Ο κ. Παπαδόπουλος ΘΕΟΔΩΡΟΣ , Δήμαρχος Θέρμης στο Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου του, στις 27-4-2011, «τόνισε ότι ο τρόπος που προέκυψε ο υφιστάμενος Περιφερειακός Σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων ήταν λάθος και είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί το γρηγορότερο δυνατό. Στόχος του νέου πρέπει να είναι ο περιορισμός των μονάδων επεξεργασίας, η επαναξιολόγηση των χωροθετήσεων. Απώτερος σκοπός η πρόληψη της παραγωγής, η ανακύκλωση και η μεγιστοποίηση της εκτροπής από την ταφή».

Και, πολύ σωστά, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπ’ αριθμ.198436/18-04-2011 Κ.Υ.Α. με την οποία εγκριθήκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Ολοκληρωμένη εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων Νοτιοανατολικής Ενότητας Νομού Θεσσαλονίκης» («Θέρμης Δρώμενα» τ. 134 σ. 28)
Κι ενώ συστήνει επιτροπή από τεχνικούς και νομικούς, που θα διεκδικήσει την αναθεώρηση του υφιστάμενου σχεδιασμού , πιέζει να εφαρμοστεί , ΕΔΩ και ΤΩΡΑ , ένα και μόνο έργο του :
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην ΕΥΚΑΡΠΙΑ , στο Δ. Π. Μελά!
Εξαπατά έτσι τους κατοίκους και της Θέρμης και της Θεσσαλονίκης, γιατί, αφού είναι υπέρ της κατασκευής του ΣΜΑ , είναι και υπέρ του σχεδιασμού συνολικά! Φτύνει τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, θεωρώντας πως με τις κινητοποιήσεις τους εξυπηρετούν «προσωπικά;» τους συμφέροντα , ενώ αυτός είναι υπεράνω ! Αντιμάχεται την προσφυγή που κατέθεσε ο Δήμος Ευκαρπίας, η οποία εκδικάζεται το Δεκέμβρη. Εξαπολύει δε τον αντιδήμαρχό του κ. Σ. Φάμελλο με εκφοβισμούς, με ανακρίβειες, με ανέξοδες υποσχέσεις , βαρύγδουπες δηλώσεις και στοιχεία για το «καλό και συμφέρον», μπας και καταφέρει εκεί που απότυχε ο κ. Ζουρνάς και ο κ. Δανιηλίδης : Στην κατασκευή ενός έργου ,που θα αποτελειώσει την ήδη κοινωνικά και περιβαλλοντικά βεβαρυμένη περιοχή. Κοντά στην ΕΚΟ , πλάι στο ΤΙΤΑΝ , μαζί με Μακεδονική Ασβεστοποιία, ΤΙΚΤΑΣ, ΔΙΑΝΑ, χυτήρια μολύβδου, μονάδες επεξεργασίας λαδιών, ιδιωτικά ΣΜΑ και ΚΔΑΥ , βιοτεχνίες , ανάμεσα σε 4 δρόμους εθνικής εμβέλειας ! ΕΔΩ όπου οι τόνοι από μπετόν, τσιμέντο, καυσαέρια και ρύπους έχουν αλλοιώσει περιβαλλοντικά την περιοχή και ρυπαίνουν καθημερινά τον αέρα που αναπνέουμε. ΕΔΩ όπου το ΟΖΟΝ είναι ο καθημερινός μας σύντροφος. Ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο, είχαμε 9 ώρες υπέρβαση. Αντίθετα ΕΚΕΙ στη Θέρμη κι Ανατολικά, τα πάρκα , οι λίμνες και τα Φράγματα. Αφού, όμως ο ΣΜΑ είναι απόλυτα σωστό περιβαλλοντικό έργο, συμφέρει και δεν ενοχλεί καθόλου , τότε γιατί δεν το κάνει δίπλα στη λίμνη, στο Φράγμα ώστε να μη ξοδεύει και πολύ πετρέλαιο ο κ. Δήμαρχος, αλλά επιλέγει το «μακριά από μένα κι ας είναι …». Είναι αυτό περιβαλλοντική Δικαιοσύνη κ. Δήμαρχε; Αλήθεια, πόσο μακριά και πόσο ασφαλείς, πιστεύεις πως είναι οι κάτοικοι της Θέρμης και των άλλων Δήμων Ανατολικά;
Ο κ. Παπαδόπουλος ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ , δήμαρχος Π. Μελά , μετά την εκλογή του ως γραμματέας του Συνδέσμου ΟΤΑ, ο οποίος εκτελεί το έργο, ανακαλύπτει ξαφνικά το «λάθος» του . Πριν ακόμα ξεθωριάσουν οι φωτογραφίες του στον ΣΜΑ με μέλη του Δικτύου, πριν χαμηλώσει η ένταση των κραυγών του για πόλεμο στο «κακό»που ετοιμάζεται για την πόλη, την οποία έχει ερωτευτεί, όπως δηλώνει. ΑΛΛΑΖΕΙ στάση και θέση και θέλει να φέρει και τον ΣΜΑ στο Δήμο, όπως το Σταθμό Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ στο Στρατόπεδο Π. Μελά , τον ΟΚΑΝΑ , τους επιπλέον τόνους μπετόν και τσιμέντου στη Νικόπολη , ΟΙΚΙΣΜΟ των αξιωματικών. Τώρα που πληθαίνουν οι φήμες για καύση και Λυματολάσπης από τον ΤΙΤΑΝΑ! Ξεπληρώνει γραμμάτια και συζητάει αντισταθμιστικά οφέλη , τα οποία τι αντισταθμίζουν, αφού το έργο είναι «καλό» ; Λέει συνειδητά απίθανα και διαφορετικά κάθε φορά ψέματα πως ο ΣΜΑ θα είναι .. κλειστός , υπόγειος, (;) και θα δέχεται λιγότερους τόνους. Πόσους ακριβώς εξαρτάται με ποιον μιλάει κάθε φορά ! Τότε γιατί τόσους μήνες μας ΤΟΝΙΖΑΝ ΠΩΣ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον ΣΜΑ και δεν μπορεί να αλλάξει ούτε το χρώμα της περίφραξης; Καταπατά βάναυσα την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Π. Μελά ! Πετάει στον κάλαθο των αχρήστων την Προσφυγή που κατέθεσε ο ΔΗΜΟΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ, απαξιώνοντας και τους Δημοτικούς του Συμβούλους και τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας τελείως ξεδιάντροπα . Αγνοεί το Τοπικό Συμβούλιο Ευκαρπίας . Εκτελώντας εντολές, στήνει μια διαδικασία δήθεν διαβούλευσης , ΟΧΙ για ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ συνολικά αλλά για τη δημιουργία του ΣΜΑ. Έφτασε στο σημείο να καλέσει στη Δημοτική Ομάδα της Παράταξης του τον ιδιαίτερα πρόθυμο και περίεργα δραστήριο κ . Φάμμελο της Θέρμης, ο οποίος αντί να εξηγήσει, γιατί δε δέχεται το κομμάτι από το σχεδιασμό που αναλογεί στη Θέρμη, αναλύει τους λόγους που πρέπει αλλάξουν άποψη και ψήφο οι Σύμβουλοι του Π. Μελά κόντρα στο συμφέρον της Πόλης . Καλεί την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου στις 20 και Δημοτικό Συμβούλιο στις 23 Αυγούστου, χωρίς εισήγηση , χωρίς ενημερωτικά έγγραφα. Αποκρύπτει κι αυτή την ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του Δ.Σ. Π. Μελά που αντιτίθεται στο έργο και ζητάει την αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης , αφού τέτοιο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ . Το έκαναν ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ ακόμα και οι εμπνευστές του, οι οποίοι ρίχνουν σε μας την ανικανότητα και τις ευθύνες τους ! Ήρθε η στιγμή να δείξεις με ΠΡΑΚΤΙΚΑ και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μέτρα πως εναντιώνεσαι στον ΣΜΑ κι όχι στους κατοίκους και την πόλη κ. Δήμαρχε . Εμείς μπορούμε και θα συνεχίσουμε και χωρίς εσένα , όπως μήνες κάνουμε. Δεν θέλουμε κανένα «αντισταθμιστικό», γιατί αντισταθμίζει το «κακό» , όπως αρέσκεσαι να αναφέρεις . Αν τόσο κόπτεσαι, ας συμφωνήσεις με το ΤΙΤΑΝ για την καύση των σκουπιδιών και λυματολάσπης για να κερδίσεις περισσότερα .
Οι δυο Δήμαρχοι και ο Σύνδεσμος ΟΤΑ να πάψουν να παίζουν με την υγεία , τη ζωή και τη δική μας , και των παιδιών μας. Να νοιαστούν , επιτέλους, το μέλλον της πόλης , του Νομού και της Περιφέρειας και να μη το ενταφιάζουν. Να συνταχτούν άμεσα με τη θέληση των κατοίκων, επιστημονικών φορέων και επιστημόνων και να επιβάλλουν ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για τη Διαχείριση , όπως ξεκίνησε και σε άλλες περιφέρειες ! Ας ξαναδούνε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 7 Αυγούστου, που αναφέρει ότι είμαστε τελευταίοι στην διαχείριση των απορριμμάτων. Από τους 18 δείκτες στους 16 η Ελλάδα βαθμολογείται με 0 και ιδίως στο σχεδιασμό αφού εφαρμόζονται μέθοδοι άρπα-κόλα.
Οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων στη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα στη Δυτική μεριά , είναι χρέος να καταλάβουν πως η μόλυνση και η ρύπανση δεν κάνει διακρίσεις , δεν γνωρίζει σύνορα ! Η σιωπή και η παγερή αδιαφορία τους , που σημαίνει συναίνεση σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα , δεν προστατεύει , αλλά επιδεινώνει τη ζωή των δημοτών τους . Η κατασκευή αυτού του ΣΜΑ σ’ αυτή τη θέση , θα επιβαρύνει , δε θα δώσει λύση .
Η λύση είναι μία και μόνη : Διαβούλευση για ένα νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό διαχείρισης . Με πλήρη δημοκρατική συμμετοχή , σεβασμό και άξονες : την πρόληψη, τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση – κομποστοποίηση , την ανάκτηση ενέργειας και ,τέλος τη διάθεση - υγειονομική ταφή απορριμμάτων (Σ.Μ.Α., Χ.Υ.Τ.Α., Χ.Υ.Τ.Υ.).
Αν είχε ακουστεί η αγωνία των κατοίκων και των φορέων , τώρα θα είχε ολοκληρωθεί και θα προχωρούσε η υλοποίησή του .
Σε κάθε αντίθετη περίπτωση η ομοθυμία κι ο ενωτικός – μαζικός αγώνας των κατοίκων όλης της Πόλης και του Νομού και το τερατούργημα θα εμποδίσει και νέο σχεδιασμό θα επιβάλλει .
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ . Η ΕΥΚΑΡΠΙΑ , Η ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ . ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ , ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.


ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ( ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ - ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ – ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ) ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ - ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18 Αυγούστου 2012

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.