρήμα και ποιος και πως το παράγει ;
    Πως θα έχουμε Έλληνες με φοροδοτική συνείδηση, ορθή καταναλωτική συμπεριφορά, αντίδραση σε μονοπωλιακές ενέργειες, αν δεν τα διδαχθούν όλα αυτά στο σχολείο ; Πως δεν θα κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος, αν όλοι οι νέοι μας δεν καταρτιστούν δυναμικά πια ως προς τα βασικά μακρο-οικονομικά ;
    Είναι δυνατόν ένας καθηγητής πανεπιστημίου να μην διδάσκει πως δεν έχει αξία να κλειστεί μια πληγή με χαντζαπλαστ ή ράμματα (προτάσεις για έξοδο από την κρίση), αν δεν αφαιρεθεί πρώτα η σφαίρα που ακούει στο όνομα παραπλανητικό σχολείο ; Δεν έχει καταλάβει ότι εκεί χάθηκε ο πόλεμος;

    Εν τέλει, πιστεύει άραγε ο φίλος κ.Βαρουφάκης ότι υπάρχουν οικονομικοί νόμοι εν ενεργεία οι οποίοι λειτουργούν καθ’ ολοκληρίαν και όχι ‟επιλεκτικά”, ώστε να ασχολούμαστε τεχνικά και μόνο με αυτούς, παρασύροντας έτσι το λαό σε ακαταλαβίστικα μονοπάτια και κυρίως ,‟εμποδίζοντάς τον” να οργιστεί ;

     Πιστεύει ότι ο λόγος και οι λέξεις που είναι ‟χαμηλών τόνων” και καθαρά επιστημονικού επιπέδου, είναι η σωστότερη πολιτική αφύπνισης αυτή τη στιγμή ; Θεωρεί ότι υπάρχει χώρος πια για βελούδινες αναλύσεις περί του μέλλοντος της ευρωζώνης και όχι τελευταία ευκαιρία να βοηθήσουμε το λαό να πάρει τις τύχες στα χέρια του με ευθεία επίθεση κατά των τραπεζιτών και των φερέφωνών τους ;
    Αν δεν ξεσηκώσει και δεν εξοργίσει με ‟σκληρά λόγια” και αλήθεια ένας καθηγητής, τότε, ποιος θα το κάνει πιο αξιόπιστα ;
 ΥΓ : Τα ερωτήματα είναι ρητορικά και δεν έχουν στόχο να κατηγορήσουν ή, πολύ περισσότερο, να προσβάλουν τον κ. καθηγητή τον οποίο θεωρώ κορυφαίο, σέβομαι και εκτιμώ. Είμαι σίγουρος δε, ότι, πολλά από τα επιχειρήματα που ο γράφων χρησιμοποιεί, μπορεί να έχουν ήδη υποστηριχθεί, εν αγνοία μου, από τον κ. Βαρουφάκη . Η μεγάλη βαρύτητα του ανθρώπου και η επιτακτικότητα για εύρεση εξόδου, θα συγχωρήσει και θα δικαιολογήσει τις απαιτήσεις μας από αυτόν, όσο υπερβολικές και προπετείς κι αν είναι .

 ΥΓ2 : Η χρήση μικρών γραμμάτων (πεζά) σε κύρια ονόματα, δεν είναι συμπτωματική και έχει απόλυτη σχέση με την …πραγματικότητα !
                                                                                                                                                                                                
* Καθηγητής οικονομικών ΔΕ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.